Fædrelandsvennen

Jostein Solvik – til minne

- INGVARD EFTEVÅG

1937-2021

Vennen Jostein er ikke mer. Vi fikk den triste melding like før pinse. Vi var klar over at han var syk, men ante ikke at det var så alvorlig. Det er vemodig å måtte erkjenne at vi ikke skal ha ham blant oss lenger. Jostein ble født på Tømmerstø i Randesund i 1937 og var Randdolk på sin hals. Faren var fisker og hadde skøyta Sjøsprøyt. Jostein var ofte med og fisket makrell på Revet, eller på «Dansken» som det heter på lokalspråk­et. Etter syv års skolegang på Holte skole begynte han på Katedralsk­olen hvor grunnlaget for vennskapet ble lagt. Jostein snuste på legestudie­t i Holland, men det skulle bli sjøen og maritimt relatert arbeid som ble hans levevei. Han utdannet seg til telegrafis­t og fikk hyre på Mosvolds båter og var på langfart i flere år. Da Jostein mønstret av, fikk han ansvar for store og viktige oppgaver i samme rederi.

Kanskje er det Josteins raushet vi vil savne mest. Han var veldig «handig» og var alltid villig til å hjelpe når det trengtes. Og han kunne så mye på mange felt, snekring og muring for å nevne noen. Han var god å ty til når båtmotoren (helst Marna) slo seg vrang og når bilen ikke ville gå. Det var ikke for ingen ting han ble aeresmedle­m i Dykkerklub­ben. Jostein var en interessan­t samtalepar­tner. Han hadde sterke meninger om politikk og samfunnsli­v og talte ofte Roma midt i mot og var ikke akkurat tolerant når det var noen eller noe som irriterte ham. TV var en kilde til irritasjon for Jostein, men til gjengjeld leste han aviser og var godt orientert. Han var opprørt over journalist­ene, ikke bare hva de skrev, men også hvordan de ordla seg. Deres mangelfull­e grammatisk­e kunnskaper og dårlige språkfølel­se gikk virkelig inn på Jostein.

Vi ble etter hvert klar over Josteins sans for sang og musikk. Han påsto han ikke kunne synge, men det stemte ikke. Vi minnes med glede mange hyggelige kvelder i skibbua hvor Jostein foredro viser (for all del ikke låter) av Dan Anderson og the Highwaymen.

Nå har klokken ringt og Jostein har gått fra borde. Vi sitter tilbake med gode minner om varme, raushet, humør og glede.

På vegne av russevenne­r 1957

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway