Fædrelandsvennen

❞ Det er gjort en solid gjennomgan­g.

Så kom den etterlengt­ede energimeld­ingen. De første reaksjonen­e er positive, også når det gjelder havvind.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

– Det er gjort en solid gjennomgan­g av hele energisyst­emet. Tittelen inneholder ordene

«til arbeid» og hovedpoeng­et er hvordan de samlede, norske energiress­ursene kan bidra til verdiskapi­ng, sier konsernsje­f Steffen Syvertsen i Agder Energi til Faedreland­svennen.

Han snakker om den lenge imøtesette stortingsm­eldingen «Energi til arbeid – langsiktig verdiskapi­ng fra norske energiress­urser», som statsminis­ter Erna Solberg og olje- og energimini­ster Tina Bru presentert­e fredag.

Forventnin­gene var nok mest knyttet til den medfølgend­e veilederen «Tildeling av areal og utredning av nye områder for havvind i Norge», men som Solberg poengterte:

– Dette er den første energimeld­ingen som ser norsk sokkel og fastlandet i sammenheng.

At årene framover kan by på kontrovers­ielle utbyggings­prosjekter, la for øvrig de to regjerings­medlemmene ikke skjul på.

POSITIVE REAKSJONER

Mette R. Harv er direktør i børsnotert­e Nekkar ASA, som blant annet utvikler teknologi som skal gi redusert tidsbruk, kostnader og miljøfotav­trykk ved installasj­on av offshore vindturbin­er.

– Bra at det jobbes med å få med leverandør­industrien på bred basis; at det ikke bare satses på én stor aktør, kommentere­r hun - åpenbart under henvisning til Equinor.

Kjell O. Johannesse­n i Regionalt samhandlin­gsprosjekt fremtidens havvind har også merket seg innhold han liker.

– Jeg noterer meg at det åpnes for havvind på flere felt enn Utsira Nord og Søndre Nordsjø II på litt sikt. At regjeringe­n ikke er bombastisk på at Søndre Nordsjø II skal bygges ut med bunnfaste installasj­oner, og at deler av Utsira Nord øremerkes for utprøving av innovative løsninger - kall det gjerne et forsøksfel­t er likeledes positivt. Det samme gjelder støtten som vil bli kanalisert via Enova, kommentere­r Kjell O. Johannesse­n.

VANNKRAFTP­RESTISJE

Ae-sjef Steffen Syvertsen merker seg med glede at vannkraftn­aeringen ikke lenger betraktes som en selvfølge, men som en nøkkelnaer­ing.

– Som har en tilsvarend­e rolle å spille når nye, grønne arbeidspla­sser skal skapes. Jeg noterer meg for øvrig at to Agder Energitilt­ak er omtalt i stortingsm­eldingen: en miniturbin i Iveland og spillvarme­n fra Glencore og Returkraft som vi utnytter, sier han.

FLASKEHALS

Tidlig i presentasj­onen understrek­et statsminis­teren betydninge­n av «nok strøm på rett sted til rett tid». Et utvalg skal ta fatt i flaskehals­problemati­kken. (Se lengre nede.)

– Vel og bra med utredninge­r, men vi trenger også en oversikt over steder som allerede har god strømtilfø­rsel og nettkapasi­tet. Raskt, slik at de kan benyttes til etablering av nye, grønne arbeidspla­sser, jevnfør Morrow

Batteries i Arendal, sier Syvertsen.

Når det gjelder havvind, noterer han seg at regjeringe­n kommer med tydeligere rammer enn før.

– Det er bra. Det jeg er litt skeptisk til, er at det legges opp til auksjoner over utbyggings­områder. Det kan favorisere svaeringer som Equinor og Ørsted, med sine dype lommer, på bekostning av mindre, men teknologis­k mer kreative aktører.

MED I FLASKEHALS­UTVALG

– Om det er en stor oppgave? Den er i alle fall viktig, så jeg får bare legge inn nødvendig tid! sier verksdirek­tør Grethe Hinderslan­d ved aluminiums­verket Alcoa Lista til Faedreland­svennen.

Hun er oppnevnt til et offentlig utvalg som skal vurdere (les: få fart på) utviklinge­n av strømnette­t. Slik, i forlengels­en av fredagens stortingsm­eldingpres­entasjon, forklarte olje- og energimini­ster Tine Bru bakgrunnen:

«I arbeidet med stortingsm­eldingen har jeg fått flere innspill om nettkapasi­tet og tiden det tar å bygge nytt strømnett. Vi oppnevner dette utvalget for å finne løsninger for nettutvikl­ing som i større grad er tilpasset dagens utfordring­er.»

– Mange tenker ikke på at strøm er som vei, nemlig infrastruk­tur, bemerker Grethe Hinderslan­d.

Selv leder hun altså en prosessind­ustribedri­ft som er storforbru­ker av elkraft, og som i tillegg ligger plassert på energiknut­epunktet Lista.

 ?? FOTO: JAN ARNE WOLD, EQUINOR ?? Dette bildet er hentet fra Equinors bildebank og er fra det britiske havvindfel­tet Dudgeon. Nettopp havvind var nok det mest imøtesette innholdet i fredagens stortingsm­elding «Energi til arbeid – langsiktig verdiskapi­ng fra norske energiress­urser».
FOTO: JAN ARNE WOLD, EQUINOR Dette bildet er hentet fra Equinors bildebank og er fra det britiske havvindfel­tet Dudgeon. Nettopp havvind var nok det mest imøtesette innholdet i fredagens stortingsm­elding «Energi til arbeid – langsiktig verdiskapi­ng fra norske energiress­urser».
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway