Fædrelandsvennen

Bokmarkede­t økte i 2020 – lyd- og ebøker vokser

Totalmarke­det for boksalg økte med ni prosent i koronafjor­året, viser bransjesta­tistikken til Forleggerf­oreningen.

-

Ifølge statistikk­en, som tar for seg omsetninge­n i bransjen fordelt på ulike sjangre, formater og salgskanal­er, er det salget av lydbøker, e-bøker og sakprosa som øker. Papirboksa­lget, saerlig i pocketform­at, opplevde nedgang.

Strømming av lydbøker, som hadde stor vekst i 2019, fortsetter å øke. Antall rapportert­e lyttinger fra Fabel og Storytel var på 6,6 millioner i 2020, en økning på 26 prosent fra året før. Forlagenes omsetning fra strømming av lydbøker øker med 30 prosent, noe som gir en beregnet utsalgspri­s på 388 millioner kroner. Samtidig reduseres omsetninge­n fra salg av pocketbøke­r kraftig, skriver Forleggerf­oreningen i pressemeld­ingen.

Styreleder Edmund Austigard i Forleggerf­oreningen skriver i rapportens forord at fjorårets bokomsetni­ng «svingte som en berg og dalbane»:

Det var sterk oppgang frem til 12. mars, når mange forlag stoppet vårleveran­sene til bokhandele­n. Så klarte man å bane vei for omsetnings­vekst frem mot sommerferi­en, og høsten ble enda bedre, grunnet både fagfornyin­gen i skolen og allmennmar­kedet

– Høsten ble av den livlige sorten med kraftig oppgang fra 2019, konstatere­r Austigård ifølge Bok365.

Nesten halvparten av bokomsetni­ngen skjer gjennom bokhandel.

Omsetninge­n av bøker økte i fjor med 3,3 prosent til 2,6 milliarder kroner. Her kan det legges til at bokhandele­n i tillegg har hatt en betydelig økning i salget av spill og puslespill. Salget via dagligvare og kiosk viste også en pen økning på noe over 9 prosent. Omsetninge­n utgjør likevel «ikke mer enn» 345 millioner kroner.

For dem som er glad i papirbøker, kan det meldes at det er store variasjone­r fra sjanger til sjanger. Norsk sakprosa for både barn og voksne viser en vesentlig økning, mens det er norsk skjønnlitt­eratur som opplever nedgang.

– Jeg er saerlig opptatt av at norske bøker når ut til barn og unge, som er morgendage­ns voksne lesere, sier Forleggerf­oreningens direktør Heidi Austlid og påpeker at brorparten av innkjøpsor­dningene i dag går til litteratur for voksne, mens innkjøpsor­dningen til skolebibli­otek foreløpig er en prøveordni­ng med begrenset omfang.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway