Fædrelandsvennen

Vandaler på ferde igjen

– Det røyk en pupp i 2012. Og har gått et par neser. Men det har ikke vaert mye haerverk i løpet av de 12 årene vi har laget skulpturer her.

- TEKST: JAN ODDVAR EIDE jan.oddvar.eide@fvn.no

– Det er surt, for å si det pent, sier kristiansa­ndskunstne­ren, Elisabeth Kristensen.

Vi er blitt enige om å sløyfe de første glosene finnmarksj­enta ga i sin beskrivels­e.

Søndag morgen måtte den anerkjente skulptøren ned på knaerne og fram med reparasjon­ssettet. Da hun forlot arbeidet lørdag kveld, var den egentlig ferdig. Bare litt finpuss gjensto.

Søndag morgen var den ødelagt. Nesa og det ene øyet på årets skulptur var knust.

– Det var noe med stemningen i byen i går. Den var annerledes. Litt ekkel. Det er vel koronaen. Folk er frustrerte etter et år med dette, jeg skjønner det. Det er kanskje mye som skal ut når man omsider kommer ut for å drikke, tenker hun.

– Det er vanskelig å pusse på en slik skulptur. Det er egentlig ikke mulig å bygge sand utover i løse lufta. Men jeg er jo en trollkvinn­e med sanda, så det gikk, sier hun og blunker.

– Men den er mer sårbar nå mot regn og det som kommer, forklarer hun.

Siden forrige sommer har hun laget skulpturer i sand, snø og is i Sverige, Norge og Tyskland.

– Det blir ikke like mye som det pleier vaere, koronaen gjør det vanskelig å reise. Det går, men det er jo en helt syk jobb å lese seg opp på alle reglene i de forskjelli­ge landene som forandres hele tiden. Jeg skal innrømme at jeg er lei av det nå, sier hun.

– Jeg ville jo gjerne hatt med kollegene mine fra utlandet hit. Men da måtte de innom koronahote­ll og karantene, så det nytter ikke, sukker hun.

Etter 12 år med sandskulpt­urer langs Strandprom­enaden, får

Kristensen fortsatt god respons fra publikum.

– En glemmer litt gjennom året hvor positive folk er. «Der er sandjenta tilbake. Da er sommeren kommet», sier de.

Og så blir jeg spesielt glad når sure, gretne tenåringer kommer forbi, stopper opp, smiler og synes det er fint. Det er sånt som gjør meg glad, sier hun.

Når skulpturen er helt ferdig og noen velfortjen­te fridager tatt, går turen videre til Harstad, der hun skal lage en isskulptur på selveste midtsommer­natten.

– Temaet? Det er hekser som brennes på bålet. Det blir bra, en artig jobb, sier hun.

 ?? FOTO: ELISABETH KRISTENSEN/JAN ODDVAR EIDE ?? Søndag morgen var det tydelig at vandaler ikke hadde klart å holde seg og hadde skadet et øye og nesen på sandskulpt­uren til Elisabeth Kristensen, som måtte fram med reparasjon­sutstyret.
FOTO: ELISABETH KRISTENSEN/JAN ODDVAR EIDE Søndag morgen var det tydelig at vandaler ikke hadde klart å holde seg og hadde skadet et øye og nesen på sandskulpt­uren til Elisabeth Kristensen, som måtte fram med reparasjon­sutstyret.
 ?? FOTO: ELISABETH KRISTENSEN ?? Slik så skulpturen ut da Elisabeth Kristensen forlot strandprom­enaden lørdag ettermidda­g.
FOTO: ELISABETH KRISTENSEN Slik så skulpturen ut da Elisabeth Kristensen forlot strandprom­enaden lørdag ettermidda­g.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway