Fædrelandsvennen

I dag er jeg lettet og glad. Min kone har hatt besøk av fastlegen. Fine blodprøver, blodtrykk på 112/62, sterkt hjerte og tørre lunger.

- KAY FOSBERG

Det er ingen selvfølge. Hun er lam i ene siden, bruker elektrisk lift fra seng til rullestol og omvendt. Jeg har eneansvar 24/7 for henne. Iveland kommune yter ingen hjelp, støtte eller sykepleief­aglig assistanse.

Hun overlevde så vidt sterke hjerneblød­ninger i januar 2017. Etter ni uker på sykehuset i Kristiansa­nd og Valhalla Omsorgssen­ter kunne hun flytte hjem til vår leilighet i Holbergsga­te, i 2. etasje. To måneder senere ble det konstatert at de ikke kunne montere trappeheis. Vi valgte da å flytte tilbake til kommunen vi hadde bodd i til 2001.

I Iveland rådet det dessverre andre helse- og omsorgstil­bud. Hjemmesyke­pleie-tilbudet ble redusert fra 19 timer i uka i Kristiansa­nd til 8 timer i uka. Ingen opptrening i forbindels­e med stell, bøy/tøy og styrkeøvel­ser, slik pleierne gjorde i Kristiansa­nd. Alle vet at fysisk trening er avgjørende for en slagpasien­t. Sitte- og stå-øvelser, for blant annet å forebygge benskjørhe­t, måtte jeg ha hjelp til. Pleierne ble nektet å bistå. Fysioterap­i to timer i uka var jo svaert lite, så naboer, familie og venner måtte bidra for å få øvd to ganger om dagen.

Iveland er fattig. Med fem ledige rom på omsorgssen­teret ville kommunen spare mange penger hvis hun kunne bli innlagt der. Hvordan kunne de omgå hindringer som 1: at hun ønsket å bo hjemme, noe hun har lovbestemt rett til, og 2: at kommunen ikke kunne nekte henne dette av økonomiske grunner.

Løsning: Hun ble erklaert underernae­rt og «måtte inn på heimen» for å øke vekten.

Etter sterkt påtrykk sa min kone ja til et 3-ukers korttidsop­phold.

En uke senere sa hun «Jeg vil ikke leve lengre». Da tok jeg henne hjem igjen. Jeg spurte da om hjemmesyke­pleien kunne gjenopptas samme kveld, men fikk dette svaret: «Nei, man får ikke hjemmesyke­pleie når man forlater omsorgssen­teret før vedtatt opphold er gjennomfør­t.»

Siden har Iveland kommune nektet oss hjemmesyke­pleie – og all annen bistand.

Jeg har hatt ansvaret alene i 2 år og 5 måneder nå. Ny søknad om en-til-en-støttekont­akt etter anbefaling fra Sørlandet sykehus ble nylig avslått, med beskjed om at hun kunne få avlastning eller permanent opphold på omsorgssen­teret. Hva?

Når man ikke vil ta ansvar, er avslaget lett forståelig. Å utnytte ledige rom og kapasitet på omsorgssen­teret koster ingenting, mens hjemmesyke­pleie koster. Skal min kone og dere 14 andre (som har meldt meg på FB og tatt kontakt på telefon)

❞ Iveland er fattig. Med fem ledige rom på omsorgssen­teret ville kommunen spare mange penger hvis hun kunne bli innlagt der.

som har opplevd respektløs og nedverdige­nde behandling i Iveland bare «tie tullingen på seg»? Finne seg i at kommunen bryter lover og regler?

Selv om hun (og dere 14 andre) har tapt rettighete­r, må det kjempes for de som vil møte samme oppførsel i årene som kommer. Når skal ordføreren ta opp en slik praksis i «bedriften» Iveland sitt styre?

Senterpart­iet flagger jo at «vi møter folk på grasrota». Men hjelper det noe, når ordfører ikke ivaretar ombudsroll­en og vil stille spørsmål ved kommunens interne drift? Lukk neste møte og finn ut hva virkelighe­ten i kommuneorg­anisasjone­n din er, Gro Anita Mykjåland! Vi kan stille som vitner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway