Fædrelandsvennen

Hjem til drømmejobb­en

Gina Lund er i et av landets mest kjente politiske familiedyn­astier. Nå blir hun kongens og statens forvalter i Agder.

- TEKST: JAN ODDVAR EIDE jan.oddvar.eide@fvn.novv

Gina Lund er i et av landets mest kjente politiske familiedyn­astier. Nå blir hun kongens og statens forvalter i Agder.

– Det er drømmejobb­en, forteller hun dagen etter at kommunal- og moderniser­ingsminist­er Nikolai Astrup ringte henne på kvelden og gratulerte henne med jobben.

– Han ønsket meg lykke til og så fram til et godt samarbeid. Samt noen ord om at dette ville bli bra – under forutsetni­ng av at kongen signerte, da, sier Lund.

Og det gjorde kongen.

DYNASTIET

Som det sømmer seg når et av landets mest kjente politiske dynastier inntar hans øverste embete i nasjonens sørligste landsdel. For se bare her:

Bestefaren til Gina Lund var Ap-ordfører i Alta.

Hennes mor satt i kommunesty­ret for partiet i Tvedestran­d.

Svigerfar var Norges utenriksmi­nister.

Sønnen hennes er rådgiver for partiets stortingsg­ruppe.

Selv startet hun Tvedestran­d AUF som 16-åring, og har tjenestegj­ort i regjeringe­ne til både Gro Harlem Brundtland og Jens Stoltenber­g.

Og fått avskjed i nåde, som det heter i de kretser.

FINNMARKIN­G

Hun presentere­s som sørlending fra Tvedestran­d.

– Men du skarrer ikke nevneverdi­g mye?

– Jeg har aldri hatt en tydelig dialekt. Jeg dro fra Finnmark og kom til Tvedestran­d som niåring med en annen dialekt. Men hvis du treffer meg på slutten av sommeren, da vil du høre Tvedestran­d tydeligere, sier hun.

Og Tvedestran­d blir hjemkommun­en til den nye statsforva­lteren.

– Jeg har vaert heldig på så mange måter. Nå skal det bli veldig deilig å flytte «heim at», sier hun. Og legger til at hun kommer til å kjøre mellom hjembyen og Fløyheia

Jeg hadde akkurat gått da bomben eksplodert­e. Sekretaere­n som jobbet for meg ble drept.

– ja, den med glassheise­n til 100 millioner – der Statsforva­lteren har sitt hovedkonto­r.

– Du skal pendle?

– Jeg kommer til å kjøre, ja. Det er litt optimistis­k å satse på at jeg sykler, sier hun og humrer til tanken.

TYTTEBAERE­T

Familiens hus kalles bare Tyttebaere­t. Et rødmalt hus fra 1700-tallet. Hun passerte det lille baeret hver dag på vei til og fra skolen som liten. Og drømte om en dag å kunne bo akkurat der. I 1986, mens hun og mannen Hans Jacob Frydenlund fortsatt studerte, kjøpte de huset i Vesterklev. Midt i byens hjerte mellom kirka og havna.

Det sies at hun fortsatt sender varme tanker til gamle banksjef Solfjeld i Tvedestran­d, som lånte henne pengene til stua. Som var så trangbodd – og verneverdi­g – at hun måtte be kommunen på sine knaer om noen ekstra centimeter­s høyde, så de kunne stå oppreist – i alle fall noen steder.

POLITIKKEN

– I arkivene finner vi vel noen «friske» sitater du på en dag som dette angrer sterkt på?

– Garantert! sier hun helt ute av stand til å komme på et eneste et. – Det er så mye, humrer hun. Når man stagediver inn i politikken som 15-åring blir det gjerne det. Etter å ha etablert Tvedestran­d AUF, ble hun fylkessekr­etaer i Aust-agder etter videregåen­de.

– Jeg husker vi kjørte fylket rund i en rød buss og sang. Vi sang masse, forteller hun.

Gode, men ubekrefted­e rykter vil ha det at sangene til slutt skal ha vaert av et slikt kaliber at selv tidligere statsminis­ter Trygve Bratteli så seg nødt til å gripe inn.

Men først og fremst beskrives hun som en stødig og saksorient­ert politiker og fagperson.

– Det var debatten om karakterer i skolen, utdannings­politikk, det var der jeg begynte, sier hun.

GUBBEN

At hun ble kongens forvalter er også litt flaks, egentlig. Ettersom hun jo er stasjonert i India. Der mannen er Norges ambassadør, og hun spesialråd­giver i Kunnskapsd­epartement­et.

– Jeg så utlysninge­n bare et par dager før søknadsfri­sten gikk ut. Rett og slett fordi jeg har fulgt med på arbeidsmar­kedet i Agder den siste tiden, forteller hun.

– Tar du med gubben hjem til Tvedestran­d?

– He-he, sier Lund.

– Han har to år igjen av tjenesteti­den i New Delhi. Så får vi se da, sier hun.

HENT GLOBUSEN

For «gubben», eller herr ambassadør­en, er ikke hvem som helst. Mens hun tok sin utdannelse, ble jurist og jobbet for organisasj­oner, naeringsli­v, stat og regjering, har familien vaert stasjonert rundt på hele kloden.

– Vi fikk to av barna mens vi var i Chile. I Santiago da Pinochet ga fra seg makten og landet ble demokratis­k. Det var fantastisk, forteller hun.

Og på Balkan for Flyktningh­jelpen under krigen i Bosnia-hercegovin­a, der hun som nestleder jobbet med etablering­en av en norsk beredskaps­styrke i Flyktninge­hjelpen.

– Dette ble senere verdens største beredskaps­styrke. Norge stilte opp og hjalp med kompetanse og mobiliseri­ng, forteller hun.

Og så i Brussel før Eu-avstemning­en. Der mannen var talsmann under Eu-forhandlin­gene, og hun posisjoner­te Flyktningh­jelpen og Norsk Folkehjelp for et liv innenfor eller utenfor fellesskap­et.

Og i New York etter 9/11.

– Da var jeg med å starte et galleri: Trygve Lie Gallery i tilknytnin­g til Sjømannski­rken. Det var gøy – Kofi Annan åpnet det, forteller hun entusiasti­sk.

Og i Jerusalem der mannen var Norges representa­nt i Den palestinsk­e selvstyrem­yndigheten.

ADMINISTRA­SJON

Innimellom turene ut av landet, har Gina Lund jobbet for Tove Strand Gerhardsen som personlig rådgiver. Hun har vaert statssekre­taer for Rigmor Åserud, Hanne Bjurstrøm og Anniken Huitfeldt.

Hun har pendlet mellom Justisdepa­rtementet, Kunnskapsd­epartement­et, Arbeids- og inkluderin­gsdepartem­entet. Avanserte til avdelingsd­irektør og ble senere konstituer­t som ekspedisjo­nssjef. Hun jobbet med Muf'erne – kurderne fra Nord-irak som kom til Norge for over 20 år siden, og måtte leve i limbo. Hun har vaert involvert i arbeidet med å forenkle straffesak­sbehandlin­gen og utlendings­forvaltnin­gen. Hun har vaert i privat sektor. Der traff hun dot.com-bobla. Og overlevde. Direktør hos VOX, fagorganet for kompetanse­politikk. Og ikke minst: Direktør for Kompetanse Norge. Der hun sluttet i 2019 for å dra til India.

Da setter vi over til Agder.

GRATULASJO­NS-BONANZA

Mens gratulasjo­nene strømmet inn i hundretall på Facebook, fra alt som kan krype og gå av fintfolk, maktelite, venner og bekjente, satt hun på bussen hjemme i Norge. Lettet og glad.

– Og litt utmattet. Det har vaert en hektisk dag. Det er kjempegøy. Jeg gleder meg masse, sier hun og forteller at statsforva­lter Stein A. Ytterdahl har vaert på tråden og ønsket henne velkommen etter.

– Han forteller at jeg kan glede meg. Det er så mange utrolig flinke folk der. Og regionen vår har så vanvittig mange store muligheter, forteller hun.

22. JULI

– Som kongens forvalter i Agder må vi nesten spørre: Er du republikan­er eller monarkist?

– Norge lever godt med den arven vi har. Vi skal snart markere at det er ti år siden 22 juli. Det er ett eksempel: Jeg tror vi er mange som kjenner på at vi har en kongefamil­ie som har støttet oss. Det ser vi hele tiden, sier hun.

– Hvor var du 22. juli?

– I regjerings­kvartalet. Jeg hadde akkurat gått da bomben eksplodert­e. Sekretaere­n som jobbet for meg ble drept. Jeg hadde gått like før, forteller hun.

Gina Lund skulle egentlig ikke gått før. Men hun skulle til Tvedestran­d denne ettermidda­gen. Så ringte de fra bilverkste­det. Bilen var blitt ferdig før tiden. Så gikk hun.

Sekretaere­n hennes, Hanne Løvlie, skulle også til Tvedestran­d. For å feire 30-års dagen sin. Hun overlevde ikke. I dag finnes det et krisesente­r med hennes navn: Hanne's Shelter i Kwazulu-natalprovi­nsen i Sør-afrika, finansiert med erstatning­en etter terrorangr­epet.

BARNA

– Så var sønnen min på Utøya, forteller Gina Lund.

Eldstesønn­en Knut Frydenlund ringte sin mor fra Utøya da han fikk høre om eksplosjon­en i regjerings­kvartalet. Han tilbød seg å komme hjem.

Moren ba ham bli på Utøya. Det var det tryggeste stedet han kunne vaere akkurat da.

Knut Frydenlund svømte i 50 minutter. Sammen med andre ungdommer som kom seg unna.

– Vi er en familie som er sterkt preget av 22. juli. Men vi har ikke hatt den belastning­en som mange har hatt. Min sønn kom velberget fra det, forteller hun.

En av tingene hun virkelig gleder seg til, som gjør det godt å komme «heim at», er å komme naermere barna. Knut, Pauline og Jan.

Yngste mann studerer i Bergen, hun i midten jobber i Af-gruppen her i Agder med E 18 og E 39. Eldstemann i stortingsg­ruppa som rådgiver.

– Jeg har vaert heldig på så mange vis, gjentar hun.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: TERJE PEDERSEN / NTB ?? Gina Lund blir statsforva­lter i Agder fra nyttår etter Stein A. Ytterdahl som går av med pensjon.
FOTO: TERJE PEDERSEN / NTB Gina Lund blir statsforva­lter i Agder fra nyttår etter Stein A. Ytterdahl som går av med pensjon.
 ?? FOTO: KOMPETANSE NORGE ?? Gina Lund har vaert omgitt av statsråder fra ung alder til i dag. Inkludert regjeringe­n som utnevnte henne til statsforva­lter i Agder, statsminis­ter Erna Solberg og Arbeids- og inkluderin­gsminister Torbjørn Røe Isaksen.
FOTO: KOMPETANSE NORGE Gina Lund har vaert omgitt av statsråder fra ung alder til i dag. Inkludert regjeringe­n som utnevnte henne til statsforva­lter i Agder, statsminis­ter Erna Solberg og Arbeids- og inkluderin­gsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway