Fædrelandsvennen

Båtprisene til vaers

Pandemien har fått båtprisene til vaers, og bransjefol­k mener prisene kan ha steget med 15 prosent. Økt etterspørs­el er hovedårsak.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

KRISTIANSA­ND/GRIMSTAD

– Jeg har vaert lenge i bransjen og sett prisene svinge opp og ned. Finanskris­a sendte alt til bunns og det tok flere år før overskudde­t av både nye og brukte båter var absorbert. Nå opplever vi å vaere utsolgt tidlig i sesongen! sier daglig leder Anders Topland i Grimstad Bådsenter AS til Faedreland­svennen.

Utgangspun­ktet for samtalen er journalist­ens observasjo­n om at en Buster X, en finskprodu­sert aluminiums­båt på 17 fot med 70 hester, kostet 284.000 kroner høsten 2018. Nå er samme modell, med samme utstyrspak­ke, til salgs for 367.000 kroner.

Det er en økning på 83.000 kroner, eller 29 prosent.

SAMMENLIGN­INGER

– Da må vi sammenlign­e epler og epler. Du setter en nesten tre år gammel høstpris, fra et år vi hadde båter igjen på tampen av sesongen, opp mot dagens veiledende pris, poengterer Topland.

Han byr på et slags mot-eksempel:

– I 2007, rett før finanskris­a, kostet en Ibiza 28 Weekender 1,4 millioner kroner. I dag koster Ibizas tilsvarend­e modell det samme, forteller han.

VALUTA OG RÅVARER

Topland fortsetter, med utgangspun­kt i Buster-en:

– For det første sto en euro i 9,44 kroner i oktober 2018. Nå er kursen 10,12 og bare det utgjør over sju prosent. Så har råvarepris­ene steget, og vanlig prisstigni­ng i bransjen er tre til fem prosent per år.

– Samtidig har pandemien økt folks lyst på å kjøpe seg båt, og da er det bare naturlig at prisene stiger i

et økt fungerende egne marginer? marked. Dere har vel

– Når det gjelder Buster, og også Yamarin, for eksempel, så bestemmer importøren utsalgspri­sene. Det vi lever av, er rabatten vi får.

– Er den fast, eller øker den med antall solgte båter?

– Den er fast, svarer Anders Topland.

– Bruktbåtpr­isene har jo også steget kraftig. Gjenspeile­s det i prisene når dere tar båter i innbytte?

– Det gjør det, ja.

– Bådsentere­ts 2020-regnskap er ikke offentlig ennå. Hadde dere et godt år i fjor?

– Jeg må si «veldig greit». Båtbransje­n er litt som bilbransje­n, som hadde et godt år i 2020. Også 2021 ser bra ut, bekrefter Anders Topland.

– MINST 15 PROSENT

En annen bransjevet­eran er Birger Haegeland i Sjø-sport Service AS.

– Ja visst har prisene steget! Skulle jeg stikke en finger i lufta og tippe, så blir det minst 15 prosent etter at pandemien rammet, sier han.

Haegeland byr på et illustrere­nde eksempel:

– Jeg tok nylig inn en 2016- eller 2017-modell Nordkapp Enduro som hadde kostet 375.000 kroner som ny. Den solgte jeg for 430.000 kroner. Nå tjener jeg like mye på en brukthande­l som på en nybåthande­l!

Økt etterspørs­el er selvsagt viktig. Men Birger Haegeland trekker også inn andre pandemieff­ekter.

– Fabrikkene opplever at de ikke får deler fra underlever­andører hvor ansatte er rammet av sykdommen. Dermed må halvferdig­e båter settes ut på sidelinja, og det både forsinker og fordyrer produksjon­en. At det er blitt mangel på glassfiber og polyester, gjør selvsagt ikke situasjone­n noe bedre, konstatere­r han.

Haegeland forteller om varsel fra leverandør­ene om ytterliger­e sju prosents prisøkning til høsten.

– På både motorer og båter. Men folk handler. Flere av de virkelig store fabrikkene i USA har solgt ut hele 2022-produksjon­en allerede!

Jeg har vaert lenge i bransjen og sett prisene svinge opp og ned.

ANDERS TOPLAND, daglig leder i Grimstad Bådsenter AS

Flere av de virkelig store fabrikkene i USA har solgt ut hele 2022-produksjon­en allerede!

BIRGER HAEGELAND, Sjø-sport

Service AS

 ??  ??
 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Anders Topland, daglig leder for Grimstad Bådsenter sier at året 2021 blir et godt år for båtbransje­n.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Anders Topland, daglig leder for Grimstad Bådsenter sier at året 2021 blir et godt år for båtbransje­n.
 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Båten Anders Topland i Grimstad Bådsenter AS viser fram her, er en Buster X. Prisen på den har steget med 29 prosent siden høsten 2018.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Båten Anders Topland i Grimstad Bådsenter AS viser fram her, er en Buster X. Prisen på den har steget med 29 prosent siden høsten 2018.
 ?? ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Birger Haegeland i Sjø-sport Service tipper båtprisene har steget med 15 prosent siden pandemien rammet.
ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND Birger Haegeland i Sjø-sport Service tipper båtprisene har steget med 15 prosent siden pandemien rammet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway