Fædrelandsvennen

36 barn havnet i karantene

Havlimyra barnehage måtte stenge tre grupper etter et planleggin­gsmøte der en ansatt trolig var smittet.

- TEKST: ESPEN SAND espen.sand@fvn.no

– Jeg forstår at foreldre er frustrerte og lurer på om det var nødvendig å holde et fysisk møte, men jeg antar at barnehagen har gjort de nødvendige vurderinge­ne, sier Vegard Kalstad, foreldrere­presentant i Lisiden samarbeids­utvalg ved barnehagen.

Fredag 4. juni hadde Havlimyra barnehage planleggin­gsmøte med fysisk fremmøte i barnehagen. To dager senere ble tre barnegrupp­er for de mellom tre– fem år stengt etter mistanke om smitte hos en ansatt som deltok på møtet.

ANSATTE I KARANTENE

«Det er påvist smitte hos et familiemed­lem i personalet. Smittespor­ingen mistenker at personen i vårt personale også er smittet», opplyste styrer av barnehagen, som ligger på Justneshal­vøya, på sin hjemmeside.

Den ansatte fikk påvist korona senere samme uke og mange av de ansatte ble satt i karantene.

«På grunn av bemannings­situasjone­n har kommunalsj­ef, Eva Hauger Gjersvold, besluttet å stenge de berørte gruppene t.o.m. 14. juni», opplyste barnehagen.

Totalt ble 36 barn satt i ventekaran­tene. Barna er delt i tre grupper og er to kohorter.

– UHELDIG

Faedreland­svennen har snakket med foreldre som reagerer på at barnehagen møttes fysisk under planleggin­gsmøtet.

Foreldrere­presentant Kalstad mener det har gitt mange familier en vanskelig uke.

– Planleggin­gsmøtet har slått ut tre grupper. Det er uheldig for mange familier som må få mange ulike kabaler til å gå opp i hverdagen. Jeg ser for meg at mange har måtte tatt seg fri fra jobb for å vaere hjemme med barn. Derfor har jeg forståelse for foreldre som stiller spørsmål om ikke barnehagen burde hatt møtet digitalt, sier Kalstad, som også legger til at det er krevende å drive barnehage.

FORSVARER MØTET

Enhetslede­r på Havlimyra barnehage, Yvonne Hansen, sier alle de 40 ansatte i barnehagen deltok på planleggin­gsmøtet fysisk, men var delt i tre grupper som satt i hver sin avdeling under møtet.

– Møtet ble holdt med tre team som satt hver for seg i barnehagen. Disse teamene jobber tett sammen daglig og det var ikke blanding av gruppene under møtet. Vi har kontakt digitalt når vi møtes på tvers av disse gruppene. Generelt har det vaert lite smitte i barnehagen og vi har strenge retningsli­njer for å overholde smittevern­reglene, sier Hansen.

Barnehages­tyreren sier hun ikke har fått spørsmål om møteformen eller opplevd negative tilbakemel­dinger fra foreldre i karantene.

– Var det nødvendig med fysisk møteform?

– Det er helt vanlig for en organisert basebarneh­age, og hvis ansatte som jobber sammen daglig ikke kan møtes kan vi heller ikke holde åpent, mener Hansen.

SMITTE UTENFRA

I forrige uke ble det også oppdaget smitte i noen av familiene som har barn i barnehagen. Kristiansa­nd kommune mener smitten ikke stammer fra barnehagen.

– Det dukket opp smitte blant både barn og foreldre i forrige uke. Smittespor­erne mener smitten har kommet utenfra og fra familier som ikke har noe med barnehagen å gjøre, sier Hansen.

Med unntak av den ene smittede ansatte testet resten av personalet i karantene negativt i forrige uke.

På grunn av mistanke om skjult smitte blant barnehageb­arna, bestemte kommunen seg for å teste mange av dem fredag morgen. Søndag ettermidda­g sier Hansen at ingen fikk positiv test.

Barnehages­tyreren sier de åpnet mandag 14. juni, og ikke tirsdag som først meldt.

 ?? FOTO: BJELLAND, KJARTAN ?? Styrer på Havlimyra barnehage, Yvonne Hansen, forsvarer planleggin­gsmøtet som gjorde at tre grupper ble stengt og 36 barn måtte i ventekaran­tene.
FOTO: BJELLAND, KJARTAN Styrer på Havlimyra barnehage, Yvonne Hansen, forsvarer planleggin­gsmøtet som gjorde at tre grupper ble stengt og 36 barn måtte i ventekaran­tene.
 ?? ARKIVFOTO: TORSTEIN ØEN ?? Tre grupper har vaert stengt ved Havlimyra barnehage etter en planleggin­gsmøte for ansatte 4. juni.
ARKIVFOTO: TORSTEIN ØEN Tre grupper har vaert stengt ved Havlimyra barnehage etter en planleggin­gsmøte for ansatte 4. juni.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway