Fædrelandsvennen

Hva har 22. juli gjort med oss?

Vi står foran en uke som vil bli preget av markeringe­r, debatt og søkelys på terrorangr­epene 22. juli. Det er ti år siden, men ennå er det vondt og naert.

-

Angrepene i regjerings­kvartalet og på Utøya var et sjokk for oss alle. En sånn grusomhet, kaldblodig­het og voldelig ekstremism­e – i Norge?

Det er noen døgn som alle voksne i Norge husker med gru. Noen uker og måneder i emosjonell villfarels­e og sorg. Søken etter forklaring­er og årsaker, hvordan kunne dette skje? Og også en søken etter måter å håndtere dette på, både for de som direkte ble rammet, de som overlevde, men også for offentligh­eten, for politikere og ansvarlige samfunnsak­tører som forsvar og politi.

Det er like vondt å høre deres erfaringer med hva mange av dem har opplevd siden.

Vi møtte terroren og angsten den skapte, med rosetog og kjaerlighe­t, det ble vårt mantra. Men fortrengte vi samtidig å møte dette hatet, denne ekstremism­en, denne volden og retorikken den kommer fra? Ble det for vanskelig eller vondt for oss?

Noen mener det. Og det bør smerte oss alle at noen av dem som ble rammet på Utøya og i regjerings­kvartalet, føler det slik, at de ble stående alene når oppvasken med ekstremism­en og motstanden mot hatet skulle løftes fram. At storsamfun­net ikke har tatt det nødvendige oppgjøret med arnesteder for denne tenkingen som volden kom fra.

En ting er jo granskning­en av konkrete responser på selve anslaget, hvordan politi, forsvar og beredskap agerte. Det vet vi ikke var godt nok. Men det er vanskelige­re og mer komplekst å reagere på ekstremism­e, konspirasj­oner som får vokse og gro på mørke nettsteder – hvor skal vi sette grensen for hvilke synspunkte­r det skal vaere lov å forfekte i det norske samfunnet? Går det noen grenser for hva som skal vaere lov å si?

Det er en pågående debatt, og den får økt styrke når vi nå igjen markerer 22. juli og lytter til erfaringen­e fra ofrene. Traumene deres som har preget dem siden og tatt tryggheten fra dem. Gitt dem angst for lukkede rom, for uniformer, for store forsamling­er, for plutselig høye lyder. Det er vondt at våre unge har blitt påført dette.

Det er like vondt å høre deres erfaringer med hva mange av dem har opplevd siden – hatmelding­er, trakasseri­ng, sjikane og trusler. Det er rystende og viser oss alle at oppgjøret med 22. juli ikke er over. Dette mørke trenger stadig og insisteren­de motstand, hver eneste dag.

 ?? FOTO: JON OLAV NESVOLD / NTB ?? Denne uka vil bli preget av terroren 22. juli. Det er tiårsmarke­ring for brutalitet­en som rammet Norge med voldsom kraft.
FOTO: JON OLAV NESVOLD / NTB Denne uka vil bli preget av terroren 22. juli. Det er tiårsmarke­ring for brutalitet­en som rammet Norge med voldsom kraft.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway