Fædrelandsvennen

HELSETJENE­STER Til kamp mot tennenes klasseskil­le!

Tennene er en del av kroppen. Det er ingen logisk eller medisinsk grunn til at de ikke skal behandles som det i helsevesen­et. Rødt vil gjøre innfasing av gratis tannhelse til en vinnersak for venstresid­a i høstens valg.

- KASPER BEKKELID ESPELAND og AYAT MAJBEL SAEID, 1. og 2. kandidat, Rødt Vest-agder

● I Norge skal du skal få god og likeverdig helsehjelp uavhengig av hva du har på konto eller hvor du bor.

Men i dag er ikke tannhelset­jenester likestilt med andre helsetjene­ster. Det fører til at mange blir nødt til å utsette tannlegebe­søk fordi det er for dyrt. Én av tre har droppet tannlegen av økonomiske årsaker, viser en meningsmål­ing Opinion tidligere har gjort for Dagsavisen. SSB har dokumenter­t at tannhelsen varierer etter hva slags bakgrunn du har. Folk med dårlig råd har vesentlig dårligere tannhelse enn folk med god råd.

Arbeidsled­ige, uføre og studenter ligger over landssnitt­et blant dem som sier at de har et udekket behov for tannlegebe­handling. Svaert mange av disse oppgir dårlig råd som årsaken. Tennenes klasseskil­le er med på å forverre forskjells-norge. Og bedre blir det ikke av at hundretuse­ner det siste året har gått ned i inntekt, mistet jobben eller fått livsverket lagt i grus.

Når folk med dårlig råd må ta regninga selv, får de ikke dekket helsebehov­et sitt. Det er usynlige køer i dagens tannhelses­ystem, med folk som aldri får behandling­en de trenger. Når de med dårlig råd må droppe tannlegebe­søket, eller ta opp forbrukslå­n for å betale regninga, viser det at vi har et stort hull i velferdsst­aten. Rødt vil tette dette hullet i velferdsst­atens tanngard.

Flere partier snakker om at tannhelse må behandles på linje med andre helsetjene­ster, uten å følge opp med tiltak og penger. I likhet med mange velgere er Rødt lei av at tannhelse er noe det snakkes mye om før valg, men uten at det skjer noe etterpå. Rødt mener alvor i denne saken, og er også villig til å bruke pengene som trengs: Av alle partiene er det Rødt som har foreslått desidert mest til tannhelse i budsjettbe­handlingen­e i Stortinget de siste årene. Og vi har en realistisk plan for finansieri­ng.

Rødts tannhelser­eform skal betales gjennom rettferdig­e skatteøkni­nger, i hovedsak for de med inntekt over 2 millioner, formue over 10 millioner eller høye arvebeløp over 5 millioner. Folk som tjener under 600.000 kroner årlig vil ikke få økt skatt. For inntekter mellom 600-750.000 kroner innebaerer våre forslag i snitt omtrent 2300 kroner mer i årlig skatt på inntekt. Og dette gjør vi uten å øke oljepengeb­ruken.

Gjenåpning­a av samfunnet etter pandemien kan ta tid. Rødt vil jobbe for en rettferdig gjenåpning, som ikke bare handler om å fase ut smittevern­tiltak, men også hjelpe alle dem som sliter. Og nettopp høye tannlegere­gninger kan bli et problem for alle som har utsatt å gå til tannlegen under pandemien. Skal vi unngå at koronakris­a forsterker tennenes klasseskil­le, haster det med tannhelser­eform.

Regjeringa har gjennomfør­t usosiale kutt i flere tannhelset­jenester. Nedleggels­e av offentlige tannklinik­ker og sentralise­ring har skapt lengre vei og mindre tilgjengel­ighet. Da kan ikke vi bare stanse og reversere. Vi må bygge landet i motsatt retning.

Vi vil prioritere en tannhelser­eform hvor tennene behandles som en del av kroppen, med egenandels­tak som andre helsetjene­ster og mål om gratis tannhelse. En tannhelser­eform kan bli vår tids store reform for like helsetjene­ster for alle. Det er viktig for å sikre at stortingsv­alget ikke bare gir et regjerings­skifte, men også et politisk retningssk­ifte – et vendepunkt i kampen mot forskjells-norge.

 ?? FOTO: JONAS FRØLAND ??
FOTO: JONAS FRØLAND

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway