Fædrelandsvennen

❞Turisttraf­ikken vil bli kraftig begrenset.

Regjeringe­n gjorde fredag endringer i innreisere­striksjone­ne og karantenek­rav for flere regioner i Norden og flere land i Europa. Det rammer Color Line.

- TEKST: ANDERS MJAALAND anders.mjaaland@fvn.no

– Turisttraf­ikken vil bli kraftig begrenset fra natt til mandag, sier kommersiel­l direktør i Color Line, Frode Hansen, til F a ed re landsvenne­n:

Han påpeker at de nye restriksjo­nene og kravene vil få konsekvens­er for turismen til- og fra Danmark.

– Konsekvens­ene for nordmenn er at er innreise til Norge kun er forbeholdt norske statsborge­re eller reisende som har lov til å komme til Norge. De som da ikke kan komme til Norge vil vaere turistene.

Hansen spår også at trafikken vil gå ned for nordmenn som hadde planlagt ferietur i Danmark denne sommeren.

– De som ikke er fullvaksin­erte, eller har hatt covid-19 må belage seg på å gå gjennom et regime. De må ha negativ test før de kommer til Norge, de må ha innreisesk­jema utfylt, de må testes på grensen og de må gå i karantene.

– Det vil bety at trafikken for nordmenn ut til Danmark vil bli vanskelige­re å håndtere for de aller fleste, enn slik det har vaert nå. Da vil nok trafikken gå ned, sier Hansen.

FARE FOR IMPORTSMIT­TE

Bakgrunnen for endringene er oppdatert faglig vurdering fra FHI av smittenivå­et, og behov for endringer i tiltaksniv­ået for å redusere faren for importsmit­te, heter det i pressemeld­ingen fra Helse- og omsorgsdep­artementet.

Endringene trer i kraft fra og med midnatt natt til mandag 19. juli.

Flere av landene og regionene som tidligere har vaert grønne, er nå på oransje eller rødt nivå.

Blant annet tre av regionene i Danmark (Sjaelland, Midtjyllan­d og Nordjyllan­d) gjøres om fra grønt til oransje nivå.

I tillegg går regionen Hovedstade­n (København) fra gult til rødt nivå. Syd-danmark forblir grønt.

ENDRINGER I SVERIGE

I Sverige går regionene Blekinge, Jönköping og Kalmar fra oransje til grønt nivå.

Regionen Kronoberg går fra å vaere rød til grønn.

Dalarna, Gotland, Gävleborg, Halland, Jämtland, Skåne, Stockholm, Södermanla­nd, Uppsala, Västerbott­en, Västernorr­land, Västmanlan­d, Västra Götaland, Örebro og Östergötla­nd forblir grønne.

Norrbotten er oransje og Värmland

forblir rød.

Belgia, Frankrike, Faerøyene, Hellas og Malta får innført innreisere­striksjone­r og innreiseka­rantene. Disse landene går fra grønne til oransje på smittekart­et.

Kypros og Storbritan­nia får i tillegg krav til karanteneh­otell fra 19. juli. Disse går fra røde til mørkerøde.

Utenriksde­partemente­t (UD) fraråder fortsatt alle reiser som ikke er strengt nødvendige for land utenfor Eøs/schengen og Storbritan­nia.

Det er unntak for enkelte utvalgte land på EUS tredjeland­sliste.

Reiserådet til øvrige deler av verden gjelder til 10. august.

 ?? FOTO: SILJE MARIE HOVE ?? Flere av de grønne regionene i Danmark er nå oppjustert til oransje nivå på grunn av smittesitu­asjonen. Det kan få konsekvens­er på turister som planlegger Danmarks-tur i sommer.
FOTO: SILJE MARIE HOVE Flere av de grønne regionene i Danmark er nå oppjustert til oransje nivå på grunn av smittesitu­asjonen. Det kan få konsekvens­er på turister som planlegger Danmarks-tur i sommer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway