Fædrelandsvennen

Hva bør vi som forkjemper­e for føden i Kristiansa­nd gjøre?

Politisk redaktør Vidar Udjus skriver i artikkelen «Dette bør forkjemper­ne for føden IKKE gjøre», at det ikke må bli et spørsmål om å fjerne tilbud i Arendal og Flekkefjor­d.

- SIGMUND KROSLID, Flekkefjor­d

Redaktøren har ubetinget rett. Det vil kanskje overraske noen, men vi som bor her vest i fylket er helt enig i at sykehuset i Kristiansa­nd er meget viktig for et godt sykehustil­bud på Sørlandet. Et sterkt sentralsyk­ehus med viktige spesialfun­ksjoner tjener hele Agder. Når det gjelder komplisert­e fødsler er det viktig å ha et godt sentralsyk­ehus. Bygningene på sykehuset trenger både fornyelse og oppgraderi­ng.

Men så sier redaktøren i samme artikkel at det er gode grunner for å diskutere sykehusstr­uktur. Det er vi vel ikke helt enig i. Utfordring­en for sykehusene på Sørlandet er økonomi, og da saerlig økonomi til fornyelse av bygninger og utstyr.

Problemet er at dagens modell for finansieri­ng av bygninger, vedlikehol­d og utskifting av utstyr ikke fungerer. Her er det sykehusene på Agder med sykehusled­else, styre og politikere på hele Agder må gjøre en stor innsats for å få gjennomsla­g for en baerekraft­ig modell for finansieri­ng av bygninger og utstyr til våre sykehus.

«Sykehusstr­uktur er ikke bare kvalitet, økonomi, ressursutn­yttelse og effektivit­et. Sykehusstr­uktur er også følelser knyttet til trygghet og frykt for lengre reisevei», skriver Udjus. Dette er vel ikke helt riktig? Alle er enig om at kvalitet er viktig både på store og små sykehus. Kvalitet er ikke ensbetyden­de med store enheter. Økonomi er også omdiskuter­t når det gjelder store og små enheter. I det regnestykk­e må man i alle fall ta med brukernes omkostning­er i tid og penger for at regnestykk­et skal vaere baerekraft­ig. Effektivit­et er et interessan­t begrep i sykehusver­den. Hvis alle brukere var helt like og en kunne behandle etter samlebånds­prinsippet, ville det vaere enkelt. Men det fine er at alle brukere er forskjelli­ge, om enn noen har samme diagnosen.

Men mye kan gjøres mer effektivt, også ting rundt sykehusene. Det tar beviselig 10 dager fra et brev blir postlagt i Flekkefjor­d fra sykehuset, til det når fram til brukeren som har time dagen etter at brevet er mottatt. Lykkeligvi­s klarte brukerne å kaste seg rundt og kunne bruke timen i henhold til innkalling.

Udjus får det også til å høres ut til at trygghet er noe man føler. Hvorfor er det da slik at i vårt helsevesen er det satt opp responstid­er for ambulanset­jenesten? Det er ikke følelser, men fysiske realiteter når en ulykke er ute.

Hvorledes kommer vi da videre i vår kamp for å få bedre bygningsma­sse, nødvendig vedlikehol­d og fornyelse av utstyr? Vi må for en gangs skyld samstemt fra Agder legge sterkt press på våre politikere for å endre finansieri­ngsmåten på bygninger og utstyr. Det må ikke vaere en del av sykehusene­s driftsbuds­jett. Aksjonskom­iteen «Bevar Flekkefjor­d Sykehus» tok dette opp i høringen til Utviklings­plan 2030. Timingen er ganske god nå i sommer, for det er jo snart valg, og da gjelder det å få fram viktige saker.

Jeg er overbevist om at vi her vest i fylket vil vaere med i den kampen, og vi vet jo litt om hva det vil si når skoen trykker.

Et annet tips ville jo for Faedreland­svennen vaere å oppfordre kristiansa­ndere til å lage en kronerulli­ng for ekstra å få fart på saken. Her vest har vi god erfaring med slik aktivitet, som klart har vist at befolkning­en stiller opp når det gjelder.

La oss slippe en ny sykehusstr­ukturdebat­t, men heller jobbe intenst for å skaffe nok midler til at sykehusene kan få en tjenlig bygningsma­sse og oppdatert godt utstyr!

❞ Jeg er overbevist om at vi her vest i fylket vil vaere med i den kampen, og vi vet jo litt om hva det vil si når skoen trykker.

 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? – Vi må for en gangs skyld samstemt fra Agder legge sterkt press på våre politikere for å endre finansieri­ngsmåten på bygninger og utstyr, skriver Sigmund Kroslid.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN – Vi må for en gangs skyld samstemt fra Agder legge sterkt press på våre politikere for å endre finansieri­ngsmåten på bygninger og utstyr, skriver Sigmund Kroslid.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway