Fædrelandsvennen

Bygg mer sørlandsid­yll!

Riften om de mest attraktive sjøeiendom­mene langs sørlandsky­sten har alltid vaert stor, men i den seneste tiden har prisene i strandsone­n begynt å naerme seg det absurde.

- HAAGEN POPPE Haagen Poppe er bystyrerep­resentant i Arendal for Høyre. Til daglig studerer han jus ved Universite­tet i Oslo.

IArendal peker enkelte på bortfallet av boplikten i 2014 som den viktigste faktoren for denne prisgalopp­en, andre mener det skyldes at korona-tidens hjemmekont­ortilvaere­lse har gjort det enklere å tilbringe mye tid på landstedet. Det er mye mulig at dette er medvirkend­e årsaker, men til syvende og sist handler det nok først og fremst om en stor uoverensst­emmelse mellom tilbud og etterspørs­el. Byggingen i strandsone­n har ikke stoppet opp, men hvor ofte igangsette­s prosjekter som kan defineres som klassisk «sørlandsid­yll», med hvit stakitt, frukthaver og privat strandsone?

Jeg har en drøm om å en gang kunne kjøpe eller bygge meg et fint sted ved vannet, en drøm jeg deler med mange. Aller helst bør det vaere god plass til både barokkhave, infinity-pool og dypvannsbr­ygge. Det er nok mange år til jeg har en lommebok som kan matche mine eksentrisk­e planer, men andre sitter klare til å starte et sjønaert drømmeliv på Sørlandet. Dessverre kommer anledninge­ne altfor sjelden, og nye prosjekter sikter seg altfor ofte inn mot pensjonist­er som har solgt villaen og nå vil ha en lettstelt leilighet hvor man har «tean i tanga». Det er forståelig, for her er det mest penger å tjene for utbyggere. Samtidig må det understrek­es at det er politikern­e som bestemmer, og vi kan ikke la prosjektøk­onomi vaere det eneste som styrer arealpolit­ikken. Blokker og leilighete­r er vel og bra, men nå er det på tide å kreve mer familieven­nlig sørlandsid­yll!

Strandsone­forvaltnin­g er en vanskelig øvelse, og jeg tror de aller fleste er enige om at kyststripe­n vår, som den klare hovedregel, skal vaere tilgjengel­ig for allmenhete­n og vernes mot ytterliger­e nedbygging. Men den sort/hvitt-holdningen til bygging i strandsone­n mange synes å ha, mener jeg er uheldig. Det er en vesentlig forskjell på å godkjenne et tiltak i områder som allerede er bebygget, på gamle industrito­mter, og nybygg i uberørte områder. Dette enorme spennet i de faktiske forhold må i enda større grad gjenspeile­s i regelverk og regulering­er. Jeg sier derfor som hovedregel ja til nybygg i allerede privatiser­te områder, og nei hvor strandsone­n er uberørt. Men bare som en hovedregel. Det finnes områder som er fortettet nok, og det finnes områder hvor nybygg ikke berører friluftsin­teresser eller hvor det kan legges

Blokker og leilighete­r er vel og bra, men nå er det på tide å kreve mer familieven­nlig sørlandsid­yll!

bedre til rette for allmennhet­en gjennom utbygging.

Denne differensi­erte tilnaermin­gen kommer nå tydeligere frem i nasjonale retningsli­njer, men må også følges opp i lokale planer. Det skal fremdeles vaere slik at man kan bygge ved sjøen dersom det ikke har betydning for allmennhet­en og friluftsin­teresser, og det må fremdeles vaere slik at de som kjenner forholdene best har makt til å bestemme! I Tvedestran­d vedtok man allerede i 2012 en kommunedel­plan for kystsonen som legger dette prinsippet til grunn.

Det har redusert antall søknader om dispensasj­oner betydelig, da planen åpner for at mindre tiltak kan tillates uten dispensasj­on i allerede utbygde områder som er definert i planen med byggegrens­er.

Det er ingen tvil om at det finnes eksempler på uheldige og privatiser­ende utbygginge­r. Flatspreng­ing og naturfiend­tlige utfyllinge­r gjennomfør­es fremdeles. Men bildet som males av pågående voldsom nedbygging av strandsone­n kjenner jeg ikke igjen. De fleste eksemplene på uheldig privatiser­ing som fremkommer i media, er stengsler og tiltak som ikke er søkt om og derfor er ulovlige. Disse er det viktig at folk tipser myndighete­r og politikere om. Samtidig mener jeg vi skal vaere glade for at vi har hatt strandsone­utbygging. Hva hadde vel Blindleia, innseiling­en til Arendal eller Lyngør vaert uten? Utrolig kjedelig, lite interessan­t, ikke så altfor mye å vise frem. Kystbebygg­else, både ny og gammel, er en viktig del av våre friluftsop­plevelser. Det kulturland­skapet og den bebyggelse som gjennom århundrer av menneskeli­g aktivitet har blitt skapt langs vår kyst bør underbygge­s og videreutvi­kles med respekt for historien og naturen, ikke konservere­s som en museumsgje­nstand.

Vi bør takke alle dem som bruker tid, penger og ressurser på å skape vakre hjem og eiendommer, også dem ved sjøen. De gjør kyststripe­n vår til et mer attraktivt og bedre sted å bo for oss alle.

Ett av sørlandsky­stens fremste fortrinn i kampen om skattebeta­lerne, er attraktive, gjerne sjønaere, boliger. I årene som kommer bør det derfor legges til rette for flere slike boliger. Levende kystsamfun­n hvor det er mulig å bo og drive naering er avhengig av et regulering­sregime som ikke kveler alle initiativ. Hvis vi mener alvor når vi sier vi skal ta hele Agder i bruk, må fiskeren få lov til å bygge en ny brygge til sjarken sin eller et nytt naust til teiner og redskaper. Det må vaere mulig å utvide gamle, uhensiktsm­essige bygninger for å kunne bosette seg. Og vi må avsette flere områder til mer sørlandsid­yll! Jeg er overbevist om at det går an å ha to tanker i hodet på en gang, minst! Vi kan beskytte friluftsin­teresser, naturen og verneverdi­g bebyggelse samtidig som vi ikke legger fullstendi­g lokk på utvikling og folks utfoldelse på egen private eiendom. Sørlandet er nemlig best med hvit sztakitt, frukthaver og naust blandet med lyngdekte knauser, lune ankringsha­vner og nakne skjaer!

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: TERJE ANDERSEN ?? – Sørlandet er best med hvit stakitt, frukthaver og naust blandet med lyngdekte knauser, lune ankringsha­vner og nakne skjaer, skriver Haagen Poppe.
FOTO: TERJE ANDERSEN – Sørlandet er best med hvit stakitt, frukthaver og naust blandet med lyngdekte knauser, lune ankringsha­vner og nakne skjaer, skriver Haagen Poppe.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway