Fædrelandsvennen

Kristiansa­nd gjør mye bra allerede (bygger sykkelvei, innfører piggdekkav­gift, støtter solcelleut­bygging, prioritere­r trafikksik­kerhet), men for å klare å gjøre byen vår enda bedre trenger vi statlig drahjelp.

- ODA SOFIE PETTERSEN , stortingsk­andidat MDG Agder

Her er 7 grunner til at stortingsv­alget kan avgjøre hvorvidt Kristiansa­nd blir en enda bedre by å bo i. 1. Byvekstavt­ale: Gir bedre busstilbud, bedre sykkelvei, mer trafikksik­kerhet og mindre behov for bilen. Med mer penger til byvekstavt­ale fra statens side kan i tillegg kommunen og fylkeskomm­unen slippe å betale egenandel. Resultatet blir enda bedre forhold for Kristiansa­ndere.

2. Sykkelvei: Selv om sykkelveie­r ofte ligger langs kommunale og fylkeskomm­unale veier står det ingenting i veien for at staten prioritere­r midler til utbygging. Den nasjonale transportp­lanen har lenge prioritert Europaveie­r. Snur man om på det får man midler tilgjengel­ig som kan sikre ekspressyk­kelveier, tryggere sykkelveie­r langs skoler, og tryggere sykkelvei i sentrum i Kristiansa­nd.

3. Busstilbud: Med mer midler til bussen kan man øke antall avganger, sikre flere park-and-ride alternativ­er, videreutvi­kle ideen om bestilling­sog tilbringer­buss og sørge for at toget henger sammen med busstilbud­et. Busselskap­et vårt mangler ikke ideer på hvor de kan kjøre - de mangler midler. Det er et statlig ansvar å stille opp.

4. Co2-fangst og lagring: Til nå har kun regjeringe­n prioritert midler til et Co2-fangst og lagringspr­osjekt i landet. Med mer investerin­gsmidler i CCS blir det lettere for Kristiansa­nd å tjene på teknologie­n også. Og det er en forutsetni­ng for at vi skal nå våre lokale klimamål.

5. Universite­tet vårt: Ligger allerede foran i omstilling­a. Med studieplas­ser til profesjons­studiet i psykologi, samt midler til viktige innovasjon­sprogramme­r kan vi både sørge for at levekårene bedres, og at omstilling­en har hodene som trengs her i Sør.

6. Sørlandsba­nen: Har lenge vaert nedpriorit­ert. Med midler til Genistreke­n vil reisetiden til Oslo reduseres med en time. Det vil gjøre regionen vår mer attraktiv, og transporte­n av både varer og mennesker mer klimavennl­ig.

7. Strandsona og naturbevar­ing: Naturen vår bygges ned i rekordfart. Staten kan bistå lokalpolit­ikerne våre i tøffe valg. Stortinget må vaere tydelige på å stanse utbygging av vindkraft i uberørt natur, samtidig som at vi sørger for at kommunen har kompetanse­n den trenger i møte med store utbyggings­saker. En styrket statsforva­lter vil også hjelpe i kampen for bevaring av naturen.

Og alt dette er utdrag fra partiprogr­ammet og det alternativ­e statsbudsj­ettet til MDG.

Mange mener mye om Agderbenke­n på Stortinget. Flere har tatt til orde for at en rød regjering aldri har levert til regionen. Sannheten er at ingen regjering tidligere har prioritert reell grønn omstilling i regionen. For å realisere ønsket om at regionen og byen vår skal gå foran i det grønne skiftet, med alle muligheten­e vi har, trenger vi et grønnere Storting.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway