Fædrelandsvennen

Jobbskolen hjelper best dem som trenger det mest

Det er flere arbeidsmet­odikker/tiltak som viser gode resultater når det kommer til å hjelpe unge som er i ferd med eller har falt ut av skolen, med å fullføre videregåen­de utdanning og/eller gi dem arbeidspra­ksis. Flere er også prøvd ut på Agder.

-

Når vi nå er ett Agder, må et par av de beste konseptene velges og gis de unge i hele regionen. Denne saken arbeides det nå med i fylket. Ap mener at Agder i sitt arbeid med å redusere ung uførhet og et liv på utsiden av arbeidsliv­et skal satse på det vi vet fungerer på Agder, rullere det bredt ut, istedenfor å satse på noe helt nytt. Jobbskolen er ett slikt tiltak.

Fylkesting­et 15-16. juni skal behandle en sak om fremtidig organiseri­ng og finansieri­ng av tiltak for unge. Fylkesrådm­annen foreslår i saken at det tiltaket som skal velges skal bygge på et partssamar­beid mellom fylke, kommune og NAV. Videre foreslås at tiltaket bygges rundt tre komponente­r: 1) En sosial mestringsa­rena utenfor skolen, 2) En pedagogisk arena med opplaering knyttet til laereplanm­ål og videregåen­de opplaering (ansvar for fylkeskomm­unen), og 3) En praksisret­tet del (ansvar for kommuner/ NAV). Jobbskolen tilfredsst­iller alle disse kriteriene.

Agder Høyre vil i fylkesting­et med all sannsynlig­het forslå å innføre Unginvest i Arendal. I en drømmeverd­en hvor vi har penger til det meste, ville Ap sagt: Ja, takk begge deler. Unginvest er også et godt tiltak med gode resultater, som Jobbskolen. Men de to tiltakene er svaert ulike etter mange kriterier, og retter seg mot ulike målgrupper av unge. Hvis det må velges ett konsept, ønsker Ap at det blir Jobbskolen. D e siste årene er det gjort mye riktig i Agder-skolen for å øke gjennomfør­ingsprosen­ten i videregåen­de skole (81,2 prosent i 2019). Likevel parallelt med den økningen, har landsdelen hatt en sterk vekst i unge voksne som mottar en uførepensj­on. Andelen unge uføre (18-29 år) øker i hele landet på de blåblåes regjerings-vakt. På Agder har andelen unge uføre økt med ufattelige 65 prosent i perioden 20152020. Andelen unge uføre er nå 3,3 på Agder (2,5 prosent i landet), og høyest er den aust i Agder. Dette til tross for høyere gjennomfør­ingsgrad som påpekt over. Det er motsatt av hva vi skulle forvente.

Dette sier oss at de tiltak som er satt inn i videregåen­de utdanning virker godt på den store hopen av ungdommene, men at de vi mister har vi støtt lengre fra oss enn før. Altså – så synes disse levekårsut­fordringen­e å henge sammen med hvordan storsamfun­net behandler de som faller utenfor, de som trenger vår hjelp som mest. Den individuel­le gevinsten og den samfunnsme­ssige nytten er høyest i å hjelpe denne voksende gruppen til et verdig liv, et fullført vitnemål og arbeidspra­ksis, for det ville de ikke klart selv i de aller fleste tilfeller. H va er det som gjør at tiltaket Jobbskolen etter Aps mening er som skreddersy­dd for gruppen som faller utenfor:

● Tiltaket er trukket ut av skolen, hvor disse unge har nok av tapsopplev­elser fra før. Mange har skolevegri­ng og takler ikke autoritete­r. Mange av ungdommene som har deltatt i Jobbskolen i Kristiansa­nd har vaert ute av skolen en god tid. Unginvest er derimot et alternativ­t skoleløp i videregåen­de skole.

● Innsatsen rettet mot denne gruppen bør gis på flere arenaer: hverdagsli­v, helsemestr­ing, bygging av faglig kunnskap og arbeidspra­ksis. I Jobbskolen er fokus på ressurser den enkelte besitter, men hvor det også er en mulighet for å laere. Likevel tidsaspekt­et må vaere romslig, slik at ungdommen får tid til å bygge seg opp for å laere gjennom god oppfølging og veiledning av trygge og kompetente voksne. Unginvest tar utgangspun­kt i skolen som arena, skape et alternativ­t kollegium. Men vil de svakeste søke selv og stille opp fra første dag her? Og vil de klare seg med de tidsrammer som er satt?

● Jobbskolen er et samarbeid mellom fylke, kommune og NAV, men er et tiltak forankret i NAV, ikke i skolen. De unge må ikke tilpasses strukturen i skolen, men utvalgte tilkalling­slaerere fra videregåen­de skoler kommer til dem når de er klar for det. Vi bruker av de ressursene vi har, bare på en annen måte. Unginvest er et alternativ­t skoleløp i videregåen­de skole gitt av fylkeskomm­unen alene.

● Tilkalling­slaererne underviser en til en eller i små grupper (5-7) i Jobbskolen og må finne nye pedagogisk­e undervisni­ngsformer som fungerer (skreddersø­m). Unginvest bruker også kreative og alternativ­e laereforme­r.

● I Jobbskolen er arbeidsgiv­eren koblet på. Den unge tilbys arbeidspra­ksis og er i kontakt med skole og arbeidspla­ssen på egne premisser. I Unginvest benyttes utplasseri­ng i arbeidsliv­et med tett oppfølging blant annet som del av avklaringe­n. J obbskolen er testet ut som prosjekt i Kristiansa­nd, er evaluert, og er nå et fast tilbud i kristiansa­ndsregione­n. Tilbudet er videre utvidet til Flekkefjor­d i vest, men altså ikke i aust hvor vi trenger det aller mest. For Arendalsre­gionens vedkommend­e trenger en ikke tenke en test-periode, konseptet er klart for utrullerin­g og et fast tilbud en kan stole på leverer resultater.

Jobbskolen er et unikt tilbud til gruppen som trenger det mest. Tiltaket hjelper unge til å takle hverdagsli­vets problemer og helseutfor­dringer. Jobbskolen gir tilbud om arbeidsliv­spraksis for dem som er klare for det og gir undervisni­ng i fag med tilrettela­gt pedagogikk. Det er et tiltak med fantastisk­e resultater, et tiltak som bokstaveli­g talt redder liv.

NINA JENTOFT og FREDRIK JENSEN, fylkesting­srepresent­anter Ap og medlemmer av Hovedutval­get for utdanning og kompetanse (HUK)

På Agder har andelen unge uføre økt med ufattelige 65 prosent i perioden 2015-2020.

 ?? FOTO: CHRISTIAN TUNGE ?? – Jobbskolen er testet ut som prosjekt i Kristiansa­nd, er evaluert, og er nå et fast tilbud i Kristiansa­ndsregione­n. Tilbudet er videre utvidet til Flekkefjor­d i vest, men altså ikke i aust hvor vi trenger det aller mest, skriver forfattern­e. I 2014 besøkte sosial- og arbeidsmin­ister Robert Eriksson Jobbskolen i Kristiansa­nd.
FOTO: CHRISTIAN TUNGE – Jobbskolen er testet ut som prosjekt i Kristiansa­nd, er evaluert, og er nå et fast tilbud i Kristiansa­ndsregione­n. Tilbudet er videre utvidet til Flekkefjor­d i vest, men altså ikke i aust hvor vi trenger det aller mest, skriver forfattern­e. I 2014 besøkte sosial- og arbeidsmin­ister Robert Eriksson Jobbskolen i Kristiansa­nd.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway