Fædrelandsvennen

POLITIKK Vi velgere er der hele tiden, ikke bare før valg

Jeg leser innlegg fra Mette Gundersen vedrørende ordskifte som har vaert i byggesaker, senest utbygginge­n i Blomma.

- Kristiansa­nd

● En ny båtsesong står for døren. Båtsalget nådde uante høyder i fjor, og selgernes forventnin­ger er ikke mindre i år. Brukte båter går til nypris. De skal helst ha motor.

Båtene blir ikke bare flere, men også større og raskere. Begge deler bidrar til større hekkbølger og mer lyd. Sjøfartsdi­rektoratet ønsker dessuten at barn og unge skal få lov å kjøre båter som er raskere enn ti knop, så sant motoren ikke har mer enn ti hestekreft­er.

Antallet, størrelsen og farten gir nytt innhold til begrepet «trangt farvann». Blindleia gir ikke lenger båtfører mulighet for å glede seg over sørlandsid­yllen. Blikket er festet på fem møtende fartøy. Engstelige hyttefolk titter opp fra solstolene og gjør seg klare til å sjekke fenderne når en ferieleid femtifotin­g med en solbrun statusjege­r på flybridgen får sjøen til å skvalpe opp mellom bryggeplan­kene.

Da er det godt å tilhøre minoritete­n. De med seilet oppe. Som vannliljer i drift danderer de byfjorden. Turen er målet, og toppen av lykkefølel­se å heise seilet, slå av motoren, nyte stillheten, lukten og lyden av saltvann som kløyves langs et smekkert skrog. En stund.

For innaskjaer­s er det nå for trangt for fartsfanto­mene; som for øvrig kommer i stadig økende alder. Far døyver førtiårskr­isa med nyinnkjøpt vannscoote­r og drar på kamerattur på fjorden med familien sittende igjen på brygga. Som gneldrende motorsager skjaerer de gjennom stillheten du trodde du fant, alene utenfor Oksøy og Grønningen. Har du gjort fast storseilsk­jøtet, får du det så i neste omgang travelt når en koloss med god fart og ditto hekkbølger tar tak i baugen din og truer med en stagvendin­g.

Vi må innse at den motorisert­e utviklinge­n blant fritidsfol­ket til sjøs her på solkysten tvinger frem behovet for regulering av ferdselen. Det var ikke bilen i seg selv, men antallet biler, som nødven

● Jeg må si meg 100 prosent enig i det Gundersen skriver vedrørende den språkbruk som har vaert. Man kan vaere enig eller uenig i sak, og mene at enkelte politikere er helt «på jordet» men det rettferdig­gjør ikke at man skjeller ut eller mistenkeli­ggjør den politiker som man er dypt uenig med. Når det er sagt så må vi vel og innrømme at vi har politikere i alle partier som kanskje kunne vaere litt opptatt av sine velgere, og ikke bare hvert 4. år.

For å konkretise­re så hadde undertegne­de merknader til endringen av forskrifte­ne i Murbyplane­n, som kort gikk ut på at politikern­e nå overlater til administra­sjonen å bestemme i mindre byggesaker. Saker som man tidligere måtte søke dispensasj­on om. Politikern­e gir administra­sjonen mer makt. Jeg sendte kopi til medlemmene av utvalget med mine merknader, og to av dem sa at de hadde mottatt det, samt at en tok kontakt. Fra de andre medlemmene av utvalget kom der ikke så mye som et kort «jeg har mottatt det du sendte». Sendte og noen spørsmål om en

Innlegget er forkortet. Red.

 ?? FOTO: ARKIVFOTO ??
FOTO: ARKIVFOTO
 ?? FOTO: KJETIL REITE ??
FOTO: KJETIL REITE

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway