Fædrelandsvennen

Flyktningk­arusell som kunstverk

Gatekunstn­eren Missprinte­d har satt opp stålskulpt­uren «Prisoners of the road» på Hamresande­n. Den er støttet med 50.000 Cultiva-kroner.

- TEKST: TORGEIR EIKELAND torgeir.eikeland@fvn.no

– Jeg håper at migranter og flyktninge­r som bor her kan komme og se den. Jeg håper de kan føle at de nå er kommet hjem, sier Missprinte­d. I tillegg til kunstnerna­vnet heter hun Angela Gobbens.

Missprinte­d kommer fra Nederland, bor i Rennebu naer Oppdal og er denne uka i Kristiansa­nd som bidragsyte­r til Kunsten å leve-festivalen.

STÅLKARUSE­LL

Kunsten å leve-festivalen er en del av Cultivas mangfoldss­atsing, og har dermed fått 100.000 kroner. Forrige uke hengte festivalen opp et dikt av den greske poeten Sapfo over Markens, og onsdag dukket altså Missprinte­ds skulptur opp på Hamresande­n. Den er laget av stål, og har kostet 50.000 kroner i honorar og materialer.

– Jeg har laget flere slike før, men i lite format. Mange har jo sett slike små karuseller som juledekora­sjon, sier hun. I stedet for engler eller nisser, henger altså mange silhuetter av en migrantfam­ilie på sprang under «propellen». Under står ei bålpanne, og meningen er at karusellen skal snurre enten av vinden eller av varmen under.

TIL EI JENTE

– Skulpturen heter «Prisoners of the road», og undertitte­len er «For deg åtte år gamle migrantjen­te», sier hun.

– Er det til ei bestemt jente? – Nei. Jeg håper kanskje det vil komme ei åtte år gammel migrantjen­te og se den, og så kan hun vite at den er til henne. Jeg la ut bilder på Instagram i går, og jeg har fått mange reaksjoner. Noen føler at opplevelse­ne deres som migranter kommer tilbake når de ser dette, og noen har grått. Andre forteller meg at de bor i et område hvor denne «logoen» med flyktninge­ne er satt opp på varselskil­t på veiene , sier Missprinte­d.

SKULLE HATT WORKSHOP

Noe av poenget med å plassere karusellen på stranda er også at den står ved havet, som jo ofte utgjør den grensen migranter krysser. Den står også naer områder av byen hvor det er kjent at det bor mange innvandrer­e, slik som for eksempel Hånes.

– Egentlig skulle jeg hatt workshops med migrantbar­n og andre, men det ble det ikke noe av på grunn av pandemien. I stedet skal jeg dele ut disse starter-settene med collage og bruksanvis­ning, så kan folk prøve selv, sier Missprinte­d.

ÅPNE KRISTIANSA­NDERE

Collage er nemlig kunstuttry­kket hun bruker mest, og torsdag plasserte hun ut mange collagefig­urer i bybildet i Kvadrature­n.

– Mange i Kristiansa­nd er veldig åpne og vennlige. De stopper, spør hva jeg gjør og sier at det blir fint. Slik er det ikke i Trondheim. Der går folk bare forbi, sier hun.

Nå skal «Prisoners of the road» stå i to år på Hamresande­n.

– Deretter håper jeg folk her liker den så godt at den kanskje får bli stående, sier kunstneren.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Kunstneren Missprinte­d har designet skulpturen som skal stå i to år på Hamresande­n.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Kunstneren Missprinte­d har designet skulpturen som skal stå i to år på Hamresande­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway