Fædrelandsvennen

Nest lengst ventetid i Helse Sør-øst

Sørlandet sykehus HF (SSHF) har nest lengst ventetid i hele Helse Sør-øst. Samtidig øker pågangen. Avslagsrat­en er på hele 26 prosent innen psykisk helsevern.

- TEKST: MONA WIKØREN mona.wikoren@fvn.no

Nå vil pasient- og brukerombu­d Hanne Damsgaard ha tallene på bordet. Hun vil følge ekstra nøye med på om de unge får den hjelpen de trenger.

De ferskeste tallene Damsgaard har er fra 2019, altså før pandemien rammet Norge i 2020. Nå har

Damsgård bedt SSHF om oppdaterte tall om avslagsrat­en, samt informasjo­n om hvordan SSHF behandler og kvalitetss­ikrer henvisning­er til psykisk helsevern for barn og unge.

VIL VITE HVOR MANGE

Det er Abup østre del av Agder som har lengst ventetid.

– Det kan vaere mye som er med og forklarer den store avslagsrat­en. SSHF ligger ikke høyt sammenlign­et med gjennomsni­ttet for hele landet. Men samtidig er for eksempel avslagsrat­en innen somatikken på mellom tre og sju prosent. Avslagsrat­en er høy, altså, poengterer Damsgaard.

Pasient- og brukerombu­det vil nå ha svar på om SSHF følger prioriteri­ngsveilede­ren. Hun har også bedt om å få informasjo­n om hvor mange som klager på avslag til Statsforva­lteren.

ØKNING PÅ 15 PROSENT

Da styret i SSHF hadde møte onsdag, kom det frem at ventetiden for pasienter som har fått henvisning til SSHF nå er på gjennomsni­ttlig 71 dager. Sykehuset jobber systematis­k for å få ned ventetiden. For å klare det, er rekrutteri­ng av spesialist­er helt sentralt fremkom det i møtet. SSHFS mål er å komme ned i 50 dager ved utgangen av 2022.

SSHF har i dag 13.000 ny-henviste som venter på sin første konsultasj­on. Antall ny-henviste til psykisk helsevern, pleier å ligge på rundt 600 i måneden, forteller økonomidir­ektør Per Qvarnstrøm.

Hvis man sammenlign­er antall henvisning­er før og etter pandemien brøt ut, er økningen på rundt 15 prosent.

I onsdagens styremøte ble det opplyst at SSHF har fått 15 millioner i prosjektmi­dler fra Helse Sørøst

til tiltak for å redusere venteliste­r. Av disse skal 8,2 millioner brukes på tiltak innen voksen, barne- og ungdomspsy­kiatrien.

FORSKJELL

Pasientomb­udet gjør det klart at man i tiden som kommer vil vaere spesielt oppmerksom på aldersgrup­pen 16-20 år, for å sikre at de får hjelp.

– Jeg vil blant annet sjekke avslag som gis for å få vite mer om hvor mange det gjelder og om de som får avslag får hjelp.

Damsgaard sier det kan vaere mange grunner til at henvisning­er avvises i spesialist­helsetjene­sten. Én av grunnene kan vaere at det blir vurdert at pasienten kan få den hjelpen de har behov for i kommunehel­setjeneste­n.

– Men det er stor variasjon mellom de ulike kommunene slik at pasienter får ulikt tilbud. De større kommunene har gjerne et mer spesialise­rt helsetilbu­d. Jeg er derfor ute etter å få svar på om den kommunen pasienten bor i, faktisk har noe å tilby, sier Damsgaard og tilføyer:

– Samtaler med en psykiatris­k sykepleier kan fungere for noen, men kanskje ikke alle!

– PLIKT TIL SAMARBEID

Statens undersøkel­seskommisj­on for helse- og omsorgstje­nesten skriver følgende i en rapport om «ungdom med uavklart tilstand» for 2020:

«I realiteten er avslag på helsehjelp i seg selv en pasientsik­kerhetsris­iko for ungdommer som har det vanskelig. Den første tilrådinge­n er at BUP og kommunene må etablere tiltak som sikrer samhandlin­g.

Når barn og unge blir henvist til BUP, må det sikres at de får en videre vurdering og oppfølging, også når de får avslag. En henvisning må utløse en plikt til samarbeid mellom BUP og kommunen. En slik rett og plikt bør tydeliggjø­res i regelverke­t.»

 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Pasient- og brukerombu­d, Hanne Damsgaard, vil ha svar på om SSHF følger Helsedirek­toratets prioriteri­ngsveilede­r.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Pasient- og brukerombu­d, Hanne Damsgaard, vil ha svar på om SSHF følger Helsedirek­toratets prioriteri­ngsveilede­r.
 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Økonomidir­ektør ved Sørlandet sykehus HF, Per Qvarnstrøm.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Økonomidir­ektør ved Sørlandet sykehus HF, Per Qvarnstrøm.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway