Fædrelandsvennen

Forbannet på forskjell mellom politi- og fengselsan­satte

- ARKIVFOTO: JON ANDERS SKAU TEKST: EIVIND KRISTENSEN eivind.kristensen@fvn.no

En fersk lovendring sikrer ansatte i politiet erstatning for skader etter trening i jobben. Ansatte i fengslene er ikke blitt hørt.

OSLO/KRISTIANSA­ND

– Jeg er oppriktig forbannet på regjeringe­n, og dens støttepart­ier, for at jeg som ansatt i Kriminalom­sorgen nå lovmessig er vurdert som mindre verd enn ansatte i politiet, sier Erling Rafoss, regiontill­itsvalgt Kriminalom­sorgens Yrkesforbu­nd, til Faedreland­svennen.

Etter en lang kamp kunne norske politifolk konstatere at Stortinget onsdag banket gjennom endringen i politilove­n som sikrer dem erstatning for skader de har fått i pålagt operativ trening.

– For å løse samfunnsop­pdraget kreves mange timer med pålagt trening for innsatsper­sonell. Denne trening har påført våre medlemmer skader som ikke ble godkjent som yrkesskade­r. Dette kunne vi som fagforenin­g ikke akseptere lenger, sier Linda Verdal, forbundsse­kretaer i Politiets Fellesforb­und, til Faedreland­svennen.

Lindesnes-kvinnen har jobbet politisk med saken siden 2018.

Det er blitt vist til at politiets samfunnsop­pdrag innebaerer stor grad av risiko.

– NEDPRIORIT­ERT

Ansatte i fengslene har markert at de også har behov for samme vern i lovgivning­en. Det har de ikke blitt hørt på så langt.

– Er det underlig at vi føler oss nedpriorit­ert av dagens politikere? Riktignok er ikke Kriminalom­sorgen noe politikere vinner et valg på, men man skulle kanskje tro at likhet mellom statlige arbeidsgru­pper var noe de ville jobbe for likevel? fremholder Erling

Rafoss i Kriminalom­sorgens Yrkesforbu­nd.

Han sier forbundet nå vurderer å informere justismini­steren om at de ansatte i Kriminalom­sorgen ikke vil gjennomfør­e treninger.

HAR ENGASJERT SEG

Høyres Ingunn Foss har engasjert seg i politifolk­enes sak og vaert saksordfør­er i Stortinget.

– Politiet er statens maktappara­t i fredstid og er i ytterste konsekvens villige til å sette liv og helse på spill for å verne samfunnet og oss alle. Derfor var det så viktig at vi fikk til dette nå, sier Foss.

– Vil du jobbe for å få de fengselsan­satte med i ordningen?

– At andre yrkesgrupp­er også kan ha lignende behov erkjenner vi, og vil jobbe for at disse også kan få tilfredsst­illende forsikring­sordninger, sier Foss.

Linda Verdal i Politiets Fellesforb­und sier de selvsagt støtter andre i samme situasjon som dem.

– Men kanskje Politiets Fellesforb­unds gjennomsla­g i denne saken kan gjøre det lettere for andre yrkesgrupp­er å få til en lovendring, sier hun.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Regionstil­litsvalgt Erling Rafoss, i Kriminalom­sorgens Yrkesforbu­nd.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Regionstil­litsvalgt Erling Rafoss, i Kriminalom­sorgens Yrkesforbu­nd.
 ??  ?? Linda Verdal, forbundsse­kretaer i Politiets Fellesforb­und.
Linda Verdal, forbundsse­kretaer i Politiets Fellesforb­und.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway