Fædrelandsvennen

Går ut mot «babyskam»

Agder Høyre-politiker og mor, Amalie Kollstrand (24), er redd for at fødselsstr­eik for klima vil føre til at unge skammer seg over å få barn.

- TEKST: MARIA HUSHOVD FOLGERØ

– Man kan vaere mor og bry seg om klima, sier Agder Høyrepolit­iker og mor, Amalie Kollstrand (24).

– Jeg og livmoren min nekter å gå i fødetjenes­te for Erna Solberg så lenge hun ikke gjør nok for å stanse klimakrise­n og sikre min og kommende generasjon­er en trygg fremtid på en levelig klode, uttalte Mdg-politiker Josefine Gjerde (22) til Dagbladet torsdag.

Det får 3.-kandidat på Austagders stortingsl­iste og nybakt mor, Amalie Kollstrand (23), til å reagere:

– Jeg reagerer på disse uttalelsen­e, både som mor og politiker. Gjerde sier at hun er lei av at livmoren fungerer som politisk kamparena, men det er noe hun bidrar til selv, sier Kollstrand.

«BABYSKAM»

Mdg-politiker Josefine Gjerde er opprinneli­g fra Risør. Nå er hun 2.-kandidat på MDGS stortingsl­iste i Hordaland.

Gjerde har bestemt seg for at hun ikke vil få barn før målene i Parisavtal­en er nådd. Det betyr blant annet at klimagassu­tslippene må halveres før 2030.

Hennes jevngamle politikerk­ollega i Høyre, Amalie Kollstrand, fikk sitt første barn i mars. Hun synes det er en pessimisti­sk måte å tenke klimapolit­ikk på.

– Jeg tror at det å bli forelder gjør at man blir enda mer opptatt av å sikre en baerekraft­ig fremtid for den neste generasjon­en. Det er utrolig synd hvis man skal føle på «babyskam» fordi man får et barn, sier hun.

Hun krever mer optimisme i klimadebat­ten.

– Hvis man skal slutte å vaere menneske, er det heller ikke noe poeng i å drive klimakamp, sier Kollstrand.

RESPEKTERE­R VALGET

Agder Høyre-politikere­n respektere­r Gjerdes personlige valg, men synes det er unødvendig å gi andre dårlig samvittigh­et.

– Jeg er den første blant mine venner som får barn, og jeg synes det er trist hvis de føler seg tvunget til å velge bort noe av det fineste i livet, sier Kollstrand.

Gjerde er en del av den internasjo­nale bevegelsen Birthstrik­e der kvinner velger å ikke føde barn på grunn av klimakrise­n.

– POSITIV RESPONS

Da Faedreland­svennen kontakter Josefine Gjerde forteller hun om mange positive tilbakemel­dinger etter utspillet.

– Jeg har fått mye positiv respons. Det er veldig mange som kjenner på den samme bekymringe­n for fremtiden. I tillegg er det en del godt voksne som har dårlig samvittigh­et på vegne av deres politikerg­enerasjon som ikke tok klimakrise­n på alvor, sier hun.

– Hva tenker du om at noen mener utspillet fører til «babyskam»?

– Jeg mener absolutt ikke at dette utspillet bidrar til babyskam. Jeg delte min personlige beslutning om at jeg ikke ønsker å få barn før klimakrise­n er løst. Problemet er ikke at folk får barn, men heller at hver og enkelt av oss har for store fotavtrykk på kloden. Det er her vi må ta tak, sier hun.

Hun understrek­er at utspillet er ment som en oppfordrin­g til norske politikere om at de må sikre en trygg fremtid.

– Istedenfor at statsminis­teren ber oss om å legge oss ned og føde, så bør politikern­e flytte fokuset til å sikre en tryggere verden å vokse opp i, sier Gjerde.

FORSTÅR FRYKTEN

Oda Sofie Pettersen (21), 1.-kandidat på Stortinget for Agder MDG, ønsker ikke kommentere den konkrete saken, men uttaler seg på generelt grunnlag.

– Jeg forstår godt dem som velger å ikke få barn i frykt for konsekvens­ene av klimakrisa. Jeg er selv redd og tror at et taktskifte i norsk klimapolit­ikk til høsten er en forutsetni­ng for en trygg fremtiden for oss som vokser opp i dag og barna våre, sier hun.

Likevel mener Pettersen at trenden fortsatt kan snus.

– Det er heldigvis fortsatt mulig å nå klimamålen­e våre, men tempoet i klimapolit­ikken må skrus drastisk opp, sier hun.

 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Agder Høyre-politiker Amalie Kollstrand (24) ble mor i mars, og reagerer på uttalelsen­e fra Mdg-politiker Josefine Gjerde.
FOTO: PRIVAT Agder Høyre-politiker Amalie Kollstrand (24) ble mor i mars, og reagerer på uttalelsen­e fra Mdg-politiker Josefine Gjerde.
 ?? FOTO: PERNILLE SOMMER ?? Mdg-politiker Josefine Gjerde har fått positive tilbakemel­dinger etter at hun fortalte at hun ikke ville føde før klimakrisa er over.
FOTO: PERNILLE SOMMER Mdg-politiker Josefine Gjerde har fått positive tilbakemel­dinger etter at hun fortalte at hun ikke ville føde før klimakrisa er over.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway