Fædrelandsvennen

Bare Setesdal eier Setesdal

Gjennom flere artikler de siste dagene er det stilt spørsmål om de gamle bygningene fra Setesdal på Kristiansa­nd Museum på Kongsgård. Bør de flyttes tilbake til Setesdal?

- NILS SVENSSON, formann i Stiftelsen Vest-agder Fylkesmuse­um

Idag ville det vaert utenkelig å flytte bygninger fra en region til et museum. Eller ikke? På Maihaugen ble det satt opp et typisk hus fra 60-tallet med originalt interiør for å vise besøkende hvordan man levde for 50 år siden.

Og det samme var vel tanken i 1903 – man ønsket å ta vare på kulturarve­n fra by og land.

Fra deres plassering ved Arkivet på Grim ble bygningene etter første verdenskri­g flyttet til Grimshauge­n, før de ble flyttet til Kongsgård i 1953, hvor det nye museet ble etablert. Starten på Kristiansa­nd folkemuseu­m, dagens Kristiansa­nd museum, var flyttingen av noen av byggene som i dag utgjør Setesdalst­unet.

Her har de i årtier vaert godt besøkt av skoleklass­er, av turister fra cruiseskip, samt andre turister og lokale turgjenger­e som alle ønsker å oppleve gammel kulturhist­orie.

Fellesorde­t var formidling – man ønsket å vise Kristiansa­nds innbyggere hvordan livet var i Setesdalen i gamle tider. Bygningene var gamle og originale. De ble kjøpt, demontert og transporte­rt fra forskjelli­ge gårder i dalen ned til Kristiansa­nd og satt sammen til et tun. Satt sammen til noe man mente var typisk for dalen.

Det var nok trange kår i dalen, utflytting til Amerika, bygningene var utdatert og gammeldags­e. Byggene ble reddet fra forfall, riving eller salg til private i hovedstade­n. Museet har dermed tatt vare på og vedlikehol­dt husene i over 100 år, noe som har krevd mye innsats og ressurser.

Dette var også tidsepoken hvor Torvald Meyer Heiberg kjøpte opp 800 kvadratkil­ometer av heiområden­e på vestheia til det som ble hetende Njardarhei­m, som nå Statskog eier. Bøndene trengte nok penger til fornying og oppretthol­delse. et er formidling­en omkring disse byggene som er viktig. Det er evnen til å fortelle historien typisk for Setesdal, og at den skal nå ut til flest mulig mennesker. Ikke bare som fortelling , men også historien om hva folk gjorde, hvordan de levde, musikk og miljø rundt tunet, ikke minst maten de spiste.

Alt dette gir besøkende et kulturelt fortidsbil­de av dalen. Kanskje det er med på å øke interessen og kuriositet­en omkring Setesdalen. Her gjør Vest-agder-museet en forbilledl­ig innsats.

Selvsagt kan man få til det samme i Setesdal, men det krever pen

DEger og organiseri­ng, som ordfører Kyrvestad i Valle sier. Og det er ikke «bare» å flytte noen bygg? Da det var snakk om å flytte hele friluftsmu­seet til Odderøya, nektet davaerende fylkeskons­ervator Stylegar dette fordi risikoen for å ødelegge bygningene var for stor. vis man skulle diskutere flytting, burde man også spørre: Disse byggene kommer fra forskjelli­ge gårder – burde de ikke bli plassert tilbake

Hpå opprinnels­esstedet, siden originalit­et og stedsvalg er viktig?

Norsk folkemuseu­m på Bygdøy i Oslo har ca. 6 bygninger utstilt som «Setesdalst­unet». Burde disse bygningene også fraktes hjem til Setesdal?

Og hvis vi ønsker å strekke strikken helt ut – burde Bygada med de gamle husene fra Kvadrature­n settes tilbake i Kvadrature­n? Rive betongbygg­ene i Posebyen og plassere dem der?

Rygnestadt­unet i Valle er vel det flotteste bevarte tunet i dalen med historien intakt, her har man virkelig gjort en innsats for å synliggjør­e både kultur og sted til nye besøkende. Dette er et originalt tun som fortjener stor oppmerksom­het, og gjerne mer! (Husk at Rygnestadl­oftet var kjøpt og betalt av Vest-agder fylkesmuse­um og eid i mange år. Men det står fremdeles på riktig plass.)

Museene må omstille seg til en ny hverdag hvor besøkende skal rekke over mest mulig på kortest mulig tid. Andre formidling­steknikker vil kunne gi nye inntrykk og en god historiefo­rtelling, men det blir aldri det samme å stå foran bygningene og føle lukten av tjaere og fortid sammen med historisk ro som byggene utøver.

Stiftelsen Vest-agder Fylkesmuse­um ble etablert i 1999 og står som eier av hele friluftsmu­seet på Kongsgård. Stiftelsen springer ut fra Kristiansa­nd Folkemuseu­m som ble opprettet i 1903, og som vi leser var Vilhelm Krag deltager i opprettels­en av museet.

Opprinneli­g var det tre hus fra Setesdal med tillegg av to bygninger, som utgjorde grunnstamm­en i 1909 på Grim. est-agder Fylkesmuse­um ble etablert i 1952, og i 1953 ble den første delen av museet på Kongsgård åpnet, da bygningene fra Setesdal ble flyttet fra Grimshauge­n. Museet var opprinneli­g foreningse­iet, men representa­nter fra Staten og Kristiansa­nd kommune hadde hver sin representa­nt i styret.

Gjennom årene har venneforen­ingen nedlagt tusenvis av dugnadstim­er i vedlikehol­d og arrangemen­ter ved museet. Mange har hatt dette som sitt hjertebarn på samme måte som f. eks. Setesdalsb­anens venner brenner for sitt kulturminn­e. Både regjering, fylkeskomm­une og Kristiansa­nd kommune snakker varmt om frivilligh­eten. Etter at flytting av friluftsmu­seet til Odderøya ble lagt bort, har venneforen­ingen finansiert fortellert­eater ved museet og vaert døråpner mot Gjensidige­stiftelsen

Vsom har bidratt med store midler til formidling­en. Foreningen arrangerer jevnlig foredrag og deltar i aktivitets­dagene på Kongsgård.

Museet har over tid utviklet et apparat for å formidle historien til hus og tun gjennom teaterfore­stillinger, vandringer med formidlere, oppsetning­er a la Åsgårdsrei­a med egne skuespille­re, kulturskol­e osv. Venneforen­ingens formål er fortsatt å støtte virksomhet­en, og øke interessen for museet. Ikke la tanker om museets fremtid rokke ved denne innsatsen. Vår holdning er at å flytte Setesdalst­unet til Setesdal er ganske så komplekst og juridisk vanskelig. Dersom man ønsker at friluftsmu­seet skal opphøre, og byggene flyttes tilbake til sine opprinnels­essteder, blir dette en nasjonal diskusjon som Stiftelsen Vest-agder Fylkesmuse­um ikke kan ta alene.

Støtt derfor opp om museene og kulturverd­iene de formidler – til store og små!

Og hvis vi ønsker å strekke strikken helt ut – burde Bygada med de gamle husene fra Kvadrature­n settes tilbake i Kvadrature­n?

 ?? FOTO: TORE-ANDRÉ BAARDSEN ?? – Det er ikke «bare» å flytte noen bygg? Da det var snakk om å flytte hele friluftsmu­seet til Odderøya, nektet davaerende fylkeskons­ervator Stylegar dette fordi risikoen for å ødelegge bygningene var for stor, skriver formannen i Stiftelsen Vest-agder Fylkesmuse­um i denne kronikken.
FOTO: TORE-ANDRÉ BAARDSEN – Det er ikke «bare» å flytte noen bygg? Da det var snakk om å flytte hele friluftsmu­seet til Odderøya, nektet davaerende fylkeskons­ervator Stylegar dette fordi risikoen for å ødelegge bygningene var for stor, skriver formannen i Stiftelsen Vest-agder Fylkesmuse­um i denne kronikken.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway