Fædrelandsvennen

De neste 40 dagene bør avgjøre Hardarsons fremtid

Start naermer seg et valg. Skal de forlenge med Joey Hardarson, eller sparke ham i sommerpaus­en? Mye avhenger av prestasjon­ene i de ni neste kampene.

- PÅL W. JØRGENSEN SPORTSLEDE­R paal.joergensen@fvn.no 905 14 446

Start går nå inn i årets viktigste periode. 40 hektiske dager innledes med bortekamp mot Åsane lørdag.

● Frem til 21. juli står ni seriekampe­r for tur. Vi kan få svaret på om Start er en opprykkska­ndidat eller middelhavs­farer i 1. divisjon. Det meste tyder på at det også blir avgjørende for om Joey Hardarson er Start-trener utover denne sesongen. Kontrakten hans løper ut 2021, og han begynner å få hastverk.

● Det er han nok klar over selv også. Etter en spillemess­ig svak innledning på sesongen tar han grep allerede. Islendinge­n har brukt landslagsp­ausen til å finne nøkkelen til et mer offensivt, sprudlende og underholde­nde Start og legger om formasjone­n.

● Antakelig må han det for å beholde jobben. Når den ni-kamper lange rekken er over venter fire ukers sommerferi­e på Start. I den perioden mener jeg klubben må ta et valg. Forlenge avtalen med Hardarson, eller kvitte seg med ham.

● Det er et drastisk grep for en fersk styreleder (Andreas Nielsen) og sportslig leder (Atle Roar Håland). Det kan bli et vanskelig valg om klubben fortsatt henger med i toppen uten å ha saerlig fremgang spillemess­ig. Men å utsette dette spørsmålet er verre.

● Å ha en trener på oppsigelse ut over høsten er ingen god løsning. For det første kan det føre til en usikkerhet hos hovedtrene­ren, som har et behov for å avklare sin egen fremtid. Han kan miste den nødvendige autoritete­n han trenger om dette blir et spørsmål som drar ut i tid.

● Det er også fare for at det smitter over på spillergru­ppen. Det kan i verste fall få en demotivere­nde effekt hos både trenere og spillere.

● Det verste eksempelet i Starthisto­rien er avskilting­en av Knut Tørum i 2011. Rett før seriestart meddelte klubben at hovedtrene­ren ikke fikk forlenget kontrakten, men skulle trene laget ut året. Tørum har senere fortalt hvordan det endret kulturen og gjorde noe med hans status i klubben. Det endte med at han gikk før tiden.

● Spørsmålet er om de har råd til å gjøre endringer i sommer, og hvilke alternativ­e trenere som er ledige. Jeg håper Start er forberedt og har en liste.

● Mange har vaert kritiske til Starts islandske hovedtrene­r. Jeg mener Start tok noen steg både i 2019 og 2020, til tross for en stadig svakere tropp. Hardarson har vaert god til å samle troppene og lage en sammensvei­set gjeng etter en turbulent tid.

● Spørsmålet er om han er treneren som skal utvikle dette til eliteserie-standard?

● Han har aldri klart å skape et offensivt, spennende Start-lag. Akkurat nå sliter med å sette et klart og tydelig preg på laget og hva som skal kjennetegn­e dem. Bortsett fra noen kamper på høsten i fjor, har Start aldri sprudlet under klubbens tidligere midtbanesp­iller. Skal han redde sin egen jobb må det antakelig skje nå.

● Jeg håper han klarer det. Jeg tror fortsatt kontinuite­t over lengre tid kan utvikle både Hardarson, spillerne og klubbmiljø­et i positiv retning. I situasjone­n klubben er i nå, og med de siste årene friskt i minne, er det viktigere enn noen gang. Men klubben kan ikke ha kontinuite­t for kontinuite­tens skyld. Start må ha resultater, og akkurat nå er de på feil sted i fotballhie­rarkiet.

● Det må Hardarson gjøre noe med.

 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Joey Hardarson på Start-trening torsdag. Fredag satte Start seg på flyet til Bergen og bortekamp mot Åsane lørdag.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Joey Hardarson på Start-trening torsdag. Fredag satte Start seg på flyet til Bergen og bortekamp mot Åsane lørdag.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway