Fædrelandsvennen

Har ikke tid til å vente på etterforsk­ning

Returkraft har hyret inn et eksternt selskap til å etterforsk­e eksplosjon­en på Dalane 24. juni. Bedriften vil vite årsaken til ulykken så fort som mulig.

- TEKST: FRANK MERSLAND frank.mersland@fvn.no

– Vi må kanskje vente til september/oktober før det foreligger en konklusjon fra politi og arbeidstil­syn. Vi ønsker ikke å vente så lenge med å få svar, sier Returkraft­s direktør Odd Terje Døvik.

TO ALVORLIGE HENDELSER

Firmaet som skal gjennomfør­e etterforsk­ningen, Gexcon, er blant verdens ledende innen sikkerhet og risikohånd­tering ved bedrifter som er utsatt for brann og eksplosjon­sfare. Arbeidet starter 9. august.

– Vi har hatt to alvorlige hendelser i løpet av et år. Brann i fjor og eksplosjon­en nå nylig. Vi vil ikke ha det slik at vi risikerer slike hendelser i tide og utide. Vi skylder våre ansatte og de pårørende å komme til bunns i dette. Så får etterforsk­ningen gi oss et svar. Det er ikke sikkert vi kommer til å like konklusjon­en, men det får vi ta når det kommer, sier Døvik.

BEFARING

Politiet har avsluttet sin etterforsk­ning på stedet. Tekniske prøver er sendt videre til analyse. Deretter skal politiets etterforsk­ning sammenfatt­es med arbeidstil­synets arbeid i etterkant av eksplosjon­en. Førsteprio­ritet er å finne årsaken til eksplosjon­en. Man ser også på om hendelsen kan skyldes mangelfull­e rutiner eller menneskeli­g svikt.

– Vi har vaert på en befaring på åstedet og innhentet opplysning­er om selve hendelsen for å få et overblikk over hva som har skjedd. I månedsskif­tet august/ september vil vi føre tilsyn ved virksomhet­en, sier avdelingsl­eder i arbeidstil­synet Bjørn Tore Hansen.

UTFORDREND­E

Da kommer arbeidstil­synet til å gå gjennom dokumenter og rutiner ved bedriften. Deretter kommer det en rapport med funnene som er gjort sammen med eventuelle pålegg om endring av rutiner.

– Det som kan vaere litt utfordrend­e med den type avfallsanl­egg er man ikke vet hva avfallet inneholder. Det stiller høye krav til både mottaksanl­egget og forbrukere og bedrifter som leverer avfallet her, sier Hansen.

NOE SOM IKKE ER GODT NOK

Avdelingsl­ederen sier det er ganske uvanlig at tilsynet etterforsk­er hendelser hvor skadeomfan­get er så stort.

– Når vi har hatt to alvorlige hendelser i løpet av ett år er det noe som ikke er godt nok uansett hvor stolte vi er av sikkerhet og rutiner, sier Døvik.

Det er ikke uvanlig at det oppstår brann i et forbrennin­gsanlegg. En vanlig slukkemeto­de er å løfte avfallet som brenner rett opp i forbrennin­gsovnen. Den type operasjon styres fra kontrollro­mmet høyere opp i bygget.

– Vi har skuddsikre vinduer i kontrollro­mmet og trodde det i utgangspun­ktet var sikkert. Men eksplosjon­en var så kraftig at den blåste inn selve rammen til vinduet. Dermed stod vi uten vårt viktigste hjelpemidd­el til å slukke brannen som oppstod etter eksplosjon­en, sier direktøren.

MINST 170 MELDINGER I ÅRET

Returkraft har et minstemål for innrapport­ering av avvik. Hvert år skal man ha minst 170 registreri­nger av uønskede forhold per år. Det kan dreie seg om alt fra snublefell­er, via manglende bruk av verneutsty­r til hendelser som kan føre til personskad­e.

– Vi har laget en app for at de ansatte skal kunne rapportere avvik fortløpend­e. Ved å fokusere på små tilsynelat­ende uvesentlig­e avvik forsøker vi å forhindre alvorlige hendelser. Vi prøver å få inn så mange meldinger som mulig for at vi skal kunne forbedre sikkerhete­n hele tiden, sier Døvik.

Sju personer ble skadet i eksplosjon­en 24. juni. To av dem alvorlig.

 ?? FOTO: KBR/UAS NORWAY, ANDERS MARTINSEN ?? Det utviklet seg en kraftig brann i sekundene etter eksplosjon­en på Dalane. Nå vil Returkraft ha fortgang i arbeidet med å finne årsaken til hendelsen og har hyret inn et eksternt firma for å gjøre jobben.
FOTO: KBR/UAS NORWAY, ANDERS MARTINSEN Det utviklet seg en kraftig brann i sekundene etter eksplosjon­en på Dalane. Nå vil Returkraft ha fortgang i arbeidet med å finne årsaken til hendelsen og har hyret inn et eksternt firma for å gjøre jobben.
 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Administre­rende direktør ved Returkraft, Odd Terje Døvik, sier bedriften har engasjert eksterne konsulente­r til granske årsaken til eksplosjon­en ved Returkraft 24. juni.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Administre­rende direktør ved Returkraft, Odd Terje Døvik, sier bedriften har engasjert eksterne konsulente­r til granske årsaken til eksplosjon­en ved Returkraft 24. juni.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway