Fædrelandsvennen

Nicoline (6) ble redningen da mamma falt om

Da mamma falt om på stuegulvet, var det Nicoline (6) som forklarte hva som hadde skjedd til AMK. – Det viktigste man kan laere barna sine er å be om hjelp, sier ambulansea­rbeider Hans Erik Lysaker.

- TEKST: AMALIE NALEY ANDERSEN amalie.andersen@fvn.no

Kristin Solberg Berglund kjente store magesmerte­r en ettermidda­g hun var hjemme alene med datteren. Hun la seg ned for å hvile, men smertene gikk ikke over og hun skjønte fort at noe var galt.

Hun reiste seg opp og ringte 113. Før hun rakk å si et ord, svartnet det og hun falt om på stuegulvet.

LAERT DET I BARNEHAGEN

Nicoline hadde plukket opp mobilen og fortalt nødlinja om hva som hadde skjedd og at mamma hadde vondt i magen.

– Jeg laerte meg i barnehagen om at hvis noen hadde brukket beinet på en lekeplass. Og så én gang om hvis noen besvimte, forteller hun.

Det er kun noen uker siden det skjedde, og mamma Solberg Berglund blir fortsatt rørt av å snakke om datterens modige innsats.

– Jeg er bare evig takknemlig for at hun har laert det og at de har snakka om det i barnehagen. Jeg følte jo at hun var min helt den dagen der, sier hun.

Solberg Berglund kan fortelle at det går bra med henne i dag.

Pappa Brian Solberg Berglund var på jobb den ettermidda­gen. Han er i etterkant veldig glad for at de har snakket med Nicoline om hva man skal gjøre i slike situasjone­r.

– Det er viktig å snakke om det hjemme også, og ikke gjøre det så tabu å måtte ringe til nødtelefon­en. Det kan også øves på med barna hjemme slik at de vet hva de skal si dersom de er nødt til å ringe til nødtelefon­en, sier pappa Solberg Berglund.

LAERE BARNA

Hans Erik Lysaker jobber i Arendal Ambulanset­jeneste og underviser i førstehjel­p på fritiden. Han forteller at de siste årene har det vaert mer fokus på å laere barn i barnehagea­lder grunnlegge­nde førstehjel­p.

– Jeg tenker at det viktigste man kan laere barna sine er å be om hjelp. Jo tidligere barna får varslet, jo tidligere får de hjelp. Ha fokus på i hvert fall å laere ett av nødnumrene, de trenger ikke å laere alle, sier Lysaker.

Han forteller at det ikke er så viktig at barna utfører førstehjel­p helt perfekt, men at de har noe kunnskap om hva man skal gjøre.

– Hvis noen blør et sted, hva gjør vi da? Hvilket telefonnum­mer skal vi ringe? Min største oppfordrin­g er at alt er bedre enn ingenting. Tidlig varsling og tidlig hjelp er det absolutt viktigste. Klarer man i tillegg å stoppe blødning og legge i sideleie så har man kommet langt på vei.

 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? Nicoline Sofie Solberg Berglund (6) og mamma Kristin Solberg Berglund.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Nicoline Sofie Solberg Berglund (6) og mamma Kristin Solberg Berglund.
 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? Nicoline Sofie Solberg Berglund (6) sammen med mamma Kristin Solberg Berglund og pappa Brian Solberg Berglund.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Nicoline Sofie Solberg Berglund (6) sammen med mamma Kristin Solberg Berglund og pappa Brian Solberg Berglund.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway