Fædrelandsvennen

Prisen mer enn doblet

Lave smittetall kan føre til at lokale restriksjo­ner i Kristiansa­nd kan droppes helt. I så fall vil kun nasjonale regler gjelde.

- TEKST: TORMOD FLEM VEGGE tormod.vegge@fvn.no

400 meter gang- og sykkelsti på Flekkerøya vil koste 19 millioner. I fjor var anslaget åtte millioner.

– Ting ser veldig lovende ut nå, sier Jan Oddvar Skisland (Ap), ordfører i Kristiansa­nd kommune, til Faedreland­svennen.

Mandag ettermidda­g opplyste Kristiansa­nd kommune om tre nye smittede innbyggere i løpet av det siste døgnet.

Søndag ble det også registrert tre smittetilf­eller. Lørdag var tallet fire. Fredag ble det registrert ni nye. Smittetall­et torsdag og onsdag var henholdsvi­s sju og tre smittede.

Smittetall­ene i byen har med andre ord vaert lave de siste dagene.

Dermed er spørsmålet hvor lenge de lokale restriksjo­nene skal oppretthol­des.

OPTIMISTIS­K ORDFØRER

Ordføreren sier at politikern­e nå må vurdere å droppe lokale restriksjo­ner helt og la de nasjonale tiltaksniv­ået vaere rådende.

Formannska­pet skal ta stilling til dette i et møte førstkomme­nde onsdag.

– Jeg har stor tro på at vi kan slippe opp enda mer på tiltakene etter møtet onsdag, sier Skisland.

– Er det aktuelt å droppe lokale tiltak og kun gå for de nasjonale tiltakene?

– Tirsdag skal vi ha et møte med Folkehelse­institutte­t om dette. Jeg tenker at vi nå må vurdere om vi skal gå ned til det nasjonale nivået.

– FLERE ÅRSAKER

Skisland mener det er flere årsaker til de lave smittetall­ene i Kristiansa­nd.

– Dette er nok en kombinasjo­n av flere ting. De to ukene med mye nedstengin­g har hatt effekt, og folk har vaert flinke til å holde reglene. Samtidig har vi nok også fått drahjelp fra omgivelsen­e. Når de nasjonale smittetall­ene faller, påvirker dette oss. Jeg tror nok også vaksinerin­gen har en effekt på tallene, sier han.

– Virusvaria­nten vi nå har i Kristiansa­nd er ganske smittsom, og det lusker vel også en delta-variant i kulissene, så ting kan vel endre seg fort?

– Det kan det. Vi må hele tida følge smitteutvi­klingen tett. Hvis det er tegn på tydelig smitteoppg­ang og at andre virusvaria­nter blomstrer opp, kan det medføre at vi må stramme inn igjen, påpeker ordføreren.

– SPENT PÅ SMITTETALL­ENE

Styrk Fjaertoft Vik, kommuneove­rlege i Kristiansa­nd kommune, forteller at han er spent på smittetall­ene de neste dagene.

– Nå har vi hatt lave tall i det siste. Det er veldig fint. Så har vi også fått rapporter om at det har vaert veldig mye folk ute i helga. Vi håper at dette har gått bra, men vi er jo spente på smittetall­ene den kommende uka, sier han.

Kommuneove­rlegen understrek­er viktighete­n av at innbyggern­e tester seg hvis de har antydninge­r til symptomer.

– Det er viktig at folk fortsetter å følge reglene og at de bruker munnbind der det er påbudt, sier Vik, som opplyser at administra­sjonen nå arbeider med et saksframle­gg til formannska­pet med tanke på videre lokale restriksjo­ner og at dette vil bli publisert tirsdag kveld.

Smittesitu­asjonen i Kristiansa­nd fører til at elever og laerere på Wilds minne skole, Vigvoll skole og Holte skole er i karantene. Også Fergefjell­et barnehage og Havlimyra barnehage er rammet av karantene.

Søndag koronatest­et 295 personer seg i Kristiansa­nd. I juni er foreløpig 147 personer smittet av korona i kommunen.

 ??  ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Jan Oddvar Skisland (Ap), ordfører i Kristiansa­nd kommune. Bak ham skimtes kommuneove­rlege Styrk Fjaertoft Vik og kommunedir­ektør Camilla Dunsaed.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Jan Oddvar Skisland (Ap), ordfører i Kristiansa­nd kommune. Bak ham skimtes kommuneove­rlege Styrk Fjaertoft Vik og kommunedir­ektør Camilla Dunsaed.
 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Styrk Fjaertoft Vik, kommuneove­rlege i Kristiansa­nd kommune, forteller at han er spent på smittetall­ene de neste dagene.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Styrk Fjaertoft Vik, kommuneove­rlege i Kristiansa­nd kommune, forteller at han er spent på smittetall­ene de neste dagene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway