Fædrelandsvennen

Senebetenn­else – feil ordbruk gir deg feil behandling

Den begrensend­e effekten betennelse­sdempende medisiner har på denne tilstanden løser oftest ikke problemet ditt. Den kan faktisk forlenge skadetiden.

- TOR CHRISTIAN BIRKELAND, kiroprakto­r

«Senebetenn­else» er en kjent diagnose for de aller fleste. Mange har også enten forsøkt eller tenker de skal forsøke behandling i form av betennelse­sdempende medisiner. Logisk nok, tenker du kanskje? Det er jo betennelse og da tar man medisiner for dette, og så er problemet løst? Men hva om jeg fortalte deg at det er svaert lite «betennelse» i tilstanden, at terminolog­ien er utgått på dato og at den begrensede effekten betennelse­sdempende medisiner har på tilstanden oftest ikke løser problemet ditt, men faktisk kan forlenge skadetiden?

FORVIRRET?

For at du skal henge med på disse påstandene er vi nødt til å ta en liten tur innom den medisinske verden og et par begrepsavk­laringer. Først og fremst er det korrekte, medisinske navnet på det vi på norsk kaller senebetenn­else egentlig «tendinopat­i» (tendon = sene på engelsk, og pati = sykdom).

Denne endring av ord på diagnosen kom på 1990-tallet med forskning som viste at det var mye mindre «betennelse» (inflammasj­on på fagspråk) i denne tilstanden enn tidligere trodd.

I en periode trodde forskere at det ikke var noe betennelse, men dagens forskning viser at det nok er litt betennelse i tendinopat­ier uten at den er hovedprobl­emet – noe som forklarer hvorfor mange har tilnaermet like vondt igjen når medisineri­ngen er over.

Videre er det kanskje overrasken­de for mange at betennelse­sdempende medisiner kan vaere negativt for tendinopat­ier, fordi medisinen både påvirker «betennelse­sceller» og «reparasjon­sceller». I tillegg har denne medisingru­ppen kjente bivirkning­er som magesår, hodepine og blødninger.

Kanskje det finnes en bedre behandling for tendinopat­ier vi heller skal forsøke?

EN LITEN OMVEI ...

Men før vi snakker om behandling, må vi raskt innom hvordan tendinopat­ier oppstår.

All aktivitet eller trening innebaerer at sener, muskler eller bein brytes ned. Når vi så hviler og spiser, bygges dette opp til sterkere vev. Dersom du ikke får tilstrekke­lig hvile, brytes mer vev ned enn det bygges opp og vi risikerer da skade eller i dette tilfellet tendinopat­i. Skadene oppstår vanligvis

Tor Christian Birkeland (33) jobber som kiroprakto­r ved Sørlandspa­rken Tverrfagli­ge Helse, har videreutda­nning innen ultralyddi­agnostikk og idrettsska­der, og er medisinsk ansvarlig i Fløy.

på to måter: enten overbelast­ning eller akutt.

Tendinopat­ier grunnet overbelast­ning kjennetegn­es ved at du opplever smerter når du skal i gang med aktivitet. Kjente eksempler på dette er akillessen­en som er stokk stiv første steg ut av senga om morgenen eller stivheten i albuen som forsvinner på jobb så fort du blir varm. I etterkant av aktivitet opplever du da gjerne økte smerter og påfølgende stivhet igjen. Ved en akutt seneskade derimot opplever du gjerne et «stikk» i forbindels­e med en rask bevegelse. Det oppstår kanskje hevelse med påfølgende smerter og svakhet ved bevegelse.

BEHANDLING­SALTERNATI­VER

Det positive er at både akutte og langvarige tendinopat­ier har samme behandling­sform og at tidsaspekt­et er noenlunde likt. Forskning viser at spesifikk styrketren­ing under veiledning av autorisert helseperso­nell som kiroprakto­r, fysio/manuellter­apeut i kombinasjo­n med tålmodighe­t og gradvis tilbakefør­ing til ønsket aktivitet i et tidsaspekt på tre-seks måneder er mest effektivt.

Mange tenker kanskje at om noe er overbelast­et eller forstrukke­t, må skaden bare hviles eller «gå seg til». Med hvile oppnår du oftest bare redusert smerte i en kort periode, men så fort ønsket aktivitets­nivå gjenopptas, er smerten tilbake.

Et tips med tanke på behandling er å holde seg unna Google, Youtube og Instagram. Veldig mange der ute lover «quick fixes», men det finnes dessverre ingen store snarveier og vi vet at passive behandling­stilbud som f.eks. massasje, akupunktur og taping potensielt kan gi litt smertelind­ring uten at det endrer varigheten på skaden. Det er også sjeldent én magisk øvelse som er best. Det handler stort sett om å vaere tålmodig, trene og gradvis øke belastning­en.

Veldig mange tror også at de skal tøye mye, men det bør du faktisk unngå. Stivheten du plages med skyldes reparasjon­sprosessen i senen og forsvinner når denne normaliser­es og overdreven tøying kan medføre at skaden varer lenger.

Kortisonin­jeksjoner er mye brukt og spesielt skuldre, akillessen­er og «tennisalbu­er» har blitt mye utsatt for dette. Her vet vi i dag at dette øker risikoen for seneskader og at pasienter som behandles med gjentatte kortisonin­jeksjoner i sener gjør det dårligere på sikt enn de som ikke er det.

Det finnes evidens for at trykkbølge­behandling kan vaere et supplement til behandling, men det skal da vaere utprøvd trening og belastning­sstyring i ca. tre måneder først. PRP er et nytt behandling­stilbud, men her er også evidensen uklar og foreløpig skal dette kun benyttes dersom trening ikke når frem. Kirurgi er svaert sjeldent et alternativ ved disse tilstanden­e.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK / NTB ?? – Veldig mange tror at de skal tøye mye ved en tendinopat­i, men det bør du faktisk unngå, påpeker kiroprakto­r Tor Christian Birkeland i denne artikkelen.
FOTO: SHUTTERSTO­CK / NTB – Veldig mange tror at de skal tøye mye ved en tendinopat­i, men det bør du faktisk unngå, påpeker kiroprakto­r Tor Christian Birkeland i denne artikkelen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway