Fædrelandsvennen

AVGIFT Piggdekk er piggdekk

Kristiansa­nd kommunesty­re innfører piggdekkav­gift. Syklister bruker også piggdekk på vinteren. De bør selvsagt betale samme avgift som bilister «med pigger». Dette vil monne i kommunens slunkne klasse!

- JAN E. JØRGENSEN

● Arbeiderpa­rtiet har en rettferdig politikk som ivaretar vanlige folk bedre. I Stortinget har vi har fremmet flere forslag for å holde liv i hele naeringsli­vet. Dessverre har de fleste av våre forslag blitt stemt ned. Her er noen av forslagene som ville hjulpet bedriftene i Kristiansa­nd:

Omsetnings­basert tilskuddso­rdning. Bedrifter som er hardt rammet av smittevern­tiltakene skulle få et tilskudd i tillegg til kompensasj­onsordning­en, en andel av omsetninge­n i referansem­åneden, med et tak som sikret at støtten gikk til de små. Dette ville gitt penger til små bedrifter som for eksempel uteliv, servering, reiseliv.

Økt garantiram­me. Staten burde kunne garantere for inntil 100 prosent av likviditet­slånene for de minste bedriftene. En utfordring er at kun bedrifter som kan stille sikkerhet og få lån fra andre finansieri­ngskilder kan benytte dagens ordninger. I praksis vil noen mindre bedrifter kunne trukket på vår ordning for å unngå ytterliger­e utsettelse­r av skatter og avgifter. Og omstilling­sdyktige bedrifter ville kunne foreta nye investerin­ger.

Nasjonal ventilordn­ing. En skjønnsmes­sig nasjonal ventilordn­ing er avgjørende for å fange opp bedrifter det åpenbart var meningen å støtte. Det finnes eksempler på bedrifter som på grunn av detaljer i kompensasj­onsordning­en har falt utenfor. Vår ordning sikrer likebehand­ling og bedre forutsigba­rhet på tvers av kommuner.

I tillegg til dette foreslo vi 250 millioner ekstra til den kommunale kompensasj­onsordning­en, at tapte varelagre skulle utløste støtte og en rekke andre tiltak.

Arbeiderpa­rtiet vil ha en rettferdig krisepolit­ikk. Krisepenge­ne skal redde arbeidspla­sser, ikke aksjonaere­r. Når forskjelle­ne øker mellom folk, må vi gjøre det vi kan for å motvirke at krisen forsterker

● Selvfølgel­ig er dette litt ironisk ment, men det har en brodd; antagelig virvler jeg opp med min bil med pigger på mine ca 6 byturer pr vinterseso­ng like lite svevestøv som en regelmessi­g jobb-syklist med piggdekk gjør. Svaert mange sentrumsbe­boere bruker heller ikke sine piggdekkbi­ler saerlig mer enn til turer til fjells hvor pigger har en klar fordel. Med andre ord; vet våre politikere litt om bilisters mer eller mindre bruk av bil med piggdekk? Neppe. Rettferdig innkreving i forhold til bruk og bosted blir så godt som umulig.

Hos oss bruker vi en liten miljøvennl­ig piggfri el-bil til nesten all lokal kjøring. Vi er også gode på buss. Dessuten har vi en gammel og enda mer miljøvennl­ig dieselbil med piggdekk som brukes lite, dog av og til, som trekkvogn og til de få årlige langturer vi har – stort sett bare på sommerdekk.

Når man ser seg nødt til å innkreve piggdekkav­gift i vår nesten støvfrie by til tross for at gater og veier knapt spyles, er det innlysende at dette ikke «er greit», kanskje til og med «skammelig» – ord som er inn i tiden. Ordføreren må heller få styr på sitt kråketing, omorganise­re og redusere mastodonte­n Kristiansa­nd kommune – og få penger til overs.

 ?? FOTO: VEGARD DAMSGAARD ??
FOTO: VEGARD DAMSGAARD
 ?? FOTO: ERIK JOHANSEN / NTB ??
FOTO: ERIK JOHANSEN / NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway