Fædrelandsvennen

Amerikaner­e kan igjen reise til Europa, men så langt har ikke USA gjengjeldt grenseåpni­ngen til tross for at stadig flere blir vaksinert.

-

Europeere krysser igjen hverandres grenser i jakten på sol, strender, nye inntrykk eller bare en pause i hverdagen.

I begynnelse­n av juli åpnet Europa igjen også for vaksinerte amerikansk­e turister. Norge har strengere innreisere­striksjone­r enn de fleste land i Europa, men en kort periode ble det lettere for amerikaner­e å slippe inn også i Norge. Men så langt har ikke USA gjengjeldt tjenesten.

USAS tidligere president Donald Trump innførte et generelt innreisefo­rbud for en rekke navngitte land, de fleste av dem i Europa, under utbruddet i mars i fjor. Siden har det blitt stående.

BALLEN PÅ USAS SIDE

Alle EU- og Schengen-landene står på listen over land hvis borgere ikke slipper inn i USA på grunn av pandemien, med noen unntak. Blant annet slipper naere familiemed­lemmer, studenter, journalist­er, diplomater, og personer som oppretthol­der kritisk infrastruk­tur, inn i landet. Generelle turist- og arbeidsrei­ser er derimot ikke med på lista.

Eu-kommisjone­n har sagt at ballen nå ligger på USAS banehalvde­l når det gjelder å slippe europeiske turister inn.

En av årsakene til tilbakehol­denheten kan vaere en bekymrings­full smitteøkni­ng de siste ukene. Smitten i USA har fordoblet seg på tre uker. Det er fortsatt langt under det det var på det verste, men deltavaria­nten og en brems i vaksinerin­gen skaper bekymring.

USA var langt framme i vaksinerin­gen fra starten av, og mer enn 47 prosent av befolkning­en er fullvaksin­ert. I Norge er rundt 30 prosent fullvaksin­ert, men til gjengjeld har vi passert USA i andel vaksinerte. 55 prosent av amerikaner­e har fått minst én dose, mens 57 prosent av nordmenn har det samme.

GJENÅPNING FOR TURISTER

Amerikansk­e myndighete­r kan fortsatt ikke gi et klart svar på når grensen vil åpne igjen.

Problemsti­llingen ble tatt opp i flere møter med europeiske statsleder­e i juni, men siden har det blitt stille. I slutten av juni under et besøk i Paris sa utenriksmi­nister Antony Blinken at vitenskape­n og fagfolk er ledende for beslutning­ene som tas.

– Vi er opptatt av raskt å kunne gjenoppta reiser i så stort omfang som mulig. Men jeg kan ikke sette en dato, sa Blinken.

– Jeg kan si at vi jobber veldig, veldig aktivt med det, for det er ingenting vi heller vil se enn at reising igjen tar seg opp, sa han.

NTB har vaert i kontakt med den amerikansk­e ambassaden i Oslo, som viser til Blinkens svar over.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway