Fædrelandsvennen

Frustrerte rånere

Rånerne på Sørlandet er så frustrert at det fryktes for nye ulovlige treff. De har ennå ikke fått et sted å vaere.

- TEKST: ESPEN SAND espen.sand@fvn.no

– Rånerne har et desperat behov for å få et fast sted å kjøre på. Spesielt ungdommen. Jeg sier ikke at noen oppfordrer til å arrangere nye treff, men jeg er redd for at det vil skje, sier Bakke.

Han represente­rer en gruppe med rundt 40 såkalte rånere i klubben «På hjul for Jesus».

I midten av april inngikk Bakke sammen med «Råner Sørlandet», de to framtreden­de sammenslut­ningene av rånere på Sørlandet, en avtale med Kurt Mosvold om å holde seg unna Avenyen.

Foranledni­ngen er flere store, ulovlig treff i Sørlandspa­rken og på parkerings­plassen i Avenyen de siste årene. Det har gitt de naeringsdr­ivende ekstra arbeid og kostnader.

– NØDLØSNING

Den inngåtte avtalen innebaerer at rånermiljø­et kan få opptil 100.000 kroner hvis de holder seg unna haerverk og forsøpling i Avenyen og ellers i Kristiansa­nd-regionen.

Samtidig var det i vår krefter i både naeringsli­vet og i det politiske miljøet som jobbet for å finne et fast område rånere kunne disponere. Bakke melder at lite har skjedd.

– Vi har ikke fått noe konkret tilbud. For å bli kvitt den verste spinningen har vi i «På hjul for Jesus» og Lillesand motorsport startet opp en spinnering ved YX Lillesand og motorsport­klubbens område. Vi ser på dette som en nødløsning, men som overhodet ikke tilfredsst­iller rånernes behov, sier Bakke.

– Hvorfor det?

– Banen der borte er på 20 ganger 30 meter. For eksempel vil ikke nybegynner­e stille seg opp eller våge seg utpå for å sladde, mener Bakke.

FIRE TREFF I VÅR

De siste to månedene har miljøet hatt to store treff i Kvinesdal, ett på Byremo og ett i Lillesand.

Rånerne har holdt seg til den inngåtte avtalen i Kristiansa­nd, men Bakke tror det vil bli vanskelig å unngå treff i løpet av sommeren.

– Slik situasjone­n er nå er jeg ganske sikker på at det vil bli ulovlig kjøring og store treff i sommer, sier han.

For han og klubben vil det bety at de kan gå glipp av en bonus på 25.000 kroner.

– Er dere skuffet over at det ikke har skjedd noe etter møtene i vår?

– Nei, møtene med Mosvold gikk akkurat som vi håpet. Det har kommet gode ting ut av det. Politikere har åpnet øynene og noen frø er sådd, sier han.

– ALT ER TIPP TOPP

Kurt Mosvold er styreleder i Avenyen og eier blant annet parkerings­området som ble brukt til rånetreff utenfor Tesla, Bohus, Jysk, Burger King og Monter.

Han melder om at råning ikke lenger er et problem.

– Alt har vaert tipp topp etter at vi inngikk avtalen. De har holdt det de har lovet, og vi er veldig godt fornøyd, sier Mosvold.

– Slik situasjone­n er nå mener Bakke det vil bli vanskelig å unngå rånetreff i Avenyen og i Kristiansa­nd. Hva gjør dere om det skjer?

– Da vil vi vurdere å sette opp murblokker på parkerings­plassen og forfølge saken med eventuelle anmeldelse av deltakere. Men det håper jeg vi skal slippe, sier Mosvold.

VIL VURDERE BETALING

Spesielt rånetreffe­t på skjaertors­dag satt sinnet i kok for Avenyen og naeringsdr­ivende. Opp mot 200 biler var da samlet og griste til asfalten.

Mosvold var da fast bestemt på å anmelde flere av bilførerne, men valgte å snu etter samtaler og lovnader fra miljøet.

Dersom ikke Avenyen kan stå i fred vurderer Mosvold også å kreve betaling på parkerings­plassen.

– Det kan bli aktuelt å innføre parkerings­avgift etter stengetid. Da vil det koste penger for gjengen å vaere her. Det har de innført blant annet utenfor travparken, sier Mosvold.

FORSVARER LOVBRUDD

Tross haerverk og ulovlig kjøring forsvarer Bakke det som skjer på rånetreffe­ne. Men han innser at det nok kan virke dobbeltmor­alistisk blant andre kristne.

– I forhold til troen ser vi ikke på rånetreffe­ne som trøblete. Mange kristne kan nok bli fryktelig irriterte på oss for holdningen­e, men kirka er ikke plassen for alle kristne. Som forskrudd Jesus-venn, eller hva folk vil kalle oss, er samhold og kjaerlighe­t viktigst. For å nå målet må man til tider må ta uortodokse valg. Noen risikerer også liv og helse for å smugle inn bibler i visse land i verden. Vi går gjerne mot lover og regler i lille Norge for å få folk til å høre på oss, sier Bakke.

Hanne Lillemy Moen i Råner Sørlandet sier deres gruppe jobber for å oppretthol­de den gode dialogen med Avenyen og Kurt Mosvold.

– Vi verken håper og tror det blir slike treff i Kristiansa­nd i sommer. Med tanke på samarbeide­t med Mosvold og Avenyen vil vi gjøre alt vi kan for å forhindre rånetreff. Vi har planer om å få til et sommertref­f i Lillesand i naermeste fremtid, med forbehold av koronarest­riksjoner, sier hun til Faedreland­svennen..

 ??  ??
 ?? FOTO: ESPEN SAND ?? Avenyen har ikke opplevd råning siden det store treffet skjaertors­dag, da opp mot 200 biler var samlet. Gårdeier har satt opp murblokker på parkerings­plassen.
FOTO: ESPEN SAND Avenyen har ikke opplevd råning siden det store treffet skjaertors­dag, da opp mot 200 biler var samlet. Gårdeier har satt opp murblokker på parkerings­plassen.
 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Søppel og svidd gummi etter rånetreff i Sørlandspa­rken i 2020.
FOTO: KJETIL REITE Søppel og svidd gummi etter rånetreff i Sørlandspa­rken i 2020.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway