Fædrelandsvennen

Er vi klare for en hybrid arbeidspla­ss?

«Det var den pandemien» twitret Preben Aavitsland søndag 6. juni. Riktignok ble han bedt om å moderere utspillet til at hvis alt går som det skal, ser det ut til at vi naermer oss tilbake til normalen. Men hva er egentlig normalen, nå?

- NINA TORJESEN, leder for Digital transforma­sjon og innovasjon i Knowit Sør

For de fleste kontorarbe­idere har normalen det siste halvannet året vaert hjemmekont­or med behagelige bukser, frokost, joggetur i lunsjen og muligheten til å gi ungene en brødskive når de kommer hjem fra skolen. Tiden vi har spart ved å slippe reisetid til arbeidspla­ssen og avbrytelse­r fra pratsomme kolleger har gjort oss mer produktive og frigjort tid til oss selv og våre naermeste. Det har på mange måter vaert fint.

Fleksibelt arbeid har vaert et alternativ også før pandemien, men da med en underligge­nde stigmatise­ring av at folk «egentlig ikke jobbet på hjemmekont­or». Denne myten er nå motbevist, fleksibelt arbeid er både akseptert og anerkjent. Covid-19 har gjort en ting klart – arbeid er noe du gjør, ikke et sted eller tidsrom.

Ikke så rart at 75 prosent av europeiske kontorarbe­idere ifølge undersøkel­sen «The new workplace report» mener at det bør vaere ulovlig å tvinge ansatte tilbake på kontoret.

Kan norske arbeidstag­ere kreve å kunne arbeide hjemmefra?

Siden 2002 har vi hatt en forskrift om arbeid fra hjemmet, som stiller krav om skriftlig avtale dersom man arbeider fra hjemmekont­or utover det som må anses som «kortvarig eller tilfeldig» arbeid. 22. april 2021 sendte Arbeids- og sosialdepa­rtementet forslag om ny forskrift om hjemmekont­or på høring. Ifølge forslaget skal det fortsatt inngås en skriftlig avtale dersom hjemmekont­or er en fast ordning.

Altså vil det fremdeles vaere arbeidsgiv­ers rett å bestemme på hvilket sted arbeidet skal utføres.

Det er fristende å referere Edina «Eddie» Moonson i Absolutely Fabulous: «Rules are for stupid people». For hva er konsekvens­ene dersom du tvinger dine ansatte til å møte på kontoret hver dag? Vi vet svaret. Rekrutteri­ngsbyråene lusker i buskene og lokker med arbeidspla­sser som lar deg beholde tøflene på.

Skal du holde på dine ansatte har du ikke annet valg enn å kaste deg ut i det ukjente hybridvann­et og la ansatte få beholde fleksibili­teten de har erfart fungerer.

Hvordan du skal tilrettele­gge for dette, er et av de største spørsmålen­e en leder står overfor i dag. Hva betyr det for kontorplas­sen? Skal du betale for kontorplas­s til alle ansatte? Skal ansatte fortsatt ha faste plasser?

Skal alle ansatte vaere på kontoret de samme dagene, eller skal de få tildelt faste dager? Hvor stor fleksiblit­et skal (må) du tilby?

Lukker du øyene, kan du sikkert tenke deg mange måter å «lokke» arbeidstak­ere tilbake til kontoret. Du kan jazze opp arbeidspla­ssen med mikrobrygg­eri kaffe, ping-pong bord eller gratis massasje. Åpner du øyene igjen, ser du kanskje at denne kom-på-kontoret taktikken må erstattes med en mer empatisk tilnaermin­g som anerkjenne­r at ansatte har et liv utover jobben.

Den post-pandemiske arbeidspla­ssen kommer til å vaere annerledes. Skiftet represente­rer en akselerasj­on av trender som har ligget og ulmet i flere år, som globaliser­ing, digitalise­ring og endringer i arbeidstak­ers forventnin­ger. Ledere i alle organisasj­oner må laere seg å navigere i nye og vanskelige situasjone­r.

Selv om vi har erfart økt produktivi­tet og livskvalit­et, skal vi ikke feie under teppet at vi også har savnet menneskeli­g kontakt, saerlig nye og unge ansatte har savnet å bli kjent med og laere fra sine seniorkoll­eger. Å bygge nye nettverk og organisasj­onskultur via Teams er krevende. Å samles fysisk på en arbeidspla­ss har fortsatt en verdi.

Hvordan vi skal designe den nye hybride arbeidspla­ssen er det få ledere som har svaret på, men mange blir nødt å finne ut av det veldig snart, skal vi tro Aavitsland.

❞ Covid-19 har gjort en ting klart – arbeid er noe du gjør, ikke et sted eller tidsrom.

 ?? FOTO: THOMAS BRUN / NTB ?? – Skal du holde på dine ansatte har du ikke annet valg enn å kaste deg ut i det ukjente hybridvann­et og la ansatte få beholde fleksibili­teten de har erfart fungerer, skriver innsendere­n.
FOTO: THOMAS BRUN / NTB – Skal du holde på dine ansatte har du ikke annet valg enn å kaste deg ut i det ukjente hybridvann­et og la ansatte få beholde fleksibili­teten de har erfart fungerer, skriver innsendere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway