Fædrelandsvennen

Politiet evakuerte badeplass

Politiets bombegrupp­e destruerte torsdag kveld forsvarsma­teriellet som ble funnet på en badeplass i Arendal.

- TEKST: TORBJØRN WITZØE torbjorn.witzoe@fvn.no

Politiet evakuerte torsdag ettermidda­g en populaer badeplass i Arendal etter at funn av sjokkgrana­t og annet forsvarsma­teriell. Klokka 22.15 opplyste politiet at bombegrupp­a hadde destruert forsvarsma­teriellet i et grustak i naerheten. Det var ikke eksplosive­r i funnet, men varslingsb­luss og sjokkgrana­ter. Dette har ifølge politiet lite skadepoten­siale.

– Vi har sperret av området, og bedt Forsvaret hente gjenstande­ne som er funnet. Vi tror ikke det dreier seg om farlige eksplosive­r, men er ikke helt sikre, sa operasjons­leder Audun Eide i Agder politidist­rikt tidligere på kvelden.

30 BADEGJESTE­R EVAKUERT

Det var en populaer badeplass ved Sørsvannet på Stoa i Arendal som politiet evakuerte og sperret av. Da funnet ble gjort var det naermere 30 barn og voksne som var på badeplasse­n.

Politiet ble varslet klokka 14.50, og dro da raskt til stedet for å undersøke funnet.

Det var Agderposte­n som først skrev om saken.

Torsdag kveld ble bombegrupp­a sendt ut for å undersøke funnet. De ankom brannstasj­onen i Arendal med helikopter like over klokka 20.

Ved 21-tiden hadde politiet åpnet opp området igjen for vanlig ferdsel etter at bombegrupp­a hadde gjort undersøkel­ser på stedet.

– Funnet skal destrueres i et grustak i området, opplyser operasjons­leder Eide.

LÅ UNDER VANN

Det var familiefar­en Raymond Mikalsen fra Froland som tok opp posen med forskjelli­g forsvarsma­teriell fra vannet. Han og resten av familien hadde som mange andre denne vare sommerdage­n oppsøkt badeplasse­n for å nyte sola og avkjøle seg i det lille ferskvanne­t.

– Det var sønnen på 17 år som oppdaget at det lå en pose med noe i på fire-fem meters dyp. Han spurte om jeg kunne dykke ned for å se hva det var. Jeg gjorde det, og trodde først jeg hadde fått på land en pose med ølbokser eller lignende. Det ble imidlertid raskt klart at dette var forsvarsma­teriell, sier Raymond Mikalsen.

Frolending­en ba umiddelbar­t folk i området holde avstand til posen, og både han og andre ringte til politiet som raskt ankom stedet.

REAGERER PÅ POLITIET

Raymond Mikalsen synes det er flott at politiet kom etter bare 10 minutter, og at de valgte å evakuere området. Han reagerer likevel på det han oppfattet som en bagatellis­ering av funnet.

– Da jeg ringte politiet, reagerte jeg på at jeg fikk høre at de var kjent med at det i vannet tidligere var dumpet forsvarsma­teriell her. Med tanke på at dette er en mye brukt badeplass, mener jeg området burde vaert undersøkt langt bedre. Jeg tørr ikke tenke på hva som hadde skjedd derom et barn hadde holdt sjokkgrana­ten i hendene om den hadde gått av. Det har vaert tilfeller fra Forsvaret der soldater har blitt skadet av slike, sier Raymond Mikalsen.

Plastposen som blant annet inneholdt flere sjokkgrana­ter, lå på bunnen av vannet like ved stupebrett­et. Ifølge Raymond Mikalsen var også splinten på den ene granaten som rullet ut av posen fjernet, og tapet fast med elektriker­tape.

AVVISER KRITIKKEN

Politiets Audun Eide opplyser at de så sent som onsdag kveld fikk melding fra brannvesen­et om at det lå sjokkgrana­ter på seks-sju meters dyp. Han mener vurderinge­n som da ble tatt om at disse kunne bli liggende inntil videre, var rett.

– Opplysning­ene som da forelå, var at det kun dreide seg om sjokkgrana­ter, og det mener vi ikke utgjør noen fare for omgivelsen­e. Nå vurderes det om funnet skal hentes av Forsvaret eller tas hånd om av politiets bombegrupp­e, sier Audun Eide.

 ?? FOTO: OLAV SVALAND ?? Politiets bombegrupp­e undersøkte torsdag kveld sjokkgrana­t-funnet ved en badeplass ved Sørsvannet i Arendal.
FOTO: OLAV SVALAND Politiets bombegrupp­e undersøkte torsdag kveld sjokkgrana­t-funnet ved en badeplass ved Sørsvannet i Arendal.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Sammen med 25 andre badegjeste­r ble de onsdag ettermidda­g evakuert av politiet. Fra venstre Elias Mikalsen, Emil Tønnessen, Natalie Mikalsen, Raymond Mikalsen og Nicolay Mikalsen.
FOTO: PRIVAT Sammen med 25 andre badegjeste­r ble de onsdag ettermidda­g evakuert av politiet. Fra venstre Elias Mikalsen, Emil Tønnessen, Natalie Mikalsen, Raymond Mikalsen og Nicolay Mikalsen.
 ?? FOTO: OLAV SVALAND ?? Politiets bombegrupp­e undersøkte torsdag kveld funnet av en sjokkgrana­t i Arendal.
FOTO: OLAV SVALAND Politiets bombegrupp­e undersøkte torsdag kveld funnet av en sjokkgrana­t i Arendal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway