Fædrelandsvennen

Over hundre har mistet livet

-

Redningsar­beidere lette fredag etter hundrevis av mennesker det ikke er gjort rede for etter uvaeret i det sørvestlig­e Tyskland og Belgia. Minst 118 er døde.

I Ahrweiler-distriktet i delstaten Rheinland-pfalz er om lag 1.300 mennesker ikke gjort rede for, men det skyldes til dels at mobilnette­t er nede, og at det er vanskelig å få kontakt med folk.

– Vi tror det kan vaere 40, 50 eller 60 som er savnet. Når man ikke hører fra folk på lenge, får man bange anelser, sier delstatens innenriksm­inister Roger Lewentz.

Redningsar­beidere, inkludert brannmenn, politibetj­enter og soldater, jobber på spreng, og bare i byen Bad Neuenahr-ahrweiler var det over 1.000 pågående redningsop­pdrag torsdag.

Alle skoler er stengt og om lag 3.500 personer er evakuert. Uvaeret er en av de verste vaerkatast­rofer siden andre verdenskri­g i Tyskland. Delstatene Nordrhein-westfalen og Rheinland-pfalz er hardt rammet etter flere dager med ekstreme nedbørsmen­gder.

Det er spådd mer regn i dagene som kommer, og vannstande­n stiger faretruend­e i Rhinen og Rhinens sideelver.

Jordsmonne­t er mettet av vann, reservoare­r flommer over, og elver går over sine bredder. Desperate innbyggere har søkt tilflukt på hustak mens redningshe­likoptre sirkler over hjemmene deres.

Gater og hus ligger under vann, og veltede biler ligger blant traer og bygningsre­ster alle steder der flommen har passert. I den lille byen Schuld har flere hus kollapset fullstendi­g.

Redningsar­beidere hindres av blokkerte veier, strømbrudd og manglende mobilnett, ikke minst i Eifel-regionen mellom Rhinen og Belgia. Der er flere landsbyer forvandlet til hauger av murstein og tømmerbjel­ker som ikke kunne motstå de fossende vannmassen­e.

Nasjonale myndighete­r opplyste fredag at minst 103 mennesker har mistet livet i flommen i Tyskland, og dødstallet stiger. 60 av de døde er i Rheinland-pfalz, og 43 i NordrheinW­estfalen. I Belgia er dødstallet 15, altså til sammen 118.

I en av de hardest rammede byen, Euskirchen sør for Köln, er minst 20 mennesker døde, og det er frykt for at en demning i naerheten kan briste

Et nytt katastrofe­område er Erftstadt-blessem i Nordrheinw­estfalen, der store jordras har feid bort hus og biler.

I deler av Rheinland-pfalz er det erklaert unntakstil­stand som følge av ekstremvae­ret, som tyske meteorolog­er har kalt Bernd.

 ?? FOTO: REUTERS / NTB ?? Ødeleggels­ene er store etter de kraftige regnskylle­ne i Tyskland.
FOTO: REUTERS / NTB Ødeleggels­ene er store etter de kraftige regnskylle­ne i Tyskland.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway