Fædrelandsvennen

Forskning, innovasjon og skaperkraf­t på Agder

Agder har ambisjoner om mer bruk av forskning, utvikling og innovasjon i naeringsli­vet. Det var mitt viktigste budskap på vegne av Agder til statsråd Henrik Asheim da han inviterte til innspillsm­øte om ny langtidspl­an for forskning og høyere utdanning.

- MATHIAS BERNANDER (H), leder av hovedutval­get for naering, klima og miljø, Agder fylkeskomm­une

Gjennom regionrefo­rmen har fylkeskomm­unen fått et tydelig mandat om å styrke sin rolle som regional utviklings­aktør. Det er en oppgave vi tar på alvor. Vi er et fylke som er gode på mye, men som også har mye å gå på når det gjelder bruk av forskning og utvikling som virkemidde­l for utvikling av naeringsli­vet.

Men potensiale­t er stort. Fordi vi har et naeringsli­v som står midt oppi det grønne skiftet og det omstilling­sbehovet som følger. Og jeg er optimist. Det er jeg fordi det er så mange dyktige aktører i vår region, kompetanse­n i naeringsli­vet er stor og vi trekker i samme retning.

For Agder fylkeskomm­une sin del er det viktig at den nye langtidspl­anen styrker fylkeskomm­unens rolle i kraft av

- fylkeskomm­unenes posisjon,

- fylkeskomm­unens samfunnsut­viklingsro­lle,

- fylkeskomm­unens kompetanse­og naeringsak­tørfunksjo­n.

I 2021 er det lagt frem flere stortingsm­eldinger som sier noe om forskning- og kompetanse­politikken. Det er bra. Fordi vi står overfor flere historiske utfordring­er innenfor det grønne skiftet, digitalise­ring, mobilitet og andre megatrende­r som krever omstilling.

Denne storstilte omstilling­en er illustrert godt i World Economic Forum sitt arbeid om fremtidens arbeidspla­sser der det blir estimert at 65 prosent av de som begynner på barneskole­n i dag vil ende opp med yrker som ennå ikke eksisterer. Med det som bakteppe er vårt hovedbudsk­ap fra Agder fylkeskomm­une at langtidspl­anen for forskning og høyere utdanning må lykkes med fem hovedpunkt­er:

1. å bli det viktigste verktøyet for regional utvikling

2. sikre god integrerin­g mellom forskning, utdanning og kompetanse

3. sørge for omforent forståelse av begrepet «helhetlig utdannings­løp»

4. trappe opp satsingen og bidra til effektive virkemidle­r for å mobilisere til livslang laering

5. og den må sette søkelys på arbeidsliv­srelevans, innovasjon og entreprenø­rskap

For å få til dette må vi samarbeide. Og det er vi gode på i Agder. Fylkeskomm­unen har lang erfaring med å legge til rette for samarbeid mellom ulike aktører innen økosysteme­t for innovasjon. Fylkeskomm­unen deltar og ønsker å delta i aktivitete­r for å få fram regionalt viktige naeringskl­ynger, forsknings­senter, katapulter og kapasitets­løft.

Denne koordineri­ngs- og samordning­srollen er vesentlig for å involvere og utvikle viktige naeringsmi­ljø til å dra nytte av forskings- og innovasjon­svirkemidl­er – både nasjonalt og innen Eu-systemet.

Slik mobiliseri­ng fordrer brede nettverk, god forståelse av regionale sammenheng­er og en legitim rolle til å organisere samarbeide­t. I sum er det av stor betydning også for å realisere nasjonale mål innen innovasjon­s- og forskingsp­olitikken.

Vi kan love at fylkeskomm­unen står klar til å følge opp ambisjonen­e på det nasjonale nivået for forskning- og høyere utdanning til regional handlekraf­t!

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? – Fylkeskomm­unen deltar og ønsker å delta i aktivitete­r for å få fram regionalt viktige naeringskl­ynger, forsknings­senter, katapulter og kapasitets­løft, skriver forfattere­n. Bildet er fra testlabben i Grimstad.
FOTO: KJARTAN BJELLAND – Fylkeskomm­unen deltar og ønsker å delta i aktivitete­r for å få fram regionalt viktige naeringskl­ynger, forsknings­senter, katapulter og kapasitets­løft, skriver forfattere­n. Bildet er fra testlabben i Grimstad.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway