Fædrelandsvennen

Norge – det lukkede land!

18. januar kunne avisen VG melde at da Utenriksde­partemente­t (UD) vurderte «de norske innreisekr­avene opp mot resten av EU/EØS, fant de ingen som er strengere enn Norge». Bortsett fra Ungarn da, som den gang hadde stengt sine grenser.

- BERNT H. UTNE

● To måneder senere, den 27. mars, skrudde statsminis­ter Erna Solberg nok en omdreining på innstrammi­ngsskruen, og innførte «de strengeste innreiserr­eglene til Norge» siden mars 2020. I sin redegjørel­se begrunnet statsminis­teren innføringe­n av de nye og strengere reglene med at de var «nødvendig for å begrense risikoen for importsmit­te».

Siden har Norge fremstått som det meste lukkede land i Europa. EUS oversikt over smitterate­ne viser nå at våre to skandinavi­ske naboland Sverige og Danmark er blant Europas smittevers­tinger, med Norge noenlunde i midten. Øst-europeiske land som Polen, Tjekkia, Ungarn og Romania har nå et lavt smittenivå, men også sentraleur­opeiske land som Tyskland og Østerrike har klart lavere smitterate­r enn Norge. Erna Solbergs uttalte mål om å isolere landet fra omverdenen for «å hindre importsmit­ten» har således ikke fungert.

Isolasjons­politikken har ført til massive tiltak på grensene for å kontroller­e og begrense reisevirks­omheten inn og ut av landet. Det er saerlig tvungent karanteneh­otell, regjeringe­ns uvilje mot å akseptere internasjo­nale vaksinebev­is og myndighete­nes diskrimine­ring av reisende som har vekket reaksjoner. Innreisere­glene har bl.a. fått EUS kontrollor­gan ESA til å åpne formell sak mot Norge for brudd på diskrimine­ringsbeste­mmelsene i Eøs-avtalen. Lov – avtalegrun­nlaget er for alle disse tiltakene omstridt.

Uniformert og bevaepnet politi brukes for å kontroller­e at innreisebe­stemmelsen­e overholdes. Bruk av politimakt må vurderes opp mot den trussel som man står overfor, og skal i en rettsstat vaere forankret i gjeldende lover og forskrifte­r. Lydighetsp­likten for offentlige tjenesteme­nn som i Forsvaret og Politiet er ikke absolutt. Bestemmels­ene om dette er gitt i Regjeringe­ns «Etiske retningsli­njer for Statstjene­sten». Her fremgår om lydighetsp­likt at ingen tjenestema­nn har plikt til å «følge pålegg om å gjøre noe ulovlig». Såvel Politiets ledelse som etatens fagforenin­ger bør nå foreta en uavhengig vurdering av om politianve­ndelsen her er innenfor de nevnte etiske retningsli­njer.

Erna Solbergs strategi som regjerings­sjef med Europas strengeste innreisebe­stemmelser har ikke virket for å få kontroll med smittespre­dningen. Strategien har skadet vårt internasjo­nale omdømme, og er basert på et svakt lov- og avtalemess­ig grunnlag. Og kanskje mest betenkelig er bruken av politimakt for å tvinge vanlige innbyggere til å akseptere tiltak av tvilsom lovlighet!

 ?? FOTO: TORSTEIN BØE / NTB ??
FOTO: TORSTEIN BØE / NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway