Fædrelandsvennen

Gi skjerm til ungene

Hos oss har vi Ipaden tilgjengel­ig til ungene på 2 og 4 nesten hele tiden. Samtidig har Helsedirek­toratet kommet frem til at skjermbruk må begrenses. Vet de selv hva de snakker om?

- MAJA ENES

Det største problemet med Helsedirek­toratets anbefaling­er er at de bruker et begrep som ikke gir mening: Skjermtid. Hva mener de med det?

Siden tv kom har det blitt forsket på hvorvidt barn blir aggressive av å se på tv. Senere ble det forsket på sammenheng­en mellom dataspill og aggresjon. Om noen finner sammenheng­er, blir det slått opp som etablerte sannheter, selv om mange også finner at det ikke er sammenheng­er. Videre er det mange funn som viser at forskjelli­ge dataspill kan utvikle positive egenskaper, men det er bare den studien som viser at hjernen endres, som blir slått stort og skremmende opp – uten at noen kommentere­r at så å si all laering endrer hjernen i større eller mindre grad.

Man kan like lite si hva konsekvens­ene av skjermtid er, som å si hva konsekvens­ene av mat er. Stort sett blir ikke forskere enige, men det er en ting de aller fleste ser ut til å vaere enige om; hvordan man bruker skjerm er svaert variert. Tv-titting og videospill, for eksempel, er to svaert forskjelli­ge aktivitete­r. Mens tv er anerkjent som passiv bruk av skjerm, argumenter­er flere at det er mer hensiktsme­ssig å sammenlign­e videospill med tradisjone­ll lek. Kvaliteten på skjermbruk er det viktige her, ikke at skjerm finnes.

Skjerm og teknologi er tydeligvis spesielt. Jeg ser ingen fraråding av å lese bok med barna våre i disse anbefaling­ene, til tross for at det er en stillesitt­ende aktivitet. Mer stillesitt­ende enn å spille dataspill.

Tid med skjerm betyr ikke at barnet passivt konsumerer i ensomhet. Å tegne på nettbrett kan vaere noe foreldre deltar i like mye, om ikke mer, som å sitte ved et bord å tegne (vi trenger for eksempel ikke lete etter den hersens blyantspis­seren i 20 minutter). Å tegne på ark eller å tegne på nettbrett virker som like aktivitete­r, men den ene blir frarådet spesielt.

Det finnes en etablert antakelse om at «skjermposi­tive foreldre» tilsynelat­ende ønsker at barna skal sitte passivt med skjerm. At vi «bruker Ipaden som barnevakt». I min erfaring er å bruke Ipad som «barnevakt» omtrent like effektivt som å bruke en ball som barnevakt. Joda, barna kan leke med den alene litt, men raskt ønskes (eller kreves) interaksjo­n. For oss er det viktigere å laere ungene våre å legge fra seg skjerm, enn at skjerm er noe hellig de er heldige å få bruke spesiell tid med. Et nettbrett er bare en del av den naturlige variasjone­n i løpet av en dag, og barna velger også andre aktivitete­r selv om de har skjerm tilgjengel­ig. Barna ønsker selv varierte aktivitete­r.

Barn som spiller data, sitter ikke stille. De hopper og vifter og er i full aktivitet. Barn er ulike voksne blant annet når de er på teaterfore­stillinger, og også når de bruker forskjelli­ge varianter av skjerm. Et «føre var»-prinsipp, som Helsedirek­toratets anbefaling­er legger til grunn, virker mer tilrettela­gt frykten for andre potensiell­e farer ved skjermbruk (mye av denne frykten er også drevet frem av feilantage­lser – som at barna sitter ensomme med skjermbruk uten voksenkont­akt og så videre).

Rådet om fysisk aktivitet blir dekket i første del: «Ikke vaere fastspent (…) eller sitte i lengre perioder av gangen.» Vi skjønner alle poenget. Hva er poenget med å trekke inn skjermbruk etter dette?

Ingen bestrider at fysisk aktivitet er bra.

Ingen bestrider at det må vaere variasjon i barns aktivitete­r.

Jeg bestrider at «skjermtid» kan brukes som begrep, all den tid variasjone­n i hvordan det brukes er så stor og ingen videre forklaring tilbys. Det er heller ingen umiddelbar motsetning mellom skjermbruk og fysisk aktivitet.

Når de nasjonale helseråden­e blir offisielle (og ikke bare et forslag), kommer de til å etablere sannheten om at «Skjerm er farlig for den fysiske utfoldelse­n». Reaksjonen­e har allerede begynt å komme. Det er trist, og det overskygge­r den mye viktigere samtalen: Hva som er bra bruk av skjerm.

❞ Man kan like lite si hva konsekvens­ene av skjermtid er, som å si hva konsekvens­ene av mat er.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ?? – For oss er det viktigere å laere ungene våre å legge fra seg skjerm, enn at skjerm er noe hellig de er heldige å få bruke spesiell tid med, skriver innsendere­n.
FOTO: SHUTTERSTO­CK – For oss er det viktigere å laere ungene våre å legge fra seg skjerm, enn at skjerm er noe hellig de er heldige å få bruke spesiell tid med, skriver innsendere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway