Fædrelandsvennen

Treningsse­nter i vann

Disse fem tingene er viktig Å svømme utendørs har flere fordeler, men det er også ting man bør huske på.

- TEKST: JANNE HÅLAND

Å svømme i vann eller sjø er både skånsomt og gir store naturopple­velser. Og det passer for alle.

– Jeg synes det er veldig ensformig og kjedelig å svømme 25 meter om gangen, fra kant til kant. Det er mer befriende å svømme et lengre strekk, sier Johan Vik (41).

Ofte drar han hjemmefra før det er kommet en eneste krusning på vannskorpa i den lokale innsjøen. Han drar på seg våtdrakten, så legger han på svøm.

– Det er noe av det flotteste jeg gjør. Det er en herlig følelse å sette ut i soloppgang­en og ta en svømmetur før jobb.

Vik har drevet med triatlon, og har derfor trent mye svømming utendørs. Gjerne 30-45 minutter et par ganger i uken, hvis vaeret er ok.

– Når forholdene tillater det, er det en fin og skånsom treningsfo­rm uavhengig av om man er triatlet eller bare ønsker å trene litt. Det er en veldig fin natur- og helhetsopp­levelse å svømme ute, mener han.

PASSER FOR ALLE

Det passer også for absolutt alle, mener eksperter på feltet.

– Svømming gir lite belastning­sskader, og passer for alle typer kropper. I Norge har vi vanvittige muligheter for denne idretten, fordi vi har mye vann rundt oss. Der er det lett å holde korona-meteren. Mange svømmehall­er har vaert koronasten­gt, og ikke alle har basseng i naerheten heller, sier førsteaman­uensis May Grydeland ved Norges idrettshøg­skole (NIH).

Svømming er dessuten en god måte å trene hele kroppen på.

– Det er det ingen tvil om, sier Egil Galaaen Gjølme, førstelekt­or i kroppsøvin­g og idrettsfag ved NTNU.

Han har skrevet laerebok om utendørs svømmeoppl­aering, og mener at man ikke behøver å vaere god i noen spesiell svømmestil for å få godt utbytte av treningen.

– Svømmeforb­undet anbefaler å starte med crawl, mens innen fritidssvø­mming, svømming under vann og livredning er det ofte bryst som benyttes mest. Svømmer man i en elv, må man velge en

annen teknikk enn om man svømmer på flatt vann. Hvis noen velger å svømme som en hund, er det også en slags svømmetekn­ikk, sier han.

VÅTDRAKT MOT KULDE

Utfordring­en er at det ofte er kaldt. For å få litt vern mot kulden, pleier Johan Vik å ha en svømmevåtd­rakt hvis vannet ikke har bikket 20 grader. Sesongen hans begynner når det er rundt 16 grader i vannet.

– Det kan bli veldig kaldt på hodet og ansiktet. Saerlig med en gang, da må man stå i smerten litt, så blir det mer behagelig etter et par minutter. En god idé kan vaere en svømmehett­e, mener han.

Det er også andre ting man kan gjøre for at møtet med kulden blir enklere.

– Mange er ikke klar over hvordan kroppen reagerer i kaldt vann. Derfor kan det vaere lurt å gå ut i vannet, og ikke hoppe, sier Gjølme ved NTNU.

I kaldt vann vil man miste kroppstemp­eratur raskere enn i vanlig luft. Man kan også få kramper. Å starte med kortere økter, for å kjenne hvordan kroppen fungerer, er lurt.

– Den vil venne seg til det kalde vannet etter hvert. Det er ikke farlig å bli litt kald, men det gjelder å kunne bli fort varm etter man er ferdig med økta. Drakt, hette, hansker og sokker vil forlenge sesongen, sier Grydeland.

Det hjelper også mot manges store skrekk: brennmanet­er. Johan Vik har blitt brent i ansiktet mange ganger.

– Det er ikke livsfarlig, men veldig ubehagelig. Det er vanskelig å se brennmanet­er foran seg når man svømmer. Store svømmebril­ler kan beskytte litt, og man kan velge ferskvann. Det kan også vaere varmere, sier han.

FLERE SIKKERHETS­RÅD

Han tenker mye på sikkerhete­n når han skal trene. Våtdrakten gir litt flyteevne, og han pleier som regel å svømme med en kamerat, eller få noen til å holde øye med ham. Hvis ikke, pleier han å feste en svømmebøye til hoften, slik at han er synlig i vannet.

– Dessuten svømmer jeg alltid langs land, slik at det er lett å komme seg opp. Det kan også vaere vanskelig å sette retning i vannet. Hvis man ikke kikker opp ofte, kan man vaere på veldig feil kurs. Å svømme med noen erfarne man kan følge beina til, hjelper veldig.

Ekspertene er enige i Viks råd, og har også andre tips.

– Under opplaering kan man bruke en flytevest som er beregnet for svømming, eller øve seg med andre flyteeleme­nter. Man bør ikke gjøre store fjordkrysn­inger, og tenke seg om før man svømmer ut til en badeflåte. Mange tror de kan svømme lenger enn de kan, fordi de har svømt i basseng. Men det kan vaere vanskelige­re enn man tror, sier Gjølme.

– Det er viktig å gjøre litt forarbeid på hvordan forholdene er, så man ikke får noen overraskel­ser underveis. Man kan også svømme halve strekninge­n, før man snur og svømmer tilbake, sier Grydeland.

Dette bør du altså huske på hvis du skal svømme i vann og sjø:

● Svøm langs land

● Svøm med andre, eller under oppsyn

● Våtdrakt og badehette hjelper mot kulde

● En svømmebøye gjør deg synlig og kan brukes til oppbevarin­g

● Start med korte økter for å se hvordan kroppen takler omgivelsen­e

BØR ØVE UTE

De har begge stått på for å få utendørs svømmeoppl­aering på laereplane­n i ungdomssko­len, fordi å svømme ute ikke er likt som å svømme i et oppvarmet basseng.

– Det kan vaere fint å svømme inne for å få mengdetren­ing. Men 200 meter i havet oppleves annerledes enn 200 meter i bassenget, sier Gjølme.

Ute må man ta hensyn til bølger og strømninge­r. I tillegg spiller psykologis­ke faktorer inn.

– En del folk blir engstelige hvis de ikke ser bunnen. Tang og tare kan føles ubehagelig og skape unødig frykt. Det er bra å øve seg på å håndtere vannet i autentiske omgivelser. Nesten alle drukninger skjer utendørs, derfor bør man også øve seg der, sier han.

 ??  ??
 ?? FOTO: PÅL CHRISTENSE­N ?? Johan Vik svømmer gjerne ute. For å ivareta sikkerhete­n, svømmer han langs land, helst med en venn eller under oppsyn, og med en svømmebøye som gjør ham synlig.
FOTO: PÅL CHRISTENSE­N Johan Vik svømmer gjerne ute. For å ivareta sikkerhete­n, svømmer han langs land, helst med en venn eller under oppsyn, og med en svømmebøye som gjør ham synlig.
 ??  ??
 ?? FOTO: PÅL CHRISTENSE­N ?? Svømmebril­ler og badehette er også nyttig utstyr.
FOTO: PÅL CHRISTENSE­N Svømmebril­ler og badehette er også nyttig utstyr.
 ?? FOTO: PÅL CHRISTENSE­N ?? Astrid hjelper pappa Johan Vik på med våtdrakten. Den beskytter mot kulden, og også mot brennmanet­er om man svømmer i sjø. Det finnes egne våtdrakter som er beregnet for å svømme i.
FOTO: PÅL CHRISTENSE­N Astrid hjelper pappa Johan Vik på med våtdrakten. Den beskytter mot kulden, og også mot brennmanet­er om man svømmer i sjø. Det finnes egne våtdrakter som er beregnet for å svømme i.
 ?? FOTO: PÅL CHRISTENSE­N ?? Johan Vik svømmer ofte med treningskl­okke, så han blant annet kan sjekke hvor langt han svømmer.
FOTO: PÅL CHRISTENSE­N Johan Vik svømmer ofte med treningskl­okke, så han blant annet kan sjekke hvor langt han svømmer.
 ??  ?? Egil Galaaen Gjølme
Egil Galaaen Gjølme
 ??  ?? May Grydeland
May Grydeland

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway