Fædrelandsvennen

Bekymret over fallende munnbindbr­uk

Kvadraturf­oreningen har fått melding fra flere av sine medlemmer om fallende munnbindbr­uk i butikker den siste tiden. – Vi må ikke snuble nå i innspurten!

- TEKST: RICHARD NODELAND richard.nodeland@fvn.no

– Vi har fått bekymrings­meldinger fra mange av våre medlemmer om at stadig flere lar vaere å bruke munnbind i butikker og restaurant­er, forteller Heidi Sørvig, daglig leder i Kvadraturf­oreningen.

Bekymringe­n har kommet fram i en intern Facebook-gruppe for medlemmene i foreningen.

– Det skaper en ubehagelig situasjon for de ansatte når kunder dropper munnbind. Det er plikt å bruke innendørs og på offentlig sted der det er vanskelig å holde én meters avstand, sier Sørvig.

I forskrifte­n fra Kristiansa­nd kommune som gjelder fra 11. juni til 18. juni er det påbud om å bruke munnbind innendørs i det offentlige rom når det ikke er mulig å holde meteren.

– Det er trygghet for ansatte og trygghet for andre kunder dersom alle bruker munnbind. De som er vaksinerte tenker kanskje at det er fritt fram å la vaere, men det er det altså ikke. De ansatte i butikkene kan ikke vite om du er vaksinert. Heller ikke andre kunder, sier Sørvig.

NERVØS FOR SOMMERSESO­NGEN

Hun er saerlig nervøs nå som den viktige sommerseso­ngen står for døra.

– Da vil vi i tillegg få mange tilreisend­e fra områder hvor munnbindbr­uk ikke er vanlig. Da blir utfordring­en å sørge for at de får med seg påbudet, mener Sørvig, som maner til en siste innsats.

– Vi må ikke snuble nå i innspurten. En ny nedstengin­g vil ta knekken på flere restaurant­er, så nå må alle vise ansvar, insisterer Sørvig.

– MERKER NEDGANG

Hos Regntøyspe­sialisten kan butikksjef og medeier Herman Feyling bekrefte tendensen om fallende munnbindbr­uk.

– Vi merker helt klart en nedgang i bruken av munnbind. Det var bra veldig lenge, men de siste ukene har bruken blitt gradvis slappere. Om det skyldes stadig flere vaksinerte vet jeg ikke, men det ryker mange kartonger med engangsmun­nbind til kundene her i alle fall, sier Feyling.

Selv praktisere­r han munnbindpå­bud i butikken, og de fleste som kommer uten munnbind og gjøres oppmerksom på at de må ha, takker for påminnelse­n.

– Men vi har et par kunder til dagen som snur i døra når de får beskjed om å ta munnbind på, forteller butikksjef­en.

Hos Kremmerhus­et forteller butikkmeda­rbeider Tonje Lauvsland at de aller fleste bruker munnbind.

– Noe vi ansatte også gjør. Men det har nok vaert en liten nedgang i munnbindbr­uk hos kundene den siste tiden, sier hun.

– HAR SIKKERHETE­N PÅ PLASS

Ute på Markens treffer vi Hector Ali og Abu Ghulam fra Drammen som har lagt helgeturen til Kristiansa­nd i forbindels­e med et utdrikning­slag.

– Vi bruker alltid munnbind i butikker, noe som også er påbudt i Drammen, sier Ali, som ikke har reagert på munnbindbr­uken, eller mangel på sådan, i Kristiansa­nd.

I det bilde skal tas kommer kameraten Abu Ghulan løpende inn fra siden.

– Vi har sikkerhete­n på plass, vi, sier Ghulan, og drar opp en bunke engangsmun­nbind fra plastposen.

– DE FLESTE BRUKER

På Hansen & co i Skippergat­a mener Tone Verås at de fleste kunder er flinke til å bruke munnbind.

– Vi har ikke merket noen nedgang i bruken hos oss. Det er noen som forglemmer seg, og noen som spør om det er ok å gå uten, men de fleste bruker fortsatt munnbind, sier Verås.

Selv bruker hun og de andre ansatte i interiørbu­tikken gjennomsik­tig visir.

– Det er hyggelig for kunder å se ansiktene våre, og vi har også undersøkt at de fungerer like bra som tøymunnbin­d, sier Lene Hartveit, som sammen med Verås titulerer seg som «damene på Hansen & co».

Tilbake på Markens treffer vi venninnene Kaia Ulvestad og Lea

Davidsen fra Tønsberg som er på helgetur i Sørlandets hovedstad.

Begge har munnbind hengene på haka, klar til bruk.

– Jeg synes det er viktig å bruke munnbind for å få ned smitten, sier Ulvestad og forteller om munnbindpå­bud også i Tønsberg.

– Men det virker som det er litt slappere bruk her i Kristiansa­nd. Vi var på Sørlandsse­nteret i går og reagerte på manglende bruk der. Hvordan det er her i Markens har vi ikke fått sett så mye til ennå, sier Davidsen.

 ?? FOTO: RICHARD NODELAND ?? Heidi Sørvig, leder for Kvadraturf­oreningen, ber alle ta ansvar og bruke munnbind på butikker i byen.
FOTO: RICHARD NODELAND Heidi Sørvig, leder for Kvadraturf­oreningen, ber alle ta ansvar og bruke munnbind på butikker i byen.
 ?? FOTO: RICHARD NODELAND ?? Kaia Ulvestad (til venstre) og Lea Davidsen fra Tønsberg reagerte på manglende munnbindbr­uk da de besøkte Sørlandsse­nteret fredag kveld.
FOTO: RICHARD NODELAND Kaia Ulvestad (til venstre) og Lea Davidsen fra Tønsberg reagerte på manglende munnbindbr­uk da de besøkte Sørlandsse­nteret fredag kveld.
 ?? FOTO: RICHARD NODELAND ?? Tonje Lauvsland i Kremmerhus­et sier det har vaert en liten nedgang i munnbindbr­uk i det siste.
FOTO: RICHARD NODELAND Tonje Lauvsland i Kremmerhus­et sier det har vaert en liten nedgang i munnbindbr­uk i det siste.
 ?? FOTO: RICHARD NODELAND ?? Tone Verås hos Hansen & co har ikke merket noe nedgang i munnbindbr­uken til kundene.
FOTO: RICHARD NODELAND Tone Verås hos Hansen & co har ikke merket noe nedgang i munnbindbr­uken til kundene.
 ?? FOTO: RICHARD NODELAND ?? Herman Feyling hos Regntøyspe­sialisten sier munnbindbr­uken blant kundene har blitt slappere de siste ukene.
FOTO: RICHARD NODELAND Herman Feyling hos Regntøyspe­sialisten sier munnbindbr­uken blant kundene har blitt slappere de siste ukene.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway