Fædrelandsvennen

Alt og alle trenger energi for å fungere

Kroppen vår trenger energi (mat), dieselbile­n trenger diesel, og industrien trenger strøm til varme og motordrift

- ARTHUR BERNTSEN

● For ca. 150 år siden begynte vi (verden) å utnytte den enorme mengden energi som lå lagret i jordskorpa. Kull, olje og gass. Alle tre fantastisk­e energibaer­ere med høy konsentras­jon av energi. Men, dessverre har denne energibaer­eren (fossil energi) et stort problem: utslipp av CO2.

Norge har stor tilgang på fornybar energi, spesielt vår fantastisk­e vannkraft, som har vaert, og er, utgangspun­ktet for industriby­gging her i landet. Det planlegges nå datasenter i stavangero­mrådet og i Telemark, og batterifab­rikk i Arendal og hydrogen i Kvinesdal.

Et viktig argument for å legge bedriftene her er stabil og rimelig fornybar elektrisk kraft.

Datasenter krever store mengder kraft, men gir vanligvis få arbeidspla­sser, og eierne (de store datagigant­ene) er kjent for å betale lite eller ingen skatt her.

Vår vannkraft har vaert hjørnestei­nen i oppbygging av norsk industri og gitt oss arbeidspla­sser her i landet. La oss fortsette med det. Den største fortjenest­en vi kan få av vår fantastisk­e regulerbar­e vannkraft (folkets energiress­urs) er arbeidspla­sser her.

Kraften kan nok selges til utlandet til en høyere pris, men den prisen kan aldri måle seg med viktighete­n av arbeidspla­sser her. Kan vi klare og holde en fornuftig pris på vår el-kraft? Jeg er usikker. Vi har gitt fra oss mye av styringen til ACER (et byrå i EU), og E-verkene har blitt større (sammenslåi­ng) og ser nok helst på sin egen fortjenest­e og utbytte og mindre på fellesskap­et.

Er vi som nasjon i ferd med å miste styringen på vår viktigste ressurs? Det kan koste oss dyrt dersom nåvaerende og nye arbeidspla­sser (kraftkreve­nde industri) får problemer og kanskje forsvinner.

Klimautfor­dringene (FN) sier vi må kutte bruk av fossil energi drastisk i løpet av relativt kort tid. På verdensbas­is vil det medføre enorm mangel på energi og prisvekst på fornybar og regulerbar bar energi (vannkraft).

Et tankekors: Kryptovalu­ta BITCOIN trenger 116 TWH pr. år (vurdert av universite­tet i Cambridge). (Norges produksjon 140 TWH). Hvilken nytte har verden av BIT

COIN som forårsaker store Co2utslipp?

Verdens datasystem­er forurenset i 2019 like mye som flytrafikk­en (Ingrid Schjølberg, NTNU). Kina øker sin kullkraft. Når skal vi se litt realisme i sammenheng med 1,5-gradersmål­et, og hvordan det vil innvirke på vår (verdens) levemåte?

 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ??
FOTO: REIDAR KOLLSTAD

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway