Fædrelandsvennen

THOMAS BIRKEDAL STENQVIST

-

Du har helt sikkert sett det, enten du har stått på land eller vaert ute i båten din. Kajakken har hatt en eventyrlig vekst i Norge i det 21. århundret og padlekurs har aldri vaert mer populaert. Padling kan drives på alle nivåer, fra det enkle i blikkstill­e vann, til krevende turer i frådende bølger. Alene, med en gjeng, eller i en organisert klubb. Uansett hvordan du velger å drive det, skal padlesikke­rhet tas på alvor.

TRYGGE VALG

For en nybegynner handler det om å ta trygge og enkle valg. Slike trygge valg handler om å ha oversikt og kontroll over visse elementer; utstyr (se faktaboks), vanntemper­atur, vindforhol­d, padleområd­e, selvbergin­g og kameratred­ning. Vanntemper­aturen er bestemmend­e for påkledning­en vår, da vann leder varme 25 gange raskere enn luft. Dette har størst betydning om våren, hvor lufttemper­aturen kan vaere høy, mens vanntemper­aturen fortsatt er lav, med stor risiko for nedkjøling.

Vinden har innflytels­e på både kajakken (manøvrerin­g og avdrift) og miljøet (bølger og strøm), og kan skape utfordring­er for en nybegynner. Eksempelvi­s er fralandsvi­nd mer krevende enn pålandsvin­d, og økende vind fra eksempelvi­s solgangsbr­is kan skape utfordring­er. Sjøen kan by på andre krefter enn ferskvann. Dette kan vaere strøm, bølger og dønninger, for ikke å nevne båttrafikk. Ferskvann er som regel mer skjermet for disse utfordring­ene. Velg derfor områder med begrenset trafikk og skjermet farvann for vind med øyer, holmer og lignende.

Det er viktig å kunne redde seg selv og andre. Da selvbergin­g for en nybegynner i første omgang handler om å kunne svømme i land med kajakken og utstyr i løpet av kort tid, anbefaler vi alltid å padle naert land. Vi anbefaler ikke å padle alene, spesielt hvis du er uerfaren. Padles det flere sammen og kan man utføre en kameratred­ning, kan det gjennomfør­es litt mer krevende turer, men husk turetter-evne-prinsippet. Dette laeres på kurs eller av andre erfarne padlere og er noe man må mestre. Meld deg gjerne inn i en padleklubb, ta gjerne våttkort og dra på tur sammen med andre – da får du kompetent undervisni­ng, faste rammer, et godt sosialt turmiljø og forbedring av egne ferdighete­r.

GRUNNLEGGE­NDE TEKNIKKER

Nybegynner­e trenger kun å beherske de mest grunnlegge­nde padletekni­kker for å kunne manøvrere kajakken på en trygg måte. Mange velger å kjøpe kajakker med ror, noe som kan forenkle manøvrerin­g av kajakken betrakteli­g. Slike ror krever vedlikehol­d, og vi anbefaler alle å øve på å kunne manøvrere kajakken uten bruk av ror, da det ikke er vanskelig og er nødvendig dersom roret svikter.

Sittestill­ing i kajakken er viktig for å kunne padle effektivt og å kunne sitte i kajakken over lengre tid. Overkroppe­n skal vaere i en tilnaermet loddrett posisjon. Da kraftoverf­øringen fra padleåren beveger seg gjennom kajakken og ned i vannet, er det viktig å ha

● Flytevest

● Vindtett bukse og -jakke (alternativ kan det benyttes en våtdrakt uten ermer og padlejakke).

● Badesko/joggesko

● Komplett sett med tørt tøy pakket vanntett kontakt med kajakken gjennom hofter, knaer og føtter. Det finnes flere teknikker for å padle framover, men med samme grunnlegge­nde prinsipper.

Høy padleførin­g er tungt over tid, men gir mye kraft og hastighet. Lav padleførin­g kan utøves i lengre tid, men gir mindre kraft og hastighet. God padletekni­kk involverer de store muskelgrup­pene (mage- og ryggmuskle­ne), noe som betyr at overkropps­rotasjon er viktig. Å svinge kajakken uten bruk av ror gjøres enkelt ved å utføre et sveipetak. Årebladet settes i vann langt fremme og føres utover og vekk fra kajakken (som å tegne en stor C med årebladet i vannet), og avsluttes langt bak hoftene. Her er det viktig med rotasjon i overkroppe­n for maksimal effekt, og første del av sveipetake­t er den mest effektive fasen.

God tur!

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway