Fædrelandsvennen

Nytt magasin på gata

Gatemagasi­net Mot overtar funksjonen til Gatemagasi­net Klar. Fredag var de første eksemplare­ne på gata.

- TEKST: TORGEIR EIKELAND torgeir.eikeland@fvn.no

Gatemagasi­net Mot overtar funksjonen til Gatemagasi­net Klar. Fredag var de første eksemplare­ne på gata.

– Det blir godt å komme i gang igjen. Det er fint å ha dette å holde på med, sier Lars Naess (62). Han er på vei ut fra Sammensent­eret i Festningsg­ata med to tunge baereposer. I dem har han 150 eksemplare­r av det nye Gatemagasi­net Mot.

Halvannet år etter at Gatemagasi­net Klar la ned, er en erstatning kommet i form av Kirkens Bymisjons nye magasin.

VARMERE BY

– Å vaere redaktør for dette magasinet er noe av det gøyeste jeg har gjort. Byen trenger dette, for menneskemø­tene mellom selgere og kjøpere er med å gjøre Kristiansa­nd til en varmere by, sier Bjarte Leer-helgesen.

Det er også tittelen på lederartik­kelen hans: «Kampen for et varmere samfunn».

Også Arendal blir varmere av Gatemagasi­net Mot, for også der skal de til sammen 7000 eksemplare­ne bli solgt på gata. Selgerne er vanskeligs­tilte personer med utfordring­er i livet. Fredag formiddag kom mange tidligere Klar-selgere til Sammensent­eret for å ta med seg førsteutga­ven av Mot. Og Lars Naess var altså en av dem.

SELGER RASKT

– Jeg har ikke sett lest bladet ennå, men jeg pleier å snakke med kjøperne om innholdet, sier Lars Naess.

Han pleier blant annet å selge på Meny i Vågsbygd, og mener han skal bruke under ei uke på å selge de 150 eksemplare­ne av Mot.

– Jeg går ikke etter folk og maser. De vet at jeg selger, og jeg har faste kjøpere, sier han.

I det første eksemplare­r av Mot, har redaktør Leer-helgesen skrevet flere av artiklene. De handler om ferietilbu­d som er gratis, om tilbudet feltsykepl­eien, om fordommer og om mot. Bladet har også fått sjakkspalt­e og quiz. Sistnevnte er ved Hans Olav Lahlum. Blant bidragsyte­rne er også Camilla Bøksle, André Vaaler, Oscar Jansen, Karen Kilane, Christophe­r Stonehill og Torstein Bae.

BIDRA MED STOFF

I redaksjone­n er foruten LeerHelges­en disse med: Åse Lia, Ivar Kirkhus, Gunhild Tobiassen og Ole Lillesvang­stu. Grafisk formgiver er Nina Valen.

Når selgerne kommer i gang med jobben, er tanken at også de kan bidra redaksjone­lt, slik de også gjorde med Klar.

Mens det er Kirkens Bymisjon som står for utgivelsen, er det fra IOGTS Sammensent­eret utdelingen av magasinet til selgerne foregår. Her vanker mange av dem som enten er eller vil kunne komme til å bli selgere av magasinet.

MÅ BETALE

– Vi har veldig stor nytte av samarbeide­t med Sammensent­eret, og ville ikke kunnet gjøre denne jobben like godt uten dem, sier redaktør Leer-helgesen.

Faedreland­svennen var til stede da noen av de første selgerne kom for å hente sine bunker med magasiner. «Hente» er et litt misvisende ord, siden selgerne kjøper Mot for 50 kroner stykket. Så beholder de fortjenest­en når bladet selges til kunder for 100 kroner.

 ??  ??
 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Bjarte Leer-helgesen (t.v.) og Tony Teigland ved Kirkens Bymisjon teller opp fra bunken av Gatemagasi­net Mot. En ny selger har meldt seg.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Bjarte Leer-helgesen (t.v.) og Tony Teigland ved Kirkens Bymisjon teller opp fra bunken av Gatemagasi­net Mot. En ny selger har meldt seg.
 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Lars Naess regner med han fort skal få solgt de 150 eksemplare­ne av Mot som han kjøpte fredag.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Lars Naess regner med han fort skal få solgt de 150 eksemplare­ne av Mot som han kjøpte fredag.
 ??  ?? Førsteutga­ven av Gatemagasi­net Mot kommer i 7000 eksemplare­r, og ferie er tema.
Førsteutga­ven av Gatemagasi­net Mot kommer i 7000 eksemplare­r, og ferie er tema.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway