Fædrelandsvennen

Ingen renteøknin­g nå – alle ser mot september

- 1 991 1 998 KILDE: Norges Bank

Ingen venter at Norges Bank setter opp renta før sommeren – men praktisk talt alle tror det skjer når rentekomit­eens møtes igjen i september.

Sentralban­ken kommer til å holde renta uendret også på rentemøtet onsdag. Det er konklusjon­en til de fleste økonomer som har ytret seg om temaet. De har blikket stivt festet på rentekomit­eens møte i september og flestepart­en av dem setter pengene sine på at det første steget mot et normalt rentenivå kommer da.

De økonomiske forholdene i dag viser tydelige tegn til normaliser­ing, hvilket kommer til å medføre en revidert rentebane under rentemøtet torsdag, mener Nordea Markets.

– Norges Bank har uttalt at det er passende å starte normaliser­ingen av rentenivåe­t når den ser slike tegn. Vi tror derfor Norges Bank derfor vil sende klare signaler om en første renteøknin­g i september og heve rentebanen, heter det i analysen bankens økonomer har skrevet i forkant av rentemøtet onsdag.

Styringsre­nta har vaert null siden 7. mai i fjor. Rentekomit­een til Norges Bank har kommet til at styringsre­nta skal holdes i ro til det er klare tegn til at forholdene i økonomien. Når beslutning­en blir offentligg­jort torsdag, kommer Norges Bank også med Pengepolit­isk rapport med nye prognoser for renteutvik­lingen framover.

ØKNING OGSÅ I DESEMBER

Den nye rentebanen vil ikke bare vise at den første renteøknin­gen med veldig høy sannsynlig­het kommer i september, den kommer også til å indikere med nokså høy sannsynlig­het at det andre rentehoppe­t kommer allerede i desember, spår sjeføkonom Kjetil Olsen og analytiker­ne Dane Cekov og Lars Mouland.

De poengterer at:

● Den registrert­e arbeidsled­igheten har sunket som en stein siden mai og er markant lavere enn Norges Bank har lagt til grunn.

● Bedriftene i Regionalt nettverk venter høyere aktivitet, investerin­ger og sysselsett­ing i alle sektorer.

● Tjenestese­ktoren synes å vaere i full fart tilbake til normalen. I tillegg er oljeprisen høyere enn Norges Bank ventet, mens kronekurse­n er svakere enn den høye oljeprisen skulle tilsi, ifølge Nordea Markets.

TROR PÅ FRAMSKYNDI­NG

– Ny informasjo­n underbygge­r at renteøknin­gen blir framskynde­t noe, sammenlign­et med Norges

Banks prognose i mars. Vi tror den nye rentebanen kan indikere en økning i september, men med en mulighet for at rentene holdes uendret til desember, skriver sjeføkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets i sin forhåndsan­alyse.

Han tror sentralban­ken vil veie behovet for raskt å avvikle stimuli når økonomien er godt på bedringens vei opp mot bankens oppfatning av hvorvidt bedrifter og husholdnin­ger er i stand til håndtere høyere rentenivå.

– Det er dessuten en risiko for et tilbakesla­g til høsten, skriver Aamdal.

Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank vektlegger de positive utsiktene bedriftene som er med i Norges Banks regionale nettverk for uttrykk for. Han viser til at omtrent alle data har vaert sterkere enn sentralban­ken forutsatte etter mars, og derfor er han temmelig sikker på signaler om rentehevin­g i september, ifølge Finansavis­en.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway