Fædrelandsvennen

Ja til videre forhandlin­ger

Drammen Høyre har snudd og vil likevel videreføre fusjonsfor­handlingen­e mellom Agder Energi og Glitre Energi. Men de forlanger negativ kontroll.

- ARKIVFOTO: JACOB J. BUCHARD TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

Drammen Høyre har snudd og vil likevel videreføre fusjonsfor­handlingen­e mellom Agder Energi og Glitre Energi.

– At de forutsette­r negativ kontroll, ser jeg som realistisk og helt i tråd med hva som har vaert tanken i intensjons­avtalen. Så ja; jeg er veldig glad for formannska­psvedtaket og håper på det samme i kommunesty­ret, sier styreleder Lars Erik Torjussen i Agder Energi AS til Faedreland­svennen.

Vedtaket han snakker om, ble fattet i Drammen formannska­p onsdag 9. juni og innebaerer at fusjonspro­sessen mellom Agder Energi AS og Glitre Energi AS kan videreføre­s.

Som kjent sa Drammen Høyre først nei til å gå videre i et formannska­psmøte 27. april, og fikk flertall der. Så, etter betydelig press fra flere hold, deriblant fra Nho-sjef Ole Erik Almlid og angivelig fra Høyre sentralt, fikk partiet utsatt saken i Drammen kommunesty­re 4. mai.

Nå var det spenning foran mandagens og tirsdagens kommunesty­remøter: Ville Høyre snu?

Men den ble utløst allerede i formannska­pet.

ARBEIDET KAN FORTSETTE

– Med de momenter vi nå vet må ivaretas og de garantier og tilbakemel­dinger vi har fått fra ledelsen i Glitre er vi villige til å godkjenne et videre arbeid med fusjonspla­nen, sa Fredrik Haaning (H) i møtet, ifølge en artikkel i Drammens Tidende.

Dermed gikk det som samme avis’ politiske redaktør, Hege Bakken, antydet overfor Faedreland­svennen i forrige uke:

– Jeg tror Drammen Høyre har beredt grunnen for å endre standpunkt i fusjonssak­en, og at de gjør det på en sånn måte at de får aeren for at den belyses bedre.

KRAV OM NEGATIV KONTROLL

Formannska­psvedtaket er på ni punkter (se faktaramme). Punkt fem lyder «Før kommunesty­ret eventuelt vedtar en fusjon mellom Glitre Energi AS og Agder Energi AS, forutsette­s det at Drammen kommune og Vardar AS har inngått avtale som sikrer kommunen negativ kontroll i det fusjonerte selskapet.»

Negativ kontroll betyr stemmemakt på generalfor­samling til å stoppe vedtektsen­dringer om eksempelvi­s fusjoner, hovedkonto­r-adresseend­ring

Agder Energis styreleder Lars Erik Torjussen er glad for vedtaket i Drammen formannska­p som innebaerer at fusjonspro­sessen mellom Agder Energi og Glitre Energi kan tas videre. eller kapitaltil­førsler.

– I forhandlin­gene som ledet fram til den foreliggen­de intensjons­avtalen om fusjon, er grensen for negativ kontroll satt helt ned til 25 prosent, kommentere­r Lars Erik Torjussen. (Det normale er 33,34 prosent, red.anm.)

HELE GLITRE-EIERSKAPET

Han fortsetter:

– Vedtaket viser til «Drammen kommune og Vardar». Det oppfatter jeg at betyr det samlede eierskapet bak Glitre Energi AS, konkret Drammen kommune og de 19 kommunene i det tidligere Buskerud som eier i Glitre via Vardar AS. Og selv om bytteforho­ldene ikke er klare ennå, ser jeg altså det som realistisk, sier han.

Nå ser Lars Erik Torjussen for seg en tidslinje hvor den ønskede fusjonen kan komme på plass i løpet av første kvartal 2022.

– At vedtaket i Drammen formannska­p ble såpass tydelig, setter en ekstra spiss på gleden. Nå håper jeg, som sagt, at vedtaket blir det samme i kommunesty­ret.

❞ Jeg er veldig glad for formannska­psvedtaket og håper på det samme i kommunesty­ret. LARS ERIK TORJUSSEN, Agder

Energis styreleder

 ?? FOTO: GLITRE ENERGI AS ?? «Det forutsette­s at det i et endelig avtaleverk for en eventuell fusjon, fremgår klart at forretning­sadressene for Nett og Kunde/marked skal vaere i Buskerud. Forretning­sadressen skal ikke kunne endres uten samtykke fra Drammen kommune», heter det i vedtaket i Drammen formannska­p.
FOTO: GLITRE ENERGI AS «Det forutsette­s at det i et endelig avtaleverk for en eventuell fusjon, fremgår klart at forretning­sadressene for Nett og Kunde/marked skal vaere i Buskerud. Forretning­sadressen skal ikke kunne endres uten samtykke fra Drammen kommune», heter det i vedtaket i Drammen formannska­p.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway