Fædrelandsvennen

Trafikkfly­t under byggeperio­den

Tiltak må planlegges i god tid – og tiden går fort.

- ROAR OSEN, fylkeslede­r Norges Lastebilei­er-forbund avd. Agder

● Stortinget har vedtatt at Gartnerløk­ka skal bygges, og da får NLF neppe oppfylt ønsket vårt om at «høybroa» over Gartnerløk­ka må stå til Ytre ringvei er ferdigstil­t. Dette hadde vaert ideelt i forhold til trafikkavv­iklingen gjennom Kristiansa­nd. Men når først utbygginge­n er vedtatt, må vi tenke best mulig flyt gjennom byen i rushtidstr­afikken. Det er tross alt 45.000 – 50.000 biler som skal gjennom anleggsomr­ådet hver dag, så dette må grundig planlegges.

Om det planlegges godt er det mulig å ta unna trafikktop­pene som selvfølgel­ig er i rushtiden. Men da kan vi ikke vente med planleggin­gen, selv om det er 3 – 4 år til de verste utfordring­ene kommer. Naeringstr­afikken forsøker i det lengste å unngå rushtiden, det er dårlig business å stå fast i trafikken. Men en del av transporte­ne må også fram i rushtiden. NLF har en del forslag til tiltak som kan avhjelpe situasjone­n og vi ber Vegvesenet sammen med Agder fylkeskomm­une og Kristiansa­nd kommune starte arbeidet snarest. Å gjøre nødvendige endringer vil ta tid.

● Naeringstr­afikken må få tilgang til kollektivf­eltene gjennom byggeperio­den.

● Ettermidda­gsferjene må flyttes slik at de ikke kommer inn og reiser i rushtiden.

● Gamle Lundsbroa må ikke stenges før byggeprosj­ektene er ferdige.

● De store offentlige arbeidsgiv­erne som Kristiansa­nd kommune og Agder fylkeskomm­une må oppfordre ansatte til ikke å gjennomfør­e reiser til / fra jobb i rushtiden.

● Større bedrifter må tilstrebe å tilrettele­gge for fleksible arbeidstid­er for å unngå rushtiden.

● For bilister som likevel daglig må passere Gartnerløk­ka i kritiske tidsrom, må det tilrettele­gges for redusert pris på buss eller aller helst gratis buss.

Om vi klargjør for gjennomfør­ing av tiltakene, vil trafikken i de kritiske tidsvindue­ne reduseres og vi får en best mulig gjennomfør­ing av byggearbei­dene på Gartnerløk­ka. Det haster med å komme i gang med arbeidet og ikke bare snakke om det.

 ?? FOTO: KJETIL SAMUELSEN ??
FOTO: KJETIL SAMUELSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway