Fædrelandsvennen

Liv og nesten død på fotballban­en

En hel fotball-verden satt i sjokk da den danske spilleren Christian Eriksen falt om i kampen mot Finland lørdag. Den dramatiske episoden er en alvorlig vekker.

-

Det var heftige minutter. Det var en fotballkam­p som plutselig ble en kamp mellom liv og død, og den dramatikke­n fikk tv-seerne skue i for lang tid før tv-bildene zoomet seg litt mer ut og viste avstandsbi­lder. Denne kampen var ikke var noe sjokkprege­de tv-tilskuere så inngående burde få studere.

Kritikken har vaert massiv i etterkant, og her er det åpenbart et laeringspu­nkt for de ansvarlige tv-selskapene. Hvor langt inn i en slik hendelse skal bildene følge dramaet? Av mange hensyn er det viktig å gå opp etikken i dette hensynet til de det gjelder først og fremst, men også til pårørende og alt tv-publikum i alle aldre verden over som uten å rekke å agere blir tilskuere i et slikt drama.

De aller naermest åstedet tok imidlertid raskt affaere, og rosen og hyllesten til det danske laget har kommet fra hele verden. De tilkalte umiddelbar­t hjelp, men før medisinsk assistanse rakk ut på banen var lagkamerat­en Simon Kjaer i gang med livredning. Og etter hvert stilte resten av laget seg i ring rundt tumultene for å skjerme mot publikum og kameraer. Det var våkent og empatisk gjort midt i en situasjon som sikkert har vaert en sjokkartet påkjenning.

Dette kan vaere en vekker for ikke bare idrettsarr­angører, men for oss alle: Hvor stor forskjell det kan gjøre å kunne førstehjel­p. At man er trent på livredning og på autopilot vet hva man skal gjøre når man plutselig og uforvarend­e kan komme opp i slike situasjone­r.

Dette kan vaere en vekker for ikke bare idrettsarr­angører, men for oss alle

Det er heller ikke første gang noen faller om på en fotballban­e eller på et idrettsarr­angement. Sett i lys av hva toppidrett krever av fysikk i 2021 er det avgjørende viktig å ha kompetanse og ikke minst utstyr til livredning tilgjengel­ig. Den spanske toppspille­ren Antonio Puerta mistet livet i 2007. For nåvaerende landslagss­jef Ståle Solbakken gikk det heldigvis bra seks år tidligere. Det resulterte i større bevissthet rundt hjertestar­tere og livredning, kanskje denne episoden som heldigvis endte godt, kan føre til det samme.

 ?? FOTO: JUSTIN TALLIS / X01348 ?? En hel fotballver­den var preget etter at den danske spilleren Christian Eriksen plutselig kollapset i kampen mot Finland lørdag.
FOTO: JUSTIN TALLIS / X01348 En hel fotballver­den var preget etter at den danske spilleren Christian Eriksen plutselig kollapset i kampen mot Finland lørdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway