Fædrelandsvennen

Kjørte til Nordkapp i bilvrak

Kameratene kjørte fra Vennesla til Nordkapp i den rimeligste Eu-godkjente bilen de fant på nettet. Etter drøye to dager var de framme.

- TEKST: TORBJØRN WITZØE torbjorn.witzoe@fvn.no

– Det ble en rimelig ferietur. Vi kjøpte bilen for 5000 kroner, og fikk 3000 i vrakpant for den etterpå, sier 22 år gamle Jørgen Nygaard.

Den unge venndølen og hans jevnaldren­de kamerat, Gjermund

Rysstad, kan se tilbake på tidenes kjøretur.

– Vi fikk den sikkert litt sprøe ideen om å se om vi kunne komme oss til Nordkapp med den rimeligste bilen vi kunne finne. Valget falt på en Toyota Avensis 99-modell som hadde kjørt 260.000 kilometer, forteller Jørgen Nygaard.

Det var Vennesla Tidende som først omtalte saken.

ER BILMEKANIK­ER

Han arbeider som vanlig som bilteknikk­er ved G-bil i Kristiansa­nd, og var forberedt på å måtte åpne panseret og reparere bilen under veis. Men bilen kom fram helt uten driftsprob­lemer. Med en literpris på opp mot 18 kroner var de to bilentusia­stene takknemlig­e for at den gamle bilen ikke brukte mer enn 0,8 liter bensin på mila.

De satte seg inn i den 22 år gamle bilen en lørdag morgen, og ankom Nordkappla­tået litt ut på mandagen. Det ble mange timer bak rattet på dem begge, men det var ikke mangel på søvn som var problemet. De sov godt både i telt og campinghyt­ter.

– Vi hadde tidenes drømmevaer hele veien, men bilen manglet airconditi­on. Løsningen ble å kjøre omtrent hele veien fra Vennesla til Nordkapp med alle vinduene på vidt gap. Setene var heller ikke siste utgave, og jeg måtte ha meg en tur til kiroprakto­r da vi kom tilbake til Sørlandet, sier Jørgen Nygaard.

Om turen ble varm og sittekomfo­rten ikke var den beste, angrer de to kameratene på ingen måte på langturen med den gamle Toyotaen.

De forteller om mange fantastisk­e naturopple­velser langs landeveien.

GLAD I GAMLE BILER

En 22 år gammel bil er imidlertid for nesten ny å regne for Jørgen Nygaard. Han disponerer nemlig en 1928-modell A-ford som bestefaren hans, Tor Jan Nygaard, bygde om til en varebil.

17. mai stilte han med veteranbil­en i bilkortesj­en som gikk gjennom Vennesla. Men den bilen hadde nok neppe klart turen til Nordkapp, og i alle fall ikke på bare to-tre dager.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Den 22 år gamle Toyotaen framme på Nordkapp.
FOTO: PRIVAT Den 22 år gamle Toyotaen framme på Nordkapp.
 ?? FOTO: TORBJØRN WITZØE ?? 17. mai stilte Jørgen Nygaard med den eldste bilen i kortesjen i Vennesla.
FOTO: TORBJØRN WITZØE 17. mai stilte Jørgen Nygaard med den eldste bilen i kortesjen i Vennesla.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Flott natur over Saltfjelle­t.
FOTO: PRIVAT Flott natur over Saltfjelle­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway