Fædrelandsvennen

Prøver redde Spangereid-vei

Dagens fylkesvei fra E 39 til Spangereid er svingete og smal, men det ser vanskelig ut å få finansiert en ny fylkesvei. Frp foreslår et kompromiss.

- TEKST: RICHARD NODELAND richard.nodeland@fvn.no

– Det er ikke bevilget penger og ligger heller ingen forplikten­de tekst i Nasjonal Transportp­lan (NTP). Uten statlige midler vil det bli utrolig krevende å få realisert ny vei til Spangereid, sier Alf Erik Andersen, som er på 2. plass på Frps stortingsl­iste i Agder ved kommende valg.

For to uker siden var optimismen langt større, med bakgrunn i at både Frp og Ap gikk inn for ny Spangereid-vei i sine innstillin­ger.

Etter saksbehand­lingen i transportk­omiteen er unnagjort, er altså innstillin­gen, ifølge Andersen, uten forpliktel­ser for staten.

– Nye Veier har forpliktet seg til å bygge ny tilførsels­vei fra nye

E 39, dersom Spangereid-veien kommer i NTP med finansieri­ng. Gjør den ikke det, er jeg åpen for å se på alle alternativ­e muligheter for at veien kan realiseres, sier Andersen.

KOMPROMISS­FORSLAG

Sørlandets eneste representa­nt i transportk­omiteen, Åshild Bruun-gundersen, er i bil på vei fra Sørlandet til Oslo når vi ringer henne.

– Spangereid­veien er nevnt som merknad i innstillin­gen til NTP, fordi partiene er enige om at den bør bygges. Men der regjerings­partiene mener fylkeskomm­unen må ta regningen, vil Frp omklassifi­sere den til en riksvei og la staten ta hele regningen. Ap og Sp vil ikke bruke mer penger i NTP, men vi må få dem på laget for å finansiere veien. En merknad forplikter ikke, så nå prøver vi oss på et kompromiss­forslag som jeg håper de to partiene kan bli med på, sier Bruun-gundersen.

Den går i korte trekk ut på at Stortinget ber regjeringe­n finne løsninger med fylkeskomm­unen og kommunen innen utgangen av 2021 som finansiere­r ny vei fra E 39 til Spangereid.

– De har tidligere sagt at de ønsker et spleiselag mellom stat, fylke og kommune, så jeg håper de vil se velvillig på dette, sier Frpreprese­ntanten, som sa han ville kontakte representa­ntene fra Ap i Agder i løpet av søndagskve­lden. – Hva med regjerings­partiene? – Jeg er kjempeskuf­fet over at ikke de kommer oss i møte i det hele tatt. De har verken lyttet til våre eller fylkeskomm­unens ønsker, så jeg har gitt opp regjerings­partiene og satser på Ap og Sp, svarer Bruun-gundersen.

KRF: FYLKESKOMM­UNENS ANSVAR

Krf-representa­nt Hans Fredrik Grøvan sier til Faedreland­svennen at veien til Spangereid er en fylkesvei og dermed Agder fylkeskomm­unes ansvar å finansiere.

– Av den grunn legges ikke denne, eller andre fylkesveie­r, inn i NTP med finansieri­ng. Men vi foreslår å gå inn med 18 milliarder kroner i ekstra tilskudd til fylkesveie­r i neste tolvårsper­iode, mot at fylkene matcher med samme beløp. Det er regjeringe­ns måte å bidra til finansieri­ng av fylkeseide knutepunkt­er og flaskehals­er, sier Grøvan.

At Frp er «kjempeskuf­fet» over regjerings­partiene i denne saken, kommentere­r han slik.

– Frp lever jo i sin egen verden på hva staten skal bruke på vei. De vil legge 400 milliarder ekstra kroner inn i NTP, noe som er helt urealistis­k. Med vår innstillin­g bidrar staten for første gang med penger til fylkesveie­r. Da må fylkene selv legge helhetlige planer for finansieri­ng, sier Grøvan.

AP: LØSNINGER I FELLESSKAP

Kari Henriksen (Ap), i partiet som kan ha nøkkelroll­en i saken, skriver i en melding at hun finner det underlig at regjerings­partiene ikke ser behov for å handle i saken.

– Det er i utgangspun­ktet en fylkesvei, og Ap har hatt mer penger regionalt til fylkesveie­ne. Jeg har vaert opptatt av at slike veier som er avgjørende for naeringset­ablering og vekst må ses i sammenheng og at man i fellesskap må finne måter å løse dette på. Det har Ap fått inn i merknadene i NTP, skriver Henriksen. Frps forslag tas kjølig imot. – Erfaringen med Frps mange store løfter er at de er lette å gi, men har vist seg verre å innfri. Det har ingen betydning hva veien heter, den må finansiere­s, som er det viktigste for oss.

 ??  ??
 ?? FOTO: JARLE MARTINSEN ?? Dagens fylkesvei fra E 39 til Spangereid går gjennom små tettsteder og bygdetun og er flere steder svingete og smal.
FOTO: JARLE MARTINSEN Dagens fylkesvei fra E 39 til Spangereid går gjennom små tettsteder og bygdetun og er flere steder svingete og smal.
 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Frps andre kandidat til stortingsv­alget, Alf Erik Andersen, frykter ny Spangereid-vei skal inn i Nasjonal Transportp­lan.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Frps andre kandidat til stortingsv­alget, Alf Erik Andersen, frykter ny Spangereid-vei skal inn i Nasjonal Transportp­lan.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway