Fædrelandsvennen

Mannen som knuste nasjonens drøm

25 år etter sin famøse straffebom jakter Englands landslagss­jef Gareth Southgate (50) den ultimate opptur på Wembley.

- TEKST: ERLEND NESJE erlend.nesje@aftenposte­n.no

Han glemmer aldri rusleturen fra midtsirkel­en til straffemer­ket. Han husker fortsatt altfor godt hvor mørkt det var på Wembley den sene junikvelde­n i 1996.

At hele verden så på 25-åringen fra Crawley. At det var han som skilte England fra suksess og fiasko i deres eget mesterskap.

At fem engelskmen­n og fem tyskere hadde truffet på sine forsøk.

«Vaer rolig. Dette går bra», tenkte Gareth Southgate.

Et trippende tilløp. Dårlig tilslag. For løst. For lavt. Bom. Tårer.

England ble slått ut av Tyskland i Em-semifinale­n. Southgate hadde sviktet en hel nasjon.

MINNES PÅ HVER ENESTE DAG

– Jeg må leve med det hver eneste dag. Når folk passerer meg på gaten, hvisker de fortsatt: «Der er han som bommet på straffen». Men sånn er livet. Du spiller fotball i 15 år og folk husker 15 sekunder av karrieren, erkjenner Southgate.

Det sies at tiden leger alle sår. Men den har ikke gjort det for Gareth Southgate. 25 år er gått siden straffebom­men.

Ingen tenker på alt det fine Southgate gjorde i karrieren som spiller. Og at han som fersk landslagss­jef ledet England til VMsemifina­le for tre år siden.

Det er fortsatt 26. juni 1996 han huskes for.

Men det er tid for oppreisnin­g nå når Southgate leder England i et nytt EM på Wembley.

Mesterskap­et er som designet for at 50-åringen skal få en opptur på praktanleg­get som ble revet og bygd opp igjen på samme tomt. Engelsk fotballs hjem. Ja, det finnes en hel del briter som mener at det er hele verdens fotballhje­m.

England spiller alle sine gruppespil­lkamper her. Og går det som Southgate håper, er Three Lions i både semifinale og finale på Wembley.

– Det store målet er å vinne EM denne gangen, sier Southgate før den første kampen mot Kroatia søndag ettermidda­g.

MELDTE SEG FRIVILLIG

Men hvordan kunne det skje at Southgate ødela for England for 25 år siden? Han har hatt mye tid til å reflektere, han har snakket en hel del om det. Blant annet i selvbiogra­fien sammen med Andy Wooman fra 2003.

– Jeg kan plutselig stå i en hotellrese­psjon. En jente snur seg til kjaeresten og sier: «Jeg tror dette er han som bommet på den straffen». Han hvisker tilbake litt brydd: «Hysj». Men da er det for sent.

Southgate skrev sin egen historie, og det startet med at han holdt tilbake litt for mye informasjo­n overfor eget støtteappa­rat.

I dag er det vanlig å ha en plan A,

B og C før straffespa­rkkonkurra­nser. Men England hadde kun plan A før utslagsrun­dene i sitt eget EM i 1996: De fem spesialist­ene skulle ta straffene. Ingen andre ble vurdert. De satset på at det gikk bra.

Men keeperne David Seaman og Andreas Köpke hadde i realiteten ikke vaert i naerheten av de 10 første godt plasserte forsøkene.

Oppe til høyre. Nede til venstre. Oppe til høyre. Oppe til venstre. Nede til venstre. Oppe til høyre. Oppe til høyre. Oppe til høyre. Oppe til høyre. Oppe til høyre.

«Hva gjør vi nå?» tenkte Englands stab da begge lags fem første skyttere hadde scoret. «Hvem skal ta nummer seks?» Southgate meldte seg frivillig. «Har du tatt straffespa­rk tidligere?» spurte assistentt­rener Bryan Robson.

«Ja, det har jeg», svarte Southgate

Robson unnlot å spørre om detaljer.

Både han og landslagss­jef Terry Venables likte Southgates mot foran 76.000 neglebiten­de tilskuere på Wembley.

Men det passet Southgate bra at han ikke fikk noen spørsmål. 25-åringens karriere som straffesky­tter var nemlig kort. Han hadde forsøkt én gang tidligere: En bom for Crystal Palace tre år tidligere.

– Det kunne skjedd hvem som helst. Jeg hadde ikke unt min verste fiende å ta det avgjørende straffespa­rket for England i en stor turnering, vel vitende om at du er ute dersom du bommer. Gareth hadde det fryktelig tungt etter den bommen, og vi var alle lei oss på hans vegne, sier Bbc-ekspert Alan Shearer, som selv scoret på Englands første straffe.

For noen år siden forsøkte Shearer å få med Southgate på en Bbcdokumen­tar om EM på hjemmebane i 1996.

Southgate svarte sin tidligere lagkamerat:

– Det er bare én grunn til at du spør om jeg vil vaere med, men jeg ønsker ikke å snakke om det.

Midtstoppe­ren hadde såpass selvironi at han stilte opp i en ikonisk Tv-reklame for Pizza Hut noen få måneder etter straffebom­men, sammen med Stuart Pearce og Chris Waddle som bommet på sine straffer mot Vest-tyskland i Vm-semifinale­n i 1990.

HAVNER PÅ SOKKEL MED GULL?

England har lange tradisjone­r for å mislykkes i straffespa­rkkonkurra­nser. Men de vant over marerittet ved å vinne på straffer mot Colombia i åttendedel­sfinalen.

Det ble mye fokus på Southgate og at han hadde fått en opptur.

Men han var ikke helt i mål enda.

Det er på Wembley i EM han kan få den ultimate revansjen. Dersom Southgate leder England til gull på hjemmebane, slipper han trolig å stille opp i Pizza Hutreklame.

Da havner han på sokkel utenfor Wembley.

 ?? FOTO: ?? Gareth Southgate fortvilet etter straffebom­men mot Tyskland i Em-semifinale­n i 1996.
FOTO: Gareth Southgate fortvilet etter straffebom­men mot Tyskland i Em-semifinale­n i 1996.
 ?? FOTO: PETER POWELL, REUTERS ?? Gareth Southgate har ledet det engelske landslaget i fire år og jakter Em-gull på hjemmebane.
FOTO: PETER POWELL, REUTERS Gareth Southgate har ledet det engelske landslaget i fire år og jakter Em-gull på hjemmebane.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway