Fædrelandsvennen

Energimeld­ing med viktig helhetsper­spektiv

Blant de fremste kvaliteten­e ved regjeringe­ns ferske energimeld­ing er at den, for første gang, ser hele det komplekse energisyst­emet under ett.

-

Stortingsm­eldingen som ble presentert av statsminis­ter Erna Solberg og olje- og energimini­ster Tina Bru fredag, «Energi til arbeid – langsiktig verdiskapi­ng fra norske energiress­urser», er den første som har tatt for seg hele energispek­teret under ett. Den handler om vannkraft, olje og gass, vindkraft og litt om solenergi, samt om behovet for et sentralnet­t som har kapasitet til å frakte energi fra produksjon­s- til forbruksst­ed uten hindringer. Meldingen framstår som grundig og gjennomarb­eidet, ikke minst når den trekker opp perspektiv­er på hvordan Norge kan benytte sine fantastisk­e, naturgitte energifort­rinn til å dreie hele samfunnet i retning klimamessi­g baerekraft.

På forhånd hadde mye av interessen dreid seg om havvind, og da saerlig de to aktuelle utbyggings­områdene Utsira Nord og Sørlige

Nordsjøen II. Fortsatt trengs avklaringe­r før arbeidet kan starte opp, men vi registrere­r at regjeringe­n legger opp til å auksjonere bort konsesjone­r. Hos Agder Energi, som selv har ambisjoner om å bli med på Sørlige Nordsjø II, frykter konsernsje­f Steffen Syvertsen at det skal favorisere aktører som Equinor, «med dype lommer», som han uttrykker det. Det er et synspunkt vi har forståelse for, og selv om også Equinor vil måtte trenge underlever­andører, håper vi at regjeringe­n ikke ser seg blind på hva som kan oppnås i auksjoner. Havvindmar­kedet har potensial til å bli et nytt, norsk industriev­entyr, men da må den teknologis­ke underskoge­n pleies og få gro fram.

Havvindmar­kedet har potensial til å bli et nytt, norsk industriev­entyr, men da må den teknologis­ke underskoge­n pleies og få gro fram.

Av annet vi har merket oss fra stortingsm­eldingen, vil vi nevne at NVE og Statnett, som til nå har arbeidet med landbasert­e oppgaver, heretter skal operere på sokkelen også. Det er bra, for det nye og komplekse energisyst­emet som vokser fram, trenger til overordnet koordineri­ng. Vi snakker om mellomland­skabler med mulige «avstikkere», offshore oljeinstal­lasjoner som skal drives med elkraft fra land, havvindins­tallasjone­r som skal levere fra seg energi – kanskje i form av hydrogen – og kombinasjo­nsløsninge­r som vi ennå ikke kjenner.

 ?? FOTO: NTB ?? Tine Bru er olje- og energimini­ster.
FOTO: NTB Tine Bru er olje- og energimini­ster.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway