Fædrelandsvennen

400 meter gangog sykkelsti vil koste 19 mill.

Det er stor enighet om at det trengs en ny gang- og sykkelvei i dette boligområd­et på Flekkerøya. Men prisen er mer enn doblet i løpet av et år.

-

– Jeg fikk hakeslipp da jeg så dette, sier Erik Rostoft (Folkelista), varaordfør­er i Kristiansa­nd.

Det dreier seg om å bygge en gang- og sykkelsti på 400 meter fra Skudeviga til Kilura på Flekkerøya. En utbygging som nå er estimert til 19 millioner.

Utbygginge­n har blitt et eksempel på hvor kostbart det kan bli med enkelte transportt­iltak.

– Jeg kan ikke si at dette er en vanlig pris. Det er et komplekst område å bygge i, sier Marit Hunnes i Agder fylkeskomm­une, prosjekter­ingsleder for veien.

Flekkerøya var uten fastlandsf­orbindelse fram til 1989 og deler av veinettet baerer fortsatt preg av at det historisk sett har vaert lite biler der. Det får konsekvens­er når man skal gjøre denne type utbedringe­r.

STORT BEHOV

Antall biler som passerer strekninge­n i løpet av et døgn (ådt) er oppe i 1400. Men å oppgradere blir altså dyrt.

I forbindels­e med en søknad om koronamidl­er i fjor, ble det laget et grovt anslag på åtte millioner. Nylig ble det laget mer nøyaktige utregninge­r og de viste at prisen ville bli 19 mill bare for de første 400 metrene.

Politikern­e i by- og stedsutvik­lingsutval­get i Kristiansa­nd ble orientert om dette torsdag.

– Jeg har hatt vondt i hjertet siden den presentasj­onen. Jeg skjønner at prosesser tar tid, men det er fryktelig leit at det skal ta så lang tid å få en løsning på en trafikkfar­lig vei, sa Marte Rostvåg Ulltveit-moe (MDG) i atp-utvalget (areal transport plan) fredag.

Det er et utvalg som blant annet prioritere­r trafikktil­tak i hele Kristiansa­nds-regionen.

MULIG LØSNING

I atp-utvalget fikk politikern­e vist en mulig framdrifts­plan som viser at det kan la seg gjøre å få anlegget klart i 2024.

– Det er tett med bebyggelse langs veien, så for å få plass til både vei og fortau, må vi i prinsippet bygge helt ny fylkesvei. Det er heller ikke en vei man bare kan stenge i byggeperio­den, så det er klart at dette blir krevende, sier Marit Hunnes.

Gang- og sykkelstie­n vil vaere tre meter bred og i realiteten bli et fortau til den nye veien.

Deler av utbygginge­n er allerede finansiert ved hjelp av midler fra fylke og atp-utvalg. Men det gjenstår fortsatt 11 millioner før utbygginge­n er fullfinans­iert.

En mulighet er at Kristiansa­nd kommune betaler, selv om dette er en fylkesvei.

Varaordfør­er Erik Rostoft er kritisk.

– Da kan vi vaere på ville veier, for da åpner vi for et uheldig prinsipp, sier han.

Han mener det er uheldig hvis kommunen skal gå inn og betale eller forskutter­e alle steder der innbyggern­e trenger en utbygging. Det har allerede kommet et slikt krav når det gjelder Hellemyrkr­ysset.

PRIORITERI­NG

Fau-leder og styreleder ved Lindebøska­uen skole på Flekkerøya, Håkon Vestberg, sier de har ventet på gang- og sykkelsti i over 30 år. Han mener noe av problemet er

 ??  ??
 ?? FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR ?? Håkon Vestberg er redd for at det kun blir en stykkevis utbygging på Flekkerøya. Han mener bydelene må prioritere­s, og at kommunen ikke bare må satse på store prosjekter sentralt.
FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR Håkon Vestberg er redd for at det kun blir en stykkevis utbygging på Flekkerøya. Han mener bydelene må prioritere­s, og at kommunen ikke bare må satse på store prosjekter sentralt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway