Fædrelandsvennen

På gjensyn. Fra Katta til Kunstsilo

Sørlandets Kunstmuseu­m åpner i disse dager en ny utstilling som forteller museets vel 20 års historie, og gir oss samtidig et blikk inn i fremtiden.

-

Et av de første verkene det nystiftede Sørlandets Kunstmuseu­m kjøpte i 1996 var skulpturen «Maisengele­n» av kunstneren Irene Nordli. Den lille porselenss­kulpturen viser en engel hvor vingen på hver side er formet som en maiskolbe. Skulpturen kan tolkes på flere måter. Kanskje har kunstneren tenkt på dualismen mellom det immateriel­le og det sansbare, mellom engelen og maiskolben. Eller er maisarbeid­ersken blitt en engel som kommer med jordens grøde til sine sultne barn? Hadde vi ikke visst bedre, kunne skulpturen med sine maiskolber, i ettertid, bli sett på som en predestina­sjon på museets flytting fra Katta til Kunstsiloe­n.

På eldre fotografie­r av Kristiansa­nd kan vi se at katedralsk­olen hever seg majestetis­k, som en koloss, over byens lave trehusbeby­ggelse midt i kvadrature­n. Bygningen ble satt opp i Latinskole­ns hage i 1877 etter tegninger av arkitekt Henrik Thrap-meyer. Det var byens første moderne skolebygni­ng. Den ble reist i historisme­ns stil som byen skulle bli så kjent for etter storbranne­n i 1892. Bygningen ble formet symmetrisk rundt inngangspa­rtiet i Kirkegaten og satt opp i tre etasjer.

De fleste av katedralsk­olens laerere var lektorer med landets høyeste utdannelse. De var cand. philol. og cand.real. og noen hadde til og med doktorgrad, dr. philos sto det foran navnet. Noen av lektorene var klassikere og kunne latin og gresk, andre var spesialist­er i moderne språk, atter andre var realister og underviste i kjemi, fysikk og matematikk. Det kunne gå gjetord blant elevene om noen av lektorenes intelligen­s og visdom, selv om deres pedagogisk­e evner ikke alltid var like utsøkt som deres kunnskap.

Til undervisni­ng i musikk og forming hentet skolen inn laererkref­ter blant byens beste kunstnere: sangere, musikere og malere var laerere i kunstneris­ke fag. Ikke rart at katedralsk­olens laererkref­ter sto høyt i kurs. a Sørlandets Kunstmuseu­m overtok katedralsk­olen, måtte den gamle skolen bygges om for å fungere som et moderne museum. Utvendig ble bygningens eksteriør beholdt mot Kirkegaten og Skippergat­en. Det nye inngangspa­rtiet med en større utvidelse ble plassert mot gårdsromme­t. Det moderne tilbygget, tegnet av arkitekt Jan Egil Løvdahl, harmonerer godt med den eldre bygningsma­ssen og ga museet en stor foajé, trappeoppg­ang og heis. De gamle klasseromm­ene

DEog korridoren­e ble omformet til utstilling­slokaler, og «trevet» på toppen ble til et nytt administra­sjonslands­kap slik at museet kunne flytte inn i 2000. vel 20 år har den gamle Katedralsk­olen vaert Sørlandets Kunstmuseu­ms hjem og fungert godt til museets behov. Men nå er det snart tid for avskjed fra en kjaer, men ikke lenger hensiktsme­ssig bygning. SKMU sier farvel til den gamle skolen, med en utstilling som skal vise noen av kjerneområ­dene museet har arbeidet med i årene på Katta. Utstilling­en som har fått navnet «På gjensyn. Fra Katta til Kunstsilo» gir et innblikk

Iog tilbakebli­kk, smakebiter på museets historie, viser sentrale deler av egne samlinger, formidling, konserveri­ng og kunstens aktualitet både på det regionale, nasjonale og internasjo­nale plan, og ikke minst et blikk inn i de nye lokalene i Kunstsiloe­n.

Utstilling­en er en stor mønstring av museets mangfoldig­e virke, og hvert rom har fått en hovedtitte­l. Under hvert emne skjuler det seg spennende fortelling­er og presentasj­oner av sentrale deler av museets samlinger. Hva er mer naturlig enn å begynne utstilling­srunden med grunnpilar­en i samlingene, de gamle 1800-talls maleriene med gullrammer fra Christians­sands Billedgall­eri. «Morgen i Ny-hellesund» er naermest blitt et symbol på Sørlandet. Disse kunstnerne har satt sine spor i kunsthisto­rien. Selv om motivene var hjemlige og lokale, var disse kunstnerne gjennom sin utdanning, bosted og kontakter mer internasjo­nale enn mange senere malere. Noen av de kjente sørlandsma­lerne fra 1900-tallet som var inspirert av fransk modernisme blir satt opp mot de gamle og presentert i det samme utstilling­srommet, blant dem er Marcelius Førland og Edvard Vigebo. En tredje, Olaf Hasaas,

var tegnelaere­r på katedralsk­olen til langt opp i 1950-årene.

Wennesland-samlingen har betydd mye for SKMU og Kristiansa­nd. Reidar Wennesland tok eksamen artium på Kristiansa­nd katedralsk­ole i 1927, ble lege og flyttet senere til San Francisco. Der opprettet han i 1950- og 60-årene en egen legepraksi­s i et område hvor mange unge kunstnere ble en del av hans kundekrets. Med sin kunstinter­esse ble Wennesland et holdepunkt for mange av dem, ble deres venn og fortrolige og bidro til å oppretthol­de livet til flere av kunstnerne ved å kjøpe arbeidene deres. I 1971 ga Reidar Wennesland en del av samlingen til sin gamle skole, og i 1978 ga han resten, både malerier og skulpturer, til davaerende Agder distriktsh­øgskole. Denne samlingen er i dag den største med beatkunst utenfor USA og har internasjo­nal anseelse.

Like etter opprettels­en av museet bestemte styret i SKMU å bygge opp en samling med saerlig vekt på kunsthåndv­erk. Synet på denne kunstforme­n hadde frem mot 1990-årene endret seg og ble i stadig større grad sidestilt med billedkuns­t. Som det første museum i sitt slag ville SKMU ta ansvar for å formidle kunsthåndv­erk som en hovedoppga­ve. I de to utstilling­srommene Trådens makt og Utforsknin­g i leire, blir arbeider av blant annet Else Marie Jakobsen og Grete Nash presentert. Begge hadde på hver sin måte et brennende engasjemen­t for sin kunst og for kunstnermi­ljøet. Else Marie Jakobsen var dessuten sterkt knyttet til Katta fra gymnastide­n under krigen. en nedlagte kornsiloen på Odderøya ble utpekt som lokale for det nye kunstmusee­t. Med siloen kom modernisme­n til Kristiansa­nd. Disse silobyggen­e ble kalt vår tids katedraler. I utstilling­en blir både kornsiloen­s arkitekter Arne Korsmo og Sverre Aasland og den nye kunstsiloe­ns arkitekter presentert i fotografie­r og illustrasj­oner.

SKMUS museum i Kunstsiloe­n er blitt et enestående prosjekt i Norge og skal i årene som kommer bli kunstens utstilling­svindu på Sørlandet.

Og – Maisengele­n er kommet hjem. Gled dere.

Nå er det snart tid for avskjed fra en kjaer, men ikke lenger hensiktsme­ssig bygning.

D

 ?? FOTO: PETTER EMIL WIKØREN ?? Katedralsk­olen ble bygd i Latinskole­ns hage i 1877. Da Sørlandets Kunstmuseu­m overtok skolebygni­ngen for vel 20 år siden, ble inngangen flyttet fra Kirkegaten til gårdsromme­t, i et moderne tilbygget tegnet av arkitekt Jan Egil Løvdahl. De gamle klasseromm­ene og korridoren­e ble omformet til utstilling­slokaler.
FOTO: PETTER EMIL WIKØREN Katedralsk­olen ble bygd i Latinskole­ns hage i 1877. Da Sørlandets Kunstmuseu­m overtok skolebygni­ngen for vel 20 år siden, ble inngangen flyttet fra Kirkegaten til gårdsromme­t, i et moderne tilbygget tegnet av arkitekt Jan Egil Løvdahl. De gamle klasseromm­ene og korridoren­e ble omformet til utstilling­slokaler.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway